Sufjan Stevens - Javelin

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ο Sufjan Stevens είναι ένας από τους χαρακτηριστικότερους δημιουργούς της αμερικάνικης σκηνής για τον αιώνα που διανύουμε. Τον γνωρίσαμε στις αρχές του και απογειώθηκε στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του, με το album ''Come On Feel The Illinois''. Εκεί περιέχεται και το πλέον αναγνωρίσιμο single του, το πολυπαιγμένο και εύκολα αναγνωρισιμο από όλους ''Chicago''. Ο Stevens μας έχει καταθέσει κατά καιρούς διαφορετικές πτυχές της δημιουργικότητάς του. Έχει καταπιαστεί με τη pop, έχει κινηθεί στα όρια της indietronica, αλλά η βάση του είναι η folk. Η δική του άποψη για τη folk είναι σύγχρονη και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από κάποιον, αρκεί να ακούσει τους δίσκους του. Στο φετινό ''Javelin'' επιστρέφει στις ακουστικές φόρμες που είχαν κυριαρχήσει στο υπέροχο ''Carrie And Lowell'' του 2015. Πολυοργανίστας ο ίδιος, χρησιμοποιεί πλειάδα οργάνων και περίπλοκες ενορχηστρώσεις για να αποτυπώσει το πολυεπίπεδο των συνθέσεών του. Ένας δίσκος αναθεωρητικός για την αμερικάνικη παράδοση, από ένα καλλιτέχνη που μας έχει δείξει ότι έχει ξεκάθαρο όραμα.

Το εναρκτήριο ''Goodbye Evergreen'' ξεκινά σαν μία νοσταλγική μπαλάντα για να κλιμακωθεί σε ένα οργιαστικό οργανικό φινάλε, ενώ γαλήνια συναισθήματα αναβλύζουν από το ''A Running Start''. Η πιο ρομαντική πλευρά του αναδεικνύεται στο ''Will Anybody Ever Love Me?'' και στο ''Everything That Rises'' μία λιτή μελωδία ντύνει τα φωνητικά του Stevens. Η αδιαμφησβήτητη ιανότητα ως τραγουδοποιός φαίνεται σε κομμάτια σαν το ''Genuflecting Ghost'' και ''My Red Little Fox'' και στο ''So You Are Tired'' διηγείται τη φθορα που επιφέρει ο χρόνος στις σχέσεις. Το ''Javelin (To Have And To Hold) αποπνέει έναν αέρα ρομαντισμού και το ''There's A World'' κλείνει με αέρα αισιοδοξίας το album, χρησιμοποιώντας Dylan-ικές μελωδίες. Φια τη δική του folk εποποιία χρειλαζεται οχτώμιση λεπτά, ονομάζεται ''Shit Talk'' και παελάυνουν οι διαφορετικές πτυχές της τραγουδοποιίας του. Το ''Javelin'' είναι ένα προσωπικό και αυτοβιογραφικό alvum για τον Sufjan Stevens. Επεξεργάζεται τις σκέψεις του για τον κόσμο και εκθέτει τα δικά του συναισθήματα, Μουσικά η folk αποτελεί απλά την αφετηρία για να  κινηθεί σε αχαρτογράφητα νερά και να εξερευνήσει νέους ηχητικούς δρόμους. Ένας από τους πλέον ανήσυχους καλλιτένες της γενιάς του επιστρέφει με έναν δίσκο που αφήνει το δικό του διακριτό στίγμα.

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon