Panda Bear - Panda Bear Meets the Grim Reaper [Domino, 2014]

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

O Noah Lennox, γνωστός κυρίως ως Panda Bear, έχει ταυτιστεί στις συνειδήσεις μας με μια πειραματική ποπ αναζήτηση που διεξάγει την τελευταία δεκαετία είτε προσωπικά είτε με τους ευρύτερα γνωστούς Animal Collective, που έχει συν-δημιουργήσει με τον Avey Tare. Κουβαλώντας επιρροές από τους Beach Boys και τον Scott Walker έως τον Aphex Twin, ο Panda Bear έβαλε εξαρχής δύσκολα στον εαυτό του και στους ακροατές του, θέλοντας να συνδυάσει αυτές τις ετερόκλητες αναφορές. Ιδιαίτερα στο πρότζεκτ των Animal Collective η αισθητική προσέγγιση ήταν μια σύγχρονη ηλεκτρονικοποιημένη και πολυστρωματική εκδοχή των Beach Boys, όπου αν ακούσεις προσεχτικά θα καταλάβεις ότι είναι η μεγαλύτερη επιρροή και αγάπη. Απλά χρησιμοποιώντας πολλά στρώματα ήχου και περιπλέκοντας μερικές φορές το τελικό αποτέλεσμα, απέκτησε φανατικούς επικριτές αλλά και αντίστοιχα αφοσιωμένους οπαδούς.

Η αλήθεια είναι ότι η μουσική που παράγει ο Panda Bear είναι πρωτότυπη χωρίς αμφιβολία. Θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε και ως μια μοντέρνα, ψυχεδελική, ηλεκτρονική και πειραματική εκδοχή της ποπ. Όντως φαντάζει περίπλοκο και κουραστικό αλλά αν έχεις την υπομονή να δώσεις χρόνο θα βρείς και κομψοτεχνήματα στην δισκογραφία του Panda Bear. Ίσως το βασικό του θέμα είναι να μπορέσει να γίνει ένα κλικ πιο απλός και βατός, μην ψάχνοτας μόνιμα το κάτι παραπάνω, γράφοντας όμορφη ποπ μουσική που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο. Τα έχει καταφέρει στο παρελθόν με το εκλεπτυσμένο διαμάντι  των Animal Collective, Merriweather Post Pavilion, που κυκλοφόρησε το 2009 και είναι μέχρι σήμερα ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει ως δημιουργός.

Το προσωπικό του όμως δημιουργικό ζενίθ φαίνεται να το φτάνει φέτος με τον πέμπτο του δίσκο ως Panda Bear. Αφήνοντας το υπόγειο που είχε ηχογραφήσει το προηγούμενο άλμπουμ (Tomboy, 2011) και θέλοντας να γράψει κάτι πιο «ζωντανό» και «γεμάτο» ο Lennox εγκαθίσταται στο Τέξας και με την βοήθεια του Sonic Boom στην παραγωγή συνθέτει 13 κομμάτια με μεγαλύτερη εξωστρέφεια και σωστές αναλογίες. Από την γλυκά ψυχεδελική εισαγωγή του Sequential Circuits μέχρι το αυτοαναφορικό (μουσικά και ονομαστικά) Mr. Noah και από το πανέμορφο και ταξιδιάρικο Boys Latin μέχρι την νυχτερινή ατμόσφαιρα του Come To Your Senses, ο πολύπλοκος αλλά και πολυτάλαντος Noah Lennox, υπογράφει ένα ποπ δίσκο που όμοιος του δεν υπάρχει εκεί έξω. Άξιο αναφοράς και το γεγονός ότι ο τίτλος του είναι εμπνευσμένος από δυο dub άλμπουμ της δεκαετίας του ’70 τα  Augustus Pablo Meets Lee Perry and the Wailers Band και King Tubby Meets Rockers Uptown.

Μίμης Πλέσσας - Στήλη "Ακούω" Τέταρτο #136

 
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon