The Man From Managra - Half A Century Sun

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Τρία χρόνια μετά από το ομώνυμο ντεμπούτο τους, οι The Man From Managra επιστρέφουν με καινούργιο δίσκο. Το ''Half A Century Sun'' είναι ένας δίσκος γλυκόπικρης κιθαριστικής μουσικής και πάνω απ΄όλα έχει κομμάτια που ξεχωρίζουν ως συνθέσεις. Ο Coti, ο άνθρωπος που είναι ο ''εγκέφαλος'' του project The Man From Managra, είναι από τις πλέον σημαντικές περσόνες που ανέδειξε η ελληνική ανεξάρτητη σκηνή όλα αυτά τα χρόνια. Βέβαια ο ρόλος του ήταν τελείως διαφορετικός σε σχέση με τη παρουσία του στους The Man From Managra, όπου είναι ο frontman του συγκροτήματος. Τον Coti τον έχουμε γνωρίσει είτε ως πιονέρο της ηλεκτρονικής μουσικής, με πάρα πολλές δισκογραφικές δουλειές, είτε ως παραγωγό που συνεργάστηκε με σημαντικά συγκροτήματα. Η συμβολή του στον ήχο των Στέρεο Νόβα ήταν καθοριστική και όταν μιλάμε για Στέρεο Νόβα μιλάμε για ένα συγκρότημα που ήταν πραγματικά πρωτοποριακό την εποχή που παρουσιάστηκε και επανακαθόρισε την μουσική στην Ελλάδα. Ο Coti ήταν κάτι σαν άτυπο μέλος του συγκροτήματος και σίγουρα έχει μερίδιο για το ''σοκ'' που προκάλεσαν οι Στέρεο Νόβα σε ένα ανυποψίαστο κοινό, που πελαγοδρομούσε μεταξύ έντεχνης σοβαροφάνειας και ροκ τύπου Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με αρκετά συγκροτήματα όπως οι Ονειροπαγίδα, οι Bokomolech και οι Raining Pleasure μεταξύ άλλων.

Ακούγοντας το ''Half A Century Sun'', το πρώτο που μένει είναι ότι είναι ένας δίσκος προσεγμένος στην παραμικρή λεπτομέρειά του. Σε αυτό συμβάλλει ότι η μπάντα που συνοδεύει τον Coti είναι όλοι τους εξαιρετικοί μουσικοί. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Blaine L. Reinger (Tuxedomoon), τον Χρήστο Λαϊνά (Ονειροπαγίδα κ.α.) και τον Jim R. White (Dirty Three). Τα κομμάτια είναι εξαιρετικά και η αίσθηση που αφήνουν είναι μία νοσταλγική ευφορία. Ο δίσκος ισορροπεί θαυμάσια μεταξύ ηλεκτρικού και ακουστικού ήχου και αφήνει τις ίδιες τις συνθέσεις να εξελιχθούν αρμονικά καθηλώνοντας τον ακροατή. Το ''Sailor'' θα μπορούσε να είναι ένα από τα 69 τραγούδια αγάπης των Magnetic Fields, ενώ το αργόσυρτο ''Saviours Of This World'' είναι το κατάλληλο κομμάτι για να παίζει σε οποιαδήποτε βραδυνή ραδιοφωνική εκπομπή. Το ''You Can Keep Your Winters'' είναι ένα single κιθαρτιστικής pop, που θα ζήλευε κάθε αντίστοιχο συγκρότημα της αλλοδαπής, ενώ το ''In This Century'' είναι το πιο ρυθμικό κομμάτι του δίσκου και άνετα του αξίζει μία θέση στις setlist κάθε αγγλικής indie pop ομάδας που διοργανώνει parties στο Λονδίνο. Το ιταλόφωνο ''Se Ti Rivedro''' χρωματίζεται από την ύπαρξη πνευστών και γίνεται σαφές ότι ο Coti μπορεί να μην είναι ο τραγουδιστής με τις απεριόριστες φωνητικές δυνατότητες, αλλά όταν ο ίδιος ο δημιουργός ερμηνεύει το κομμάτι του, μπορεί να του δώσει μεγαλύτερο συναισθηματικό βάθος. Σε πιο folk ύφος κινείται το ''Sipping On Sorrow'', θυμίζοντας τραγουδοποιούς σαν τον M Ward. Tο ''Because Of You'' είναι άλλη μία απόδειξη ότι για ένα σπουδαίο pop κομμάτι αρκεί μία ωραία μελωδία και όλα τα άλλα είναι περιττά. Στο ''Forgotten'' θυμίζουν συγκροτήματα τύπου Tindesticks και Causteau, ενώ το ''This Wind'' ακούγεται γοητευτικά νοσταλγικό.

Το ''Half A Century Sun'' είναι ένας φωτεινός δίσκος ακόμα και στις πιο μελαγχολικές στιγμές του. Είναι ένας δίσκος που θα μπορούσε να είχε ηχογραφηθεί οποιαδήποτε εποχή, αφού ο ήχος του ξεπερνά μόδες και τάσεις των καιρών. Πάνω από όλα έχει υπέροχα κομμάτια και αυτό του δίνει μία διαχρονική αξία. Το ''Half A Century Sun'' είναι ο δίσκος που μπορείς να βάζεις και στο δωμάτιό σου όταν είσαι μόνος σου αλλά και αυτός που θα σε συνοδεύει στις καλοκαιρινές διακοπές σου σε κάποιο νησί.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon