Ταινίες

Mon
03
Jul

The Net

Από τον Σταμάτη Τζιώλα

Tue
21
Mar

Incendies

Από τον Σταμάτη Τζιώλα

Αρκετά πριν καταπιαστεί με την ευρύτερη θεματολογία της επιστημονικής φαντασίας («The Arrival», «Blade Runner 2049», «Dune»), ο Γαλλοκαναδός Denis Villeneuve προσέφερε, στο παγκόσμιο κινηματογραφικό γίγνεσθαι, μία σαφώς πιο προσγειωμένη και ανθρώπινη ταινία. Το «Incendies» («Μέσα από τις Φλόγες» ο ελληνικός τίτλος), παραγωγής 2010, δικαίως αναγνωρίσθηκε και συγκλόνισε, σχεδόν καθολικά.

Wed
01
Feb

Digger

Του Σταμάτη Τζιώλα

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζώρτζη Γρηγοράκη, παραγωγής 2020, αποτελεί ένα στιβαρό κοινωνικό δράμα, με χροιά σύγχρονου γουέστερν, μπολιασμένο με όλα εκείνα τα συστατικά που μετατρέπουν τη θέαση μιας ταινίας σε βιωματική, γεμάτη παλμό και συναίσθημα, εμπειρία.

Tue
22
Nov

In A Better World

Από τον Σταμάτη Τζιώλα

«Hævnen» στα δανέζικη γλώσσα σημαίνει εκδίκηση. Η ίδια η σκηνοθέτιδα (και συγραφέας) Susanne Bier, η οποία μας είχε δωρίσει παλαιότερα και το εξαίσιο «After The Wedding», δήλωσε ότι προτιμά τον αγγλικό τίτλο («In A Better World») του, γυρισμένου το 2010, κορυφαίου φιλμ της, γιατί αναδεικνύει μία ελπιδοφόρα προοπτική, σε αντιδιαστολή με τον πρωτότυπο τίτλο που εστιάζει στη ρεβανσιστική σκληρότητα.

Mon
05
Sep

Ida

Από τον Σταμάτη Τζιώλα

Η υπέροχη «Ida» του Pawel Pawlikowski (γνωστός επίσης και για το μεταγενέστερο σινεφίλ διαμάντι «Cold War»), παραγωγής 2013, αποτελεί ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό δείγμα της υψηλής δεξιοτεχνίας του πολωνού σκηνοθέτη. Η ταινία αγαπήθηκε για τις πλείστες αρετές της και αγκαλιάσθηκε ένθερμα από κοινό και κριτικούς σε όλα τα μήκη και πλάτη του κινηματογραφικού κόσμου. 

Thu
02
Jun

Climax

Του Σταμάτη Τζιώλα

Ο αμφιλεγόμενος Αργεντινός, μόνιμος κάτοικος Γαλλίας, σκηνοθέτης Gaspar Noé, αποτελεί σαφέστατα μία ιδιάζουσα περίπτωση δημιουργού. Κατά καιρούς έχει χαρακτηρισθεί ως προκλητικός και προβοκάτορας, με αρέσκεια στο να σκανδαλίζει, έχει διχάσει την κριτική, έχει εκθειασθεί αλλά και την ίδια στιγμή διαπομπευθεί για τις ταινίες του, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του περιβόητου «Μη Αναστρέψιμος». 

Mon
28
Mar

The Square

Από τον Σταμάτη Τζιώλα

Ο Σουηδός δημιουργός Ruben Östlund, για τους περισσότερους από εμάς, έγινε γνωστός και έδωσε τα διαπιστευτήριά του με τη σπουδαία «Ανωτέρα Βία» του 2014. Εντούτοις, η καθολική αποδοχή και αναγνώριση επήλθε το 2017 με το, βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών και υποψήφιο για Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας την επόμενη χρονιά, «The Square».   

Wed
26
Jan

Le Havre

Από τον Σταμάτη Τζιώλα

Ο Φινλανδός πολυπράγμων δημιουργός Aki Kaurismäki μετρά ήδη σαράντα περίπου έτη στον ευρύτερο κινηματογραφικό χώρο, έχοντας επιτύχει να διαμορφώσει μία ιδιαίτερη αισθητική και ιδεολογική ταυτότητα, η οποία έχει καταστεί πλέον πλήρως αναγνωρίσιμη και αγαπητή στους απανταχού σινεφίλ του πλανήτη.

Fri
19
Nov

Burning

Από τον Σταμάτη Τζιώλα

Βασισμένο σε διήγημα του Ιάπωνα συγγραφέα Haruki Murakami, το «Burning» του Νοτιοκορεάτη δημιουργού Lee Chang-Dong («Το παιχνίδι με τη Φωτιά» η ελληνική μετάφραση) αποτελεί ένα υψηλής αξίας κινηματογραφικό διαμάντι, το οποίο θα διοχετεύσει ανοιχτόκαρδα την υποβλητική του γοητεία στους θεατές που θα έχουν την τύχη και το προνόμιο να το ανακαλύψουν.  

Thu
16
Sep

Nomadland

Του Σταμάτη Τζιώλα

Το Nomadland ξεκίνησε το μακρύ, αρχικά αθόρυβο, ταξίδι του στα απανταχού κινηματογραφικά φεστιβάλ του 2020, έκλεψε αβίαστα τις καρδιές κριτικής και κοινού, και κατέστησε εξαρχής εμφανές ότι αποτελεί ένα εναλλακτικό διαμάντι σπάνιου σινεμά, υψηλής καλλιτεχνικής, αισθητικής και πολιτιστικής αξίας.  

Σελίδες

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon
Εγγραφή στο Ταινίες