A Sun

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Από τον Σταμάτη Τζιώλα

Να λοιπόν που και ο αλγόριθμος του Netflix επιφυλάσσει, κατά καιρούς, ορισμένες σινεφίλ εκπλήξεις, από εκείνες που μάλλον θα ήταν πιθανότερο να  συναντήσει κανείς σε πλατφόρμες διαφορετικής αισθητικής αντίληψης και καλλιτεχνικού προφίλ. Η ανακάλυψή μου υπήρξε τυχαία, καθότι προηγουμένως δεν είχα ακούσει κάτι για το «A Sun», την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του Ταϊβανέζου δημιουργού Chung Mong-Hong, παραγωγής 2019, η οποία εκκίνησε την πορεία της από το φεστιβάλ του Τορόντο και, μη βρίσκοντας περιθώρια διανομής στον ευρύτερο δυτικό κόσμο, αποθεώθηκε και βραβεύτηκε κυρίως στην Ασία.

Η πλοκή εξελίσσεται στη σύγχρονη Ταϊβάν και περιγράφει την ιστορία μίας τετραμελούς οικογένειας, με δύο έφηβους γιους, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων, ο A-Hao, είναι ένας καλός μαθητής με ήρεμο και ευγενικό χαρακτήρα που προσπαθεί να μπει στην ιατρική σχολή. Ο μικρότερος γιος, ο Α-Ηο, είναι περισσότερο «προβληματικός», επιθετικός και με ροπή προς την παραβατικότητα. Ο πατέρας, επί της ουσίας, αποκηρύσσει τον A-Ho και βασίζει αποκλειστικά τις προσδοκίες του στον αδερφό του, ενώ η μητέρα επιδεικνύει μεγαλύτερη στωικότητα και ενσυναίσθηση. Όταν ο A-Ho βρεθεί στη φυλακή, ως απόρροια της συνέργειάς του σε μία εγκληματική πράξη, και μία νεαρή κοπέλα εμφανιστεί ξαφνικά στο σπίτι της οικογένειας, γνωστοποιώντας ότι είναι έγκυος στο παιδί του, το αφηγηματικό νήμα θα ξετυλιχθεί περίτεχνα και ένα απρόσμενα τραγικό περιστατικό θα πυροδοτήσει τη συγκλονιστική συνέχεια της δραματουργίας.

Το άρτια σκηνοθετημένο φιλμ αποπνέει μία μαγευτική αύρα που αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις και συνεπαίρνει το πνεύμα. Μέσω του εξόχως διεισδυτικού σεναρίου (συνυπογεγραμμένο από τον σκηνοθέτη) προκύπτει μία, εντυπωσιακού βάθους, σκιαγράφηση των χαρακτήρων, τόσο των βασικών όσο και των δευτερευόντων που εισάγονται σταδιακά. Ο Chung Mong-Hong, με το ψευδώνυμο Nagao Nakashima, «ευθύνεται» και για την υπέροχη, υποβλητική φωτογραφία, με ορισμένα εκ των, νυκτερινών κυρίως, πλάνων να καθίστανται πράγματι αλησμόνητα. Οι ηθοποιοί, παραδίδουν αφοπλιστικές, γνήσια φυσικές, ερμηνείες, οι οποίες αποτυπώνουν με ειλικρίνεια την εγγενή συναισθηματική τους πάλη.

Με λίγα λόγια, το «A Sun», ανοίγοντας μία σοβαρή διαλεκτική πάνω στα θέματα της οικογένειας, της ενηλικίωσης, των δεύτερων ευκαιριών, της ανάγκης για αποδοχή αλλά και του βάρους για την εκπλήρωση των προσδοκιών, της διαχείρισης του πόνου και της απώλειας, καθώς και της ματαιότητας της βίας, αποτελεί ένα κρυμμένο κινηματογραφικό διαμάντι που εκπέμπει διακριτική λάμψη και γοητεία, προσφέρει σκηνές ανθολογίας και εν κατακλείδι ποτίζει δροσερά το χώμα του εσωτερικού μας κόσμου, χωρίς να χρειάζεται να κραυγάζει για την ύπαρξή του. 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon