Kevin Morby - Sundowner

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ένας από τους πιο συνεπής μουσικούς της σύγχρονης americana τα τελευταία χρόνια είναι ο Kevin Morby. Ο Morby έχει καταφέρει να μπολιάσει την παραδοσιακή folk με indie και pop πινελιές, χαρίζοντάς της έναν φρέσκο αέρα. Πιστός και φέτος στο καθιερωμένο δισκογραφικό του ραντεβού, κυκλοφορεί το ''Sundowner''. Ένας δίσκος που έρχεται να ανανεώσει την πίστη μας σε αυτόν, μιας και είχε προηγηθεί η συγκριτικά πιο αδύναμη προσπάθειά του, που έφερε τον τίτλο ''Oh My God''. Το ''Oh My God'' ήταν φιλόδοξο, δουλεμένο στην εντέλεια και με πλούσιες ενορχηστρώσεις, αλλά υστερούσε συναισθηματικά. Αντίθετα το ''Sundowner'' είναι λιτό, αλλά σαφέστατα μία προσωπική κατάθεση από τον Morby, που αγγίζει τον ακροατή κατευθείαν στη καρδιά. Εξάλλου τα βιωματικά χαρακτηριστικά και το ξεγύμνωμα της ψυχής του μέσω της folk κυρίως, ήταν και οι λόγοι που τον αγαπήσαμε. Εδώ οι ακουστικές κιθάρες έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και η ''ξερή'' παραγωγή συμβάλλει στη δημιουργία μίας γλυκόπικρης μελαγχολίας.

Ο Kevin Morby έστησε ένα album παρουσιάζοντας τη ζωή στις κεντρικές πολιτείες των Η.Π.Α. Στις περιοχές με τους ατελείωτους δρόμους, τις απέραντες φάρμες και τον χρόνο να κυλλάει πολύ αργά. Εκεί όπου οι άνθρωποι, οι απόψεις τους και ο τρόπος ζωής τους δεν αλλάζει εύκολα. Ο δίσκος διαχέεται από το συναίσθημα της μοναξιάς, αλλά και την αγριότητα μίας άλλης Αμερικής από αυτήν που δείχνουν οι ταινίες του Hollywood και του Netflix. Ο Kevin Morby μεγάλωσε στο Kansas και κουβαλάει στα βιώματα του και αυτήν την Αμερική, ακόμα και όταν βρέθηκε στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια ή την κοσμοπολίτική Νέα Υόρκη. Κομμάτια σαν το ''Valley'' και το ''Sundowner'' αναφέρονται στη γενέτειρά του και οι μουσικές τους αναφορές βρίσκονται στο αξεπέραστο ''Harvest'' του Neil Young. Στο ''Campfire'' επιστρέφει στην ατμόσφαιρα του καλύτερου δίσκου του, του Still Life'', και στο ''Jamie'' συγκινεί αναφερόμενος σε φίλους που δεν ζουν πια. Μία τραχιά κιθάρα αρκεί στον Morby για να γράψει υπέροχα κομμάτια σαν το ''Brother, Sister'' και το ''I Wonder'', ενώ στα ''Don't Underestimate Midwest American Sun'' και ''A Nigrt At The Little Los Angeles'' περιγράφει την ιδιαίτερη πατρίδα του με μελαγχολικούς κιθαρισμούς. Στον επίλογο του δίσκου συναντάμε το επηρεασμένο από τον Dylan, ''Provisions''.

Ο Morby κυκλοφόρησε έναν δίσκο με έντονες προσωπικές αναμνήσεις. Άλλοτε οξύς και άλλοτε χαμηλότονος, βουτάει στην αμερικάνικη μουσική παράδοση και την αναζωογονεί μέσα από την φρέσκια προσωπική του ματιά. Ναι το ''Sundowner'' έχει στοιχεία που μας έχει παρουσιάσει και στο παρελθόν, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει για έναν από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της σύγχρονης americana.

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon