The Decemberists - What A Terrible World, What A Beautiful World

Οι The Decemberists προσθέτουν ακόμα έναν κρίκο στη δισκογραφική τους αλυσίδα με το ''What A Terrible World, What A Beautiful World''. Αυτή τη φορά τους πήρε τέσσερα χρόνια για να κυκλοφορήσουν νέο υλικό, μιας και το προηγούμενο ''The King Is Dead'' είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας το 2011. Από τις αρχές των 00ς που τους γνωρίσαμε δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα για τον Colin Meloy και τη παρέα του. Ο ήχος τους εξακολουθεί να πατάει σε folk ήχους. εμπλουτισμένους με pop λογική, η οποία είναι αυτή που καθιστά τις συνθέσεις τους προσιτές σε ευρύτερα ακροατήρια. Οι περισσότεροι τους γνωρίσαμε με το καταπληκτικό ''Picarescue'' του 2005 και από τότε το συγκρότημα μπορεί να μην έχει καταφέρει να φτάσει στο ύψος αυτού του δίσκου, όμως το πλησιάζει αρκετά.

Το ''What A Terrible World, What A Beautiful World'' είναι μία φιλόδοξη προσπάθεια, που περιέχει δεκατέσσερα κομμάτια, όλα τους πιστά στις αρχές του ήχου των Decemberists. Για παράδειγμα το ''Cavalry Captain'' μοιάζει με πιο κιθαριστικούς Belle and Sebastian και προφανώς είναι φτιαγμένο για να ακουστεί πολύ. Το ''Philomena'' είναι μία σύγχρονη εκδοχή στον ήχο των Beach Boys, μία ωδή στα ξένοιαστα καλοκαίρια και τα δεύτερα γυναικεία φωνητικά να έρχονται κατευθείαν από τα 60ς. Η χαρακτηριστική φωνή του Meloy, που την ακούς μία φορά και τη θυμάσαι για πάντα, κυριαρχεί στις πιο ακουστικές στιγμές του δίσκου όπως στο εναρκτήριο ''The Singer Addresses His Audience'', στο μελαγχολικό ''Lake Song'' και στο ''Till The Water's All Long Gone''. To ''The Wrong Year'' παραπέμπει στο παρελθόν των ίδιων των Decemberists, ενώ ενδιαφέρον έχει και το ''Carolina Low'' που αποτυπώνει τον ξερό ήχο της αχανούς αμερικάνικης ερήμου. Με το ''Easy Come, Easy Go'' δίνουν τη δική τους άποψη στην αναβίωση του ψυχεδελικού ήχου που συμβαίνει στις μέρες μας. Το ''Mistral'' μας γυρίζει πίσω στο rock των 70ς, ενώ το ''12/17/12'' είναι ένα κλασσικό folk κομμάτι με αναφορές σε Dylan και Young.

To ''What A Terrible World, What A Beautiful World'' είναι ένας δίσκος που στέκεται επάξια στη δισκογραφία των Decemberists. Οι λίγες πιο αδύνατες στιγμές που περιέχει, μαζί με το γεγονός ότι το συγκρότημα δεν παρουσιάζει κάτι πραγματικά καινούργιο, το εμποδίζει στο να τοποθετηθεί δίπλα στους κορυφαίους δίσκους της μπάντας. Πάντως τα προτερήματά του υπερτερούν κατά πολύ των αδυναμιών του και γενικότερα είναι ένα ευχάριστο και γοητευτικό άκουσμα.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon