Κτίρια Τη Νύχτα - Συγκεκριμένα Διαμερίσματα

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Υπάρχουν κάποιοι δίσκοι που είναι φτιαγμένοι για να μην μοιάζουν με κανέναν άλλον δίσκο. Ένας από αυτούς είναι τα ''Συγκεκριμένα Διαμερίσματα'' του Κτίρια Τη Νύχτα. Στα ''Συγκεκριμένα Διαμερίσματα'' χρησιμοποιούνται διάφορες μουσικές φόρμες, όχι για να καταφέρει ο δίσκος να ενταχτεί σε κάποιο συγκεκριμένο μουσικό είδος και να αναζητήσει το αντίστοιχο κοινό, αλλά για να εκφράστει το concept του δημιουργού του. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι στίχοι του Κτίρια Τη Νύχτα, ενώ η μουσική ακολουθεί το feeling των στίχων και απλά τους ντύνει με ήχους. Ο δίσκος είναι μία καθαρά βιωματική εμπειρία για όποιον τον ακούσει. Στα αυλάκια του θα βρει τους φίλους του, θα δει εικόνες της αστικής καθημερινότητάς του, μα κυριώς θα βρει κομμάτια από τον εαυτό του. Θα δει τα όνειρα του, τους εφιάλτες του, τις εμμόνές του και τις πιο απόκρυφες σκέψεις του. Αυτές που όλοι σκεφτόμαστε και ποτέ δεν συζητάμε με τους γύρω μας, απλά για να μην παρεξηγηθούμε. Οι στίχοι χτυπάνε κατευθείαν στη καρδιά. Άλλοτε χρησιμοποιώντας ωμό ρεαλισμό και άλλοτε μιλώντας πιο λυρικά ο Κτίρια Τη Νύχτα καταφέρνει να εκφράσει τις πιο ενδόμυχες σκέψεις και αγωνίες. Υπάρχει μία παλιά ρήση που λέει ''ότι υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και ότι υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται''. Ε, λοιπόν ο Κτίρια Τη Νύχτα κατάφερε να πει όλα αυτά που γίνονται και απλά δεν λέγονται. Μιλάει για θέματα ταμπού όπως η αυτοκτονία, η κατάθλιψη και η παραδοχή της μοναξιάς. Χλευάζει τον μικροαστισμό και τα επακόλουθά του. Δεν διστάζει να απογυμνωθεί, να είναι ειλικρινής και αυτό ουσιαστικά προτείνει και για τους άλλους. Έτσι μάλλον όλα θα ήταν καλύτερα και κανείς δεν θα είχε την ανάγκη να προσποιείται μία πλαστή ευτυχία και να κρύβει κάτω από το χαλί οτιδήποτε αρνητικό του συμβαίνει. Οι πιο pop ''!4000 Μέρες'' περιγράφουν την αποξένωση και τις επιδερμικές σχέσεις στη σημερινή Αθήνα. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ''Κώμα (τα '80ς)'', ενώ στο ''Θέλω Να Σε Δω Γυμνή'' σχολιάζει το θέμα της τακτοποίησης και της κοινωνικής ανέλιξης μέσω των σχέσεων. ''Περιζήτητο ρομπότ, χειρομβοβίδα πορτοφόλι για όποια θέλει οικογένεια και παιδί'', οπότε ο ψυχαναλυτής είναι το φυσιολογικό επακόλουθο.

Ο δίσκος περιέχει τριάντα κομμάτια. Νούμερο που μπορεί να αποθαρρύνει κάποιον να ασχοληθεί μαζί του. Πολύ λογικό για μια γενιά που έχει συνηθίσει να ακούει μεμονωμένα κομμάτια στο youtube. Αλλά το puzzle που είχε στο μυαλό του έπρεπε να παρουσιαστεί ατόφιο και όχι να γίνει κοπτοραπτική προς χάρην της εμπορικότητας. Η πρώτη επαφή με τα ''Συγκεκριμένα Διαμερίσματα'' είναι σχεδόν χαοτική. Μεγάλος αριθμός κομματιών, αλλαγές διάθεσης, πολλές και διαφορετικές μουσικές και πάνω απ΄όλα πολλά και έντονα συναισθήματα. Θέλει πολλές ακροάσεις για να αρχίσει κάποιος να βγάλει άκρη με το τι γίνεται στα ''Συγκεκριμένα Διαμερίσματα''. Αλλά και πάλι κάθε πρόσθετη ακρόαση κάτι καινούργιο θα αποκαλύπτει. Κάτι τόσο απεγνωσμένα συγκινητικό σαν το ''Στη Μεγάλη Παραλία'' έχει να γραφτεί από την ''Χειραψία'' των Κόρε Ύδρο. Για να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθος της δύναμης αυτών των δύο τραγουδιών, εύκολα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι είναι οι απαντήσεις της ελληνόφωνης pop στο δίδυμο των ''Love Will Tear Us Apart'' των Joy Division και ''There Is A Light That Never Goes Out'' των Smiths. Στο ''Στο Λεωφορείο'' ο Κτίρια Τη Νύχτα απαριθμεί όλα αυτά τα μεγάλα ''αν'' που σκέφτεται ο καθένας μας για το πως θα είχε εξελιχθεί η ζωή του αν είχε κάνει ή του είχε τύχει κάτι διαφορετικό στη ζωή του. Όλοι μας όμως έχουμε καταλάβει, εύκολα ή δύσκολα, ότι ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και πάντοτε θα μένουμε με αυτά τα ''αν'' να στροβιλίζουν μέσα στο στο κεφάλι μας και να μας στοιχειώνουν. Ένα από τα πιο δυνατά τραγούδια του δίσκου είναι το ''Καθώς Ξημερώνει Η Δευτέρα''. Λιτά πλήκτρα αφήνουν τους στίχους να βγουν μπροστά και ο Κτίρια Τη Νύχτα χωρίς περιστροφές στέλνει ένα τελευταίο γράμμα αγάπης. Ο ''Αστροδονητής'' είναι το πιο pop trash talking για το 2016,  ενώ το ''Στο Σουπερμάρκετ'' είναι ένα μονόλεπτο σχόλιο πάνω στον σύγχρονο καταναλωτικό τρόπο ζωής. Το πιανιστικό ''Στο Δώμα'' είναι μία υπόσχεση παντοτινής αγάπης, ενώ στο ''Νανούρισμα'' καυτηριάζει την αδιαφορία προς τον συνάνθρωπο στην σύγχρονη κοινωνία και την απουσία αλληλεγγύης.

Θα μπορούσαμε να γράφουμε ατελείωτα κατεβατά για τα ''Συγκεκριμένα Διαμερίσματα''. Αλλά δεν έχει κανένα νόημα. Αυτό που αξίζει αυτός ο δίσκος είναι να κάτσει κάποιος και να τον ακούσει. Να του δώσει τον απαραίτητο (αρκετό) χρόνο για να μπει στο concept του. Ο δίσκος είναι γροθιά στο στομάχι. Για όλα αυτά που άλλοι τα γυροφέρνουν και τα περιγράφουν με μισόλογα, ο Κτίρια Τη Νύχτα καταφέρνει να βρει κατευθείαν στόχο.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon