The Charlatans - Modern Nature [BMG, 2015]

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

Οι Charlatans έχουν συνδέσει το όνομά τους εξίσου με την Britpop της δεκαετίας του ’90 όσο και με την ιστορική πλέον σκηνή του Μάντσεστερ. Κατά κάποιον τρόπο κατάφεραν να έχουν επιρρόες και να είναι μέρος και των δύο κυριότερων τάσεων της αγγλικής ποπ. Επίσης κατάφεραν να είναι από τις λίγες μπάντες του είδους που επέζησαν μέχρι σήμερα και μάλλον όχι τυχαία. Τα έντεκα άλμπουμ που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, έφτασαν όλα στο στα 40 καλύτερα των βρετανικών charts, γεγονός που αποδεικνύει την δημιουργική τους σταθερότητα αλλά και την προτίμηση του κοινού σε ότι έχουν κάνει. Κάθε κυκλοφορία των Charlatans είχε μια μίνιμουμ συνθετική αξία αν και τα δισκογραφικά τους διαμάντια τα παρουσίαν κυρίως κατά την διάρκεια των ‘90s.

Η μετέπειτα πορεία τους επηρεάστηκε ως ένα βαθμό από τον θάνατο του πληκτρά Rob Collins (που έδωσε το χαρακτηριστικό στοιχείο στον ήχο τους) το 1997, ενώ στο πιο πρόσφατο παρελθόν ήρθε και η απώλεια του Jon Brookes, ιδρυτικού μέλους της μπάντας, να αφήσει ένα ακόμα κενό. Συνηθισμένοι προφανώς απο τέτοιες καταστάσεις δεν πτοήθηκαν δημιουργικά και συνέχισαν πατώντας πάνω στην μουσική κληρονομιά που άφησαν οι θανόντες. Το Modern Nature έρχεται τέσσερα χρόνια μετά το Who We Touch και είναι το πρώτο χωρίς τον Brookes. Ήδη από τις 26 Ιανουαρίου που κυκλοφόρησε επίσημα έφτασε στο νούμερο 7 των καλύτερων άλμπουμ στην Αγγλία, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές από τα μέσα του νησιού, αποτελώντας έτσι την μεγαλύτερη τους επιτυχία από το Wonderland του 2001. Γιατί όμως ο ποπ και ροκ κόσμος αγαπάει ακόμα και δίνει σημασία στην τετράδα από το Μάντσεστερ; Το Modern Nature δίνει μια πειστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Από το εναρκτήριο Talking In Tones στα αυτιά σου φτάνει μια ιδιαίτερη πλευρά της βρετανικής ποπ με έντονες soul αναφορές. Υιοθετώντας μια πιο «ζεστή» και συναισθηματική προσέγγιση οι Charlatans δείχνουν ότι η σύνθεση είναι το φάρμακο τους. Η αισιοδοξία που αποπνέει το So Oh αλλά και η 70’s soul αισθητική των Come Home Baby και Tall Grass, δείχνουν μια μπάντα που μπορεί να ξεπεράσει την απώλεια χρησιμοποιώντας την ως δημιουργικό εφαλτήριο.

Το Modern Nature αποτελείται από έντεκα εξαιρετικά κομμάτια, με το πανέμορφο Lot to Stay να αποτελεί το ιδανικό κλείσιμο, τα οποία έχουν πολλά στοιχεία από το πλούσιο παρελθόν της μπάντας, άλλα εναρμονίζονται με τον μοντέρνο κόσμο και κουβαλάνε όλες τις εμπειρίες των δημιουργών τους. Οι Charlatans έχουν ωριμάσει όλα αυτά τα χρόνια, δείχνουν ευγνώμονες για το παρελθόν αλλά και έτοιμοι πάντα να προχωράνε στην επόμενη μέρα. Βέβαια για την Britpop δεν υπάρχει επόμενη μέρα εδώ και πολλά χρόνια αλλά οι εν λόγω κύριοι είναι οι μόνοι δεν εξευτελίζουν το θυμικό της.

Μίμης Πλέσσας - Στήλη "Ακούω" Τέταρτο #137

 
 
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon