Tony Allen - Film of Life [Jazz Village, 2014]

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

Όταν πέφτει στα χέρια σου ένα νέο άλμπουμ του Tony Allen τότε δεν έχεις παρά να του δώσεις όλη σου την προσοχή, καθώς μιλάμε για έναν μουσικό που αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για την «μαύρη» μουσική. Ξεκινώντας ως ντράμερ στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στο πλάι του άλλου μεγάλου Νιγηριανού μουσικού, του Fela Kuti, ο Tony Allen θεωρείται επί της ουσίας ο εμπνευστής και δημιουργός του μουσικού ρεύματος που ονομάστηκε Afro-beat.

Μετά το περάς όμως των δεκαετιών του ’60 και του ’70, που άνθησε το συγκεκριμένο είδος, ο Allen αρνήθηκε να παραμείνει στάσιμος και όλα αυτά τα χρόνια εξέλιξε την μουσική του εισάγοντας soul, hip-hop και ηλεκτρονικά στοιχεία. To αποτέλεσμα ήταν να παρουσιάζει συνεχώς καινούρια πράγματα που εξελίσσονταν ανάλογα την εποχή, με ένα σημαντικό μόνο διάλειμμα την δεκαετία του ’90 από το οποίο επέστρεψε για να καθορίσει ξανά την μοντέρνα αφρικανική μουσική σκηνή. Μέσα στην δεκατία των 00’s είχε πολλά να παρουσιάσει, καθώς εκτός από τις προσωπικές του δουλειές, συνεργάστηκε με την Charlotte Gainsbourg τον Damon Albarn και άλλους πολλούς, δεχόμενος επιρρόες από αυτές τις συνεργασίες αλλά και μεταδίδοντας ο ίδιος στους νεότερους πολλά από τα στοιχεία που τον έκαναν σπουδαίο μουσικό. Το 2013 η ζωή του καταγράφηκε στην αυτοβιογραφία με τίτλο Tony Allen: Master Drummer of Afrobeat, αλλά από ότι φαίνεται αυτό δεν του ήταν αρκετό.

Διανύοντας το 74ο έτος της ζωής του o Tony Allen εμπνεύστηκε από την μουσική του πορεία, έγραψε και συνέθεσε ένα αυτοαναφορικό διαμάντι που δεν στερείται σύγχρονης αισθητικής, μοντέρνας παραγωγής και πρωτοποριακών στοιχείων. Το Film of Life ηχογραφήκε στο Παρίσι με καλεσμένους αρκετούς άλλους μουσικούς και αποτελεί ένα πορτραίτο της μουσικής του καριέρας, αλλά και της εξέλιξης που επήλθε μέσω αυτής. Από το ethnic εναρκτήριο Moving On, μέχρι το υποχθόνιο Boat Journey και από την μετεξέλιξη του εαυτού του στο Afo KunfFu Beat μέχρι την jazz και την soul του Go Back με τα μοναδικά φωνητικά του Damon Albarn, ετούτο εδώ το άλμπουμ έχει καρδιά, ψυχή, τρομερή παραγωγή και την υπογραφή ενός «μεγάλου» δημιουργού που ξέρει να εξελίσσεται χρησιμοποιώντας πάντα δύο βασικά συστατικά για αυτήν την δουλειά. Το ίδιο του το λαμπρό παρελθόν αλλά και τις παραμβάσεις των σύγχρονων μουσικών του είδους.

Το Film of Life είναι ένας δίσκος που δεν συναντάς κάθε μέρα στο δρόμο σου. Ο Tony Allen κατέγραψε το φιλμ της ζωής του μέσα σε δέκα υπέροχα τραγούδια γεμάτα ενέργεια, ζωή και ερωτισμό. Εμείς μένει να τα απολαύσουμε.

www.facebook.com/pages/Tony-Allen/86502067488
Μίμης Πλέσσας - Στήλη "Ακούω" Τέταρτο #139

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon