Vassilikos - Amazing Grey

Οι Raining Pleasure είναι το συγκρότημα που πραγματοποίησε πολλά από τα όνειρα που έχουν οι μπάντες που ασχολούνται με την εναλλακτική μουσική. Κυκλοφόρησε καλούς δίσκους και κατάφερε να γνωρίσει επιτυχία. Επιτυχία αδιανόητα μεγάλη για ένα συγκρότημα που οι κύριες επιρροές του βρίσκονταν στην Αγγλική σκηνή των '80ς και των '90ς. Ένα συγκρότημα από την ελληνική επαρχία που είχε ήχο σύγχρονο με σπουδαίες μπάντες της εποχής τους από την αλλοδαπή. Όμως όπως σε όλα τα ωραία πράγματα σε αυτή τη ζωή, κάποια στιγμή μπαίνει ένα τέλος. Οι Raining Pleasure μπορεί να μην διαλύθηκαν επίσημα, αλλά ουσιαστικά αδρανοποιήθηκαν μετά την κυκλοφοριά του ''Who's Gonna Tell Juliet?'' το 2007. Ο Vassilikos ως frontman του συγκροτήματος ήταν λογικό να τραβήξει τα βλέμματα πάνω του για την συνέχεια της πορείας του. Τον ίδιο τον ένοιαζαν άλλα πράγματα και κατά κάποιο τρόπο αποτραβήχτηκε από το μουσικό προσκήνιο. Σε αυτά τα δώδεκα χρόνια, δίσκο με δικό του υλικό δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Βέβαια κυκλοφόρησε το ''Vintage'' παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή σε αγαπημένα του κομμάτια, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και έναν δίσκο με ανακατασκευή υλικού του Τσιτσάνη, που πέρασε πιο ξώφαλτσα από τους περισσότερους που άκουγαν Pleasure. Φτάσαμε στο 2019 για να δούμε πάλι δίσκο του Vassilikos στις προθήκες των δισκοπωλείων. Και μάλιστα ένα δίσκο με αποκλειστικά δικό του υλικό. Ο δίσκος ονομάζεται ''Amazing Grey'' και κυκλοφορεί από την Inner Ear, σηματοδοτώντας μία σημαντική δισκογραφική επιστροφή.

Το πρώτο δείγμα που ακούσαμε από το ''Amazing Grey'' ήταν το ''Anybody Lost?''. Ένα τραγούδι αρκετά διαφορετικό απ΄ότι μας έχει συνηθίσει ο Vassilikos μέχρι σήμερα. Μπορεί ο πυρήνας του τραγουδιου να είναι pop, η ενορχήστρωσή του όμως στρέφεται προς πιο ηλεκτρονική κατεύθυνση. Αυτό δείχνει την διάθεση του Vassilikos να εξερευνήσει νέα ηχητικά μονοπάτια, και να μην καθίσει στις δάφνες του παρελθόντος. Τα beats του ''Anybody Lost?'' είναι αρκούντως εθιστικά, ώστε να είναι κατάλληλο για να γίνει ένα από τα πιο πολυακουσμένα κομμάτια του καλοκαιριού που πλησιάζει. Το ''The Opposite Of Love'' είναι ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια του δίσκου και σίγουρα θα αρέσει σε αυτούς που αγάπησαν τις τελευταίες και πιο εξωστρεφείς δουλειές των Arcade Fire. Το δίδυμο αδερφάκι του ''Anybody Lost?'' φέρει τον τίτλο ''Tik Boom Crash'' και είναι ελαφρώς πιο παιχνιδιάρικο από το πρώτο single του δίσκου. Στο ''You Wouldn't Last A Day In My Head'' βρίσκει την ιδανική ισορροπία μεταξύ ηλεκτρονικών και φυσικών ήχων, δημιουργώντας ένα ιδανικό single του σήμερα, ενώ το ''Blue'' είναι η λυρική και ταυτόχρονα ενδοσκοπική στιγμή του δίσκου. Στο ομώνυμο κομμάτι η χαρούμενη μουσική κάνει πιο βατή την σκοτεινότητα των στίχων και το ''The Sunny Side Of It All'' παίζει με το συναίσθημα της χαρμολύπης. Στο ''Amazing Grey'' ο Vassilikos επιλέγει να επανεκτελέσει και δύο κομμάτια των Raining Pleasure. Το σαφέστατα pop ''Stains On The Wall'' και ένα από τα κορυφαία κομμάτια που έχουν γράψει, το ''Venus In An Ambulance''. Ένα τραγούδι που η λέξη ''συγκινητικό'' δυσκολεύεται να το περιγράψει. Ένα τραγούδι που στέκεται επάξια δίσπλα στο ''To The End'' των Blur και στο ''Speedway'' του Morrissey. Τελευταίο κομμάτι συναντάμε το ''Best Home In Years'', διάχυτο από φως και αισιοδοξία.

Το ''Amazing Grey'' είναι ένας προσωπικός δίσκος, με την πλήρη έννοια του όρου. Ο Vassilikos, εκτός της μουσικής και των στίχων, έχει κάνει την παραγωγή, τις ενορχηστρώσεις και έχει παίξει σχεδόν όλα τα όργανα. Ο δίσκος δείχνει έναν δημιουργό που επιστρέφει γιατί έχει όντως κάτι να πει. Έναν μουσικό που πατάει στο παρελθόν του για να δείξει το μέλλον του. Και νομίζουμε ότι πλέον δεν θα περάσουν άλλα δώδεκα χρόνια για να ακούσουμε καινούργιο υλικό του. Ο Vassilikos επέστρεψε δυναμικά και δείχνει ότι έχει να κάνει αρκετά πράγματα στο άμεσο μέλλον.

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon