Teenage Fanclub - Endless Arcade

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Πέρασαν κιόλας πέντε χρόνια από τον τελευταίο δίσκο των Teenage Fanclub, με τίτλο ''Here'', και το νέο τους πόνημα βρίσκεται ήδη στα ράφια των δισκοπωλείων. Ο δίσκος ονομάζεται ''Endless Arcade'' και βρίσκεται στο ίδιο ύφος που μας έχουν συνηθίσει οι Σκωτσέζοι τα τελευταία χρόνια. Πλέον οι Teenage Fanclub έχουν αφήσει στην άκρη τις κιθαριστικές παραμορφώασεις των πρώτων ημερών τους και αφήνωντας την power pop και τα '60ς να είναι οι κυρίαρχες επιρροές τους. Οι αγαπημένοι τους Byrds, οι Big Star, οι σύγχρονοί τους La's είναι βασικές αναφορές τους, αλλά πάνω από όλα το ίδιο το δικό τους παρελθόν είναι αυτό που καθορίζει τον ήχο τους. Κάθε δίσκος τους μοιάζει το επόμενο και αναμενόμενο βήμα αυτών που έχουν προηγηθεί. Στην αρχή της πορείας τους δικαίως θεωρήθηκαν από τα σημαντικότερα κιθαριστικά συγκροτήματα, καθώς πάντρευαν την ανεξάρτητη κιθαριστική μουσική με τις ευγενικές μελωδίες των '60ς και μας παρέδιδαν δίσκους σαν το ''Grand Prix'' και το ''Bandwagonesque'' μεταξύ άλλων. Ανήκαν και αυτοί όπως και πολλοί άλλοι ''ήρωες'' της εποχής τους, στην Creation, ένα label που καθόρισε όσο λίγα το indie rock όπως διαμορφώθηκε στα '90ς και επηρέασε τις επόμενες γενιές. Μεγαλώνοντας έγιναν πιο στρωτοί και πλέον ως indie βετεράνοι εξακολουθούν να σκαρώνουν τραγούδια με πιασάρικες μελωδίες και κολλητικά ρεφραίν.

Το 2018 ο Gerard Love, ο ένας από τους τρεις συνθέτες των Teenage Fanclub, αποχώρησε από την μπάντα, αφήνοντας το δημιουργικό κομμάτι στον Norman Blake και τον Raymond McGinley. Το ''Endless Arcade'' είναι ο πρώτος δίσκος χωρίς τον Love και σίγουρα η πιο στοχευμένα '60ς δουλειά τους. Το σταθερό ερώτημα που θέτουν οι Teenage Fanclub τα τελευταία χρόνια είναι το εξής: Ποιος χρειάζεται μία μπάντα που παίζει μεν όμορφες μουσικές αλλά δεν έχει να προσθέσει κάτι καινούργιο. Όποιος αναζητά το καινούργιο έχει σταματήσει εδώ και καιρό να ασχολείται με τους Teenage Fanclub, όποιος όμως γοητεύεται από catchy pop τραγούδια θα βρει αρκετούς λόγους να ασχοληθεί και με το ''Endless Arcade''. Το ''Warm Embrace'' θυμίζει τις αγαπημένες στιγμές των Byrds με τις ζωηρές κιθάρες του, ενώ το επτάλεπτο ''Home'' φλερτάρει με πιο ψυχεδελικούς ήχους και ρέει αβίαστα παρά τη μεγάλη του διάρκεια. Κομμάτια σαν το ''The Sun Won't Shine On Me'' και το ''Come With Me'' δείχνουν την αστείρευτη ικανότητα να γράφουν κομμάτια pop χαρμολύπης και το ομώνυμο κομμάτι θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται στον κατάλογο της Sarah. Το ''Everything Is Falling Apart'' είναι μία τυπική ανεβαστική Teenage Fanclub στιγμή και στο ''In Our Dreams'' γαρνίρουν με κιθαριστικές παραμορφώσεις ξεκάθαρες '60ς μελωδίες. Το ''I 'm More Inclined'' καλεί ρομαντικές ψυχές να λικνιστούν στο ρυθμό του και τα ''The Future'' και ''Silent Song'' είναι οι πιο μελαγχολικές στιγμές του album. Τα ''Living With You'' και ''Back In The Day'' είναι ακόμα δύο εθιστικές power pop στιγμές. Το ''Endless Arcade'' είναι ένα γλυκόπικρο album, με ολαφάνερες '60ς αναφορές που ξεχειλίζει από κολλητικές αλλά και αναγνωρίσιμες μελωδίες. Είναι το album που διεκδικεί με αξιώσεις χρόνο από το ανοιξιάτικο soundtrack ραγισμένων καρδιών αλλά και αυτών που όρισαν τα νεανικά τους χρόνια ως indie kids. Οι Teenage Fanclub έκαναν αυτό που ξέρουν καλά τόσα χρόνια. Έστησαν ένα album βασισμένο στη μελωδική τους φλέβα.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon