B-Sides - The End Is Near

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Έχουν περάσει αισίως εφτά χρόνια από το ντεμπούτο album των B-Sides με τίτλο ''Story Without End'' και το συγκρότημα φέτος κυκκλοφορεί τη δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά του. Βέβαια, όλο αυτό το διάστημα, κάθε άλλο παρά μη ενεργοί ήταν οι B-Sides. Κυκλοφόρησαν ορισμένα singles και έπαιξαν αρκετά live, έως φτάσουμε στο φετινό δίσκο, που τιτλοφορείται ''The End Is Near''. Ακούγοντας τον δίσκο εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει ως προς τη μουσική των B-Sides. Πλέον η μουσική τους έχει απομακρυνθεί αρκετά από τη κλασσική βρετανοθρεμμένη κιθαριστική pop και κλείνει το μάτι προς πιο το electro των '80ς και μάλιστα στις πιο σκοτεινές αποχρώσεις του. Πλέον δεν ένδιαφέρονται για την αρμονική διαδοχή κουπλέ ρεφρέν και την παραγωγή εθιστικών κιθαριστικών riffs, αλλά αντιμετωπίζουν τα κομμάτια τους ως ενιαία ηχοτοπία που ρέουν αβίαστα και εξελίσσονται χωρίς να ακολουθούν προκαθορισμένες φόρμες. Για να γίνει πιο κατανοητό ας πούμε ότι τις ίδιες αλλαγές είχαν κάνει και οι Primal Scream στο ''Screamadelica'' σε σχέση με τα δύο πρώτα albums τους, με τη μόνη διαφορά ότι οι Primal Scream είχαν ακολουθήσει πιο groovy κατευθύνσεις ενώ οι B-Sides πιο electro.

Ο δίσκος ξεκινά με το ομώνυμο κομμάτι, ''The End is Near'', και τελειώνει με το ''Someone Else (The End Is Here)'', τα οποία κινούνται γύρω από την ίδια μελλωδική ιδέα και το ένα αποτελεί τη φυσική συνέχεια του άλλου. Η τοποθέτησή τους στην αρχή και το τέλους του album δημιουργεί έναν κύκλο γύρω από αυτά τα δύο κομμάτια, με τα υπόλοιπα έξι που υπάρχουν ενδιάμεσα να λειτουργούν επεξηγηματικά ως προς το concept του συγκροτήματος. Το ''Sad Song'' είναι το αναγνωρίσιμο single του δίσκου και παραπέμπει εύκολα στο προ τριετίας ''Eclipse'' album των Film. Μονότονες κιθάρες παίζουν ένα σταθερό θέμα πάνω στα πλήκτρα που έχουν το πάνω χέρι στο κτίσιμο της μελωδικής βάσης. Οι New Order της πρώτης περιόδου τους, όπου δεν είχαν ανακαλύψει την Ibiza, έχουν τη τιμητική τους στο ''Future Days'', ενώ το ''Safe'' είναι το κατάλληλο κομμάτι για να το βάλει κάποιος σε ένα d.j. set όταν θέλει να κάνει τον κόσμο να κουνηθεί λίγο παραπάνω. Το ''Lost'' είναι το χαμένο single των '80s, που θα μπορούσε να γίνει μεγάλη επιτυχία και το ''Drops'' είναι η πιο minimal και ταυτόχρονα μελαγχολική στιγμή των B-Sides. Με το ''The End Is Near'' το συγκρότημα από τη Πάτρα ακολούθησε μία τελείως διαφορετική κατεύθυνση στη πορεία του. Τώρα αν αυτή είναι και ο οδηγός για τις επόμενες κινήσεις τους θα το δείξει ο χρόνος. Το σίγουρο είναι ότι δεν μένουν εφησυχασμένοι σε αυτά που ήδη έχουν κάνει και προσπαθούν συνεχώς να κοιτάζουν προς τα εμπρός.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon