Mikal Cronin – MCIII [Merge Records, 2015]

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

Προερχόμενος από την Καλιφορνία και με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Kαλών Tεχνών (California Institute of the Arts), o νεαρός Mikal Cronin ξεκίνησε την μουσική του πορεία κυρίως συμμετέχοντας σε άλλες μπάντες. Σημαντικότερη από αυτές τις συνεργασίες, ήταν αυτή με τον Ty Segall στο άλμπουμ Reverse Shark Attack, αλλά και η συμμετοχή του στην μπάντα που τον πλαισίωνε στις περιοδείες. Όταν τελείωσε τις σπουδές του και ενώ συνεργαζόταν ακόμα με τον Ty Segall, ο Cronin ξεκίνησε να γράφει την δικιά του μουσική, αντιμετωπίζοντας την συγκεκριμένη διαδικασία σαν μια «δημιουργική θεραπεία» μετά το πανεπιστήμιο.

Το πρώτο ep ήρθε το 2010 ενώ ένα χρόνο μετά η πρώτη του προσωπική ολοκληρωμένη δουλεία ήταν γεγονός. Ο ομώνυμος δίσκος είχε ιδιαίτερα καλή ανταπόκριση και ο Cronin έβαλε εαυτόν στον αμερικάνικο μουσικό χάρτη, όντως διαφοροποιημένος σε ένα βαθμό υφολογικά από τους συντοπίτες του. Οι garage και ψυχεδελικές επιρρόες ντύθηκαν με ένα περισσότερο ποπ και γυαλισμένο περιτύλιγμα από αυτό του Ty Segall. Ο βρώμικος ήχος στις συνθέσεις του Cronin δεν είναι σε πρώτο πλάνο και ενώ αυτό μπορεί να δυσαρεστήσει κάποιους, από την άλλη έχει την δυναμική να εισχωρήσει σε μεγαλύτερα ακροατήρια.

Φτάνοντας φέτος στο τρίτο (και όπως πάντα κρίσιμο) κατά σειρά άλμπουμ, το στοίχημα ήταν το αναμενόμενο. Ο Cronin να «μεγαλώσει» μουσικά και να καθιερωθεί, γράφοντας την πιο ευχάριστη και καλοφτιαγμένη μουσική που έχει εμπνευστεί μέχρι σήμερα. Δίνοντας χρόνο και προσοχή στο MCIII η πρώτη σκέψη είναι ότι η επιδίωξη αυτή πραγματοποιήθηκε και μετουσιώθηκε σε ένα πολύ όμορφο δίσκο. Αυτός χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη πλευρά, από την αισιοδοξία του Turn Around μέχρι το ρομαντισμό του I've Been Loved, περιέχει κυρίως «γεμάτα» και πλούσια κομμάτια, με πιάνο, έγχορδα, ζεστές κιθάρες με έμφαση στην μελωδικότητα των συνθέσεων, που θυμίζει πολλά από Tom Petty. Όλα τα κομμάτια τις πρώτης πλευράς θα έχουν μια θέση σε ραδιόφωνα και θα κινηθούν στην λογική του επιτυχημένου single. Το δεύτερο μέρος είναι μια ιστορία που αποτελείται από έξι μέρη σε πιο λιτό και άμεσο ύφος. Από τα φολκ ταξίδια του Alone μέχρι τα ροκ γκάζια του Ready η δεύτερη πλευρά είναι γραμμένη περισσότερο με το συναίσθημα και λιγότερο με το μυαλό, θέλοντας να σου διηγηθεί μια ιστορία όπως την βίωσε ο δημιουργός του άλμπουμ.

Το τελικό αποτέλεσμα του MCIII μπορεί να έχει δύο πτυχές αλλά ένα κοινό χαρακτηριστικό. Αυτό ενός πολύ καλού indie rock δίσκου που θα χαίρεσαι να τον ακούς και σκιαγραφεί το παρόν και το μέλλον του αμερικάνικου εναλλακτικού ήχου.

www.facebook.com/Music.MikalCronin
Μίμης Πλέσσας - Στήλη "Ακούω" Τέταρτο #144

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon