Matthew E. White - Fresh Blood [Domino Records, 2015]

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

O Matthew E. White πρωτοεμφανίστηκε το 2012 με το άλμπουμ Big Inner, η αποδοχή του οποίου τον κατέστησε έναν πολλά υποσχόμενο τραγουδοποιό για την σύγχρονη αμερικάνικη φολκ-ποπ μουσική σκηνή. Συνδυάζοντας ποικίλες επιρροές, που ξεκινάνε από την gospel και φτάνουν μέχρι την soul και τα rhythm and blues του νότου (με ιδιαίτερη προτίμηση στην ιστορική Stax Records), ο White προσέθεσε σε κλασσικές φόρμες το προσωπικό του στοιχείο και την εμπειρία του σε θέματα παραγωγής, καθώς πριν δημιουργήσει το προσωπικό του πρότζεκτ είχε συνεργαστεί σε παραγωγές άλλων αλλά και υπάρξει συνθέτης στην jazz μπάντα Fight the Big Bull.

Η πολύχρωμη και καλοφτιαγμένη φολκ του ντεμπούτου του κέρδισε την αναγνώριση από μεγάλη μερίδα του μουσικού τύπου και του κοινού και δημιούργησε αναμονή για το επόμενο του βήμα. Τρία χρόνια μετά ο White επιστρέφει με το δεύτερο δισκογραφικό του πόνημα, όντας πιο ώριμος και πλήρης συνθετικά, προσδοκώντας να καθιερωθεί και να αναδειχθεί σε ευρύτερο κοινό. Ήδη από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του (περί τα μέσα Μαρτίου) το Fresh Blood έχει ήδη καταφέρει να συγκαταλέγεται στα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς μέχρι στιγμής.

Όχι αδίκως, καθώς από τις πρώτες ακροάσεις καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με μερικές από τις καλύτερες νεο-soul και folk συνθέσεις που έχεις ακούσει τον τελευταίο καιρό. Στην διαδρομή θα βρείς στοιχεία από τον Curtis Mayfield μέχρι τους The Band, συνειδητοποιώντας ότι αυτός εδώ ο τραγουδοποιός μεγάλωσε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το σέβεται αλλά ταυτόχρονα έχει να προσθέσει πολλά επ’ αυτού. Το εναρκτήριο Take Care My Baby ξεκινάει σε ένα συναισθηματικό tempo, όντας περισσότερο η ομαλή αρχή ενός ταξιδιού, ενώ στην συνέχεια το Rock & Roll Is Cold θα έπρεπε να διδάσκεται για την ομορφία και την απλότητα του, με μια θετική αύρα που δεν γίνεται σε αφήσει ασυγκίνητο. Βασικά με το συγκεκριμένο κομμάτι το παιχνίδι έχει ήδη κερδηθεί.

Ο White γράφει μουσική με ψυχή, συναίσθημα, χρώμα, σύγχρονη αισθητική και πολύ καλή παραγωγή. Ακολουθούν οκτώ ακόμα εξαιρετικά κομμάτια, όπως το φορτισμένο Holy Moly, το αιθέριο Feeling Good Is Good Enough ή το γεμάτο ερωτισμό Love Is Deep. Στο τέλος νιώθεις ότι μόλις έκανες ένα roadtrip στον αμερικάνικο νότο και κατά πάσα πιθανότητα θες να το επαναλάβεις αρκετές φορές. Ο Matthew E. White δεν ανακάλυψε τον τροχό, πόσο μάλλον γράφοντας την συγκεκριμένη μουσική στην χώρα που την γέννησε, αλλά σίγουρα έχει ανακαλύψει μέσα του τον τρόπο να γράφει όμορφη μουσική και το Fresh Blood είναι η λαμπρή απόδειξη.

www.matthewewhite.tumblr.com
Μίμης Πλέσσας - Στήλη "Ακούω" Τέταρτο #143

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon