The xx - I See You

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ένας από τους πιο πολυαναμενόμενους δίσκους για το 2017 είναι ο τρίτος κατά σειρά δίσκος των Λονδρέζων The xx. Και τον έχουμε στα players μας από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Ο τίτλος του είναι ''I See You'' και από τη πρώτη ακρόαση μπορεί να εντοπίσει κάποιος αρκετές διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές τους. Η κυριότερη από αυτές είναι ότι οι The xx έχουν αφήσει στην άκρη τις indie αναφορές τους, για να βουτήξουν στα βαθιά και αχαρτογράφητα (;) νερά της electronica. Κατά κάποιο τρόπο το ''I See You'' βρίσκεται πιο κοντά στη προσωπική δουλειά του Jamie xx, ''In Colour'', παρά στις δύο προηγούμενες δισκογραφικές απόπειρες του συγκροτήματος. Εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί οι The xx θεωρούνται από τα καλύτερα και επιδραστικότερα συγκροτήματα της εποχής μας. Έχουν καταφέρει να έχουν έναν τελείως αναγνωρίσιμο ήχο, όπου έχουν αφομοιώσει δημιουργικά όλες τις επιρροές τους. Από τον πειραματισμό της ηλεκτρονικής σκηνής, την ατμοσφαιρικότητα της ambient, τη νωχελική διάθεση του trp hop και την ευαισθησία της indie pop. Στο ιδιαίτερο μουσικό χαρμάνι των The xx, εξίσου σημαίνοντα ρόλο παίζει τόσο η μουσική όσο και η ύπαρξη φωνητικών. Αυτό το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι και η ειδοποιός τους διαφορά με την πλειοψηφία των ηλεκτρονικών σχημάτων. Για τους The xx τα φωνητικά και η στίχοι τους, δεν είναι απλά ακόμα μερικοί ήχοι που δένουν με τη μουσική, αλλά μία αυτόνομη πηγή δημιουργίας συναισθημάτων.

Το ''I See You'' περιέχει δέκα τραγούδια μεγάλου συναισθηματικού βάθους, ντυμένα με αργόσυρτα beats, διακριτικά κιθαριστικά riffs και τις απαραίτητες μπασογραμμές. Αντρικά και γυναικεία φωνητικά αναλαμβάνουν να ντύσουν με εικόνες τον εύθραυστο κόσμο των The xx. Στο εναρκτήριο ''Dangerous'' γίνεται σαφής η στροφή των Rhe xx σε πιο ηλεκτρονικές φόρμες, όπου τα προγραμματισμένα synths του Jamie xx έχουν τον πρώτο λόγο. Το ''Say Something Loving'' είναι από τα εύθραυστα κομμάτια που έχουν ποτέ κυκλοφορήσει. Μινμαλιστικές μελωδίες συνοδεύουν σπαραξικάρδιους στίχους, που πολύ άνετα θα μπορούσε να είχε γράψει ο Bobby Wratten των Field Mice. Στο ''Lips'' δανείζονται τα ράθυμα beat του trip hop και μας θυμίζουν πόσο σπουδαία πράγματα γίνονταν στο Bristol στις αρχές των '90ς, ενώ στο ''Performance'' γίνεται σαφές γιατί η Romy Madley Croft θεωρείται από τις πιο εκφραστικές φωνές της σύγχρονης αγγλικής σκηνής. Το πρώτο single ''On Hold'', που το είχαμε ακούσει λίγο καιρό πριν τη κυκλοφορία του album, είναι δείγμα λαμπερής και φινετσάτης pop, ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι ένα pop single που αναζητά τη μαζική αποδοχή. Στο ''Replica'' και στο ''Brave For You'' στρέφονται σε μία αφαιρετική electronica ώστε να δωθεί ο απαραίτητος χώρος στις φωνές, ενώ το ''I Dare You'' είναι σχεδόν χορευτικό. Προφανώς ένα κατάλληλο remix είναι που θα το βάλει στις πίστες των clubs. Οι The xx με το ''I See You'' κυκλοφόρησαν έναν ακόμα δίσκο ανεξάρτητης φιλοσοφίας αλλά και εμπορικών προδιαγραφών ταυτόχρονα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει ο τρόπος που θα το παρουσιάσουν ζωντανά, μιας και το στήσιμο του album είναι τέτοιο, που θέλει αρκετή προεργασία για ένα live. Το σίγουρο είναι ότι οι The xx ικανοποίησαν και αυτή τη φορά τις προσδοκίες που υπήρχαν για τη νέα τους δουλειά.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon