Ride bike on Sundays

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Πολύ από εμάς θεωρούμε την Κυριακή τη μέρα της εβδομάδας που μπορούμε να βρούμε λίγο χρόνο να χαλαρώσουμε και να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τις υπόλοιπες μέρες, είτε μόνοι μας είτε με παρέα.

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να προτείνει μια διαφορετική  βόλτα για τους λάτρεις του ποδηλάτου μακριά από την βαβούρα κ την κίνηση της πόλης. Ένα μέρος όπου δεσπόζει το πράσινο τοπίο και το ποτάμι που διασχίζει τους πρόποδες δύο απότομων βουνών σε υψόμετρο 530 μέτρων. Το πιό βασικό από όλα είναι ότι μπορείς να βρεθείς εκεί σε λιγότερο από μισή ώρα με το αυτοκίνητο. Τι καλύτερο λοιπόν από το να κάνεις τη κυριακάτικη ποδηλατάδα σου σε ένα πανέμορφο μέρος μαζί με φίλους, χωρίς να χάσεις όλη σου την μέρα οδηγώντας.

Η διαδρομή για την οποία μιλάμε πρόκειται για την επαρχιακή Οδό Κριθαράκιου - Αλεποχώριου, η αλλιώς ο δρόμος που ενώνει την Ε.Ο. Πάτρας-Τρίπολης με το χωριό Αλεποχώρι. Το Αλποχώρι ή Αλεποχώρι είναι παραδοσιακός οικισμός της Αχαΐας. Από το 1836 έως το 1841 ήταν δημοτικό διαμέρισμα του τότε Δήμου Ερυμάνθειας και από το 1841 μέχρι το 1912 δημοτικό διαμέρισμα του τότε Δήμου Τριταίας. Το 1912 έγινε ανεξάρτητη κοινότητα μέχρι το 1998, όταν με βάση το νόμο Καποδίστρια επανασυστάθηκε ο Δήμος Τριταίας και ξαναέγινε δημοτικό του διαμέρισμα. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τον μυθικό Γίγαντα Άλπο. Στο Αλποχώρι ανήκουν και η Μονή Αγίων Πάντων, ο οικισμός Κριθαράκια και ο οικισμός του Αγίου Δημητρίου.

Οπότε Κυριακή πρωί μαζεύετε την παρέα σας και φορτώνετε τα ποδήλατα στα αυτοκίνητα, όλο και κάποιος από την παρέα θα έχει μια σχάρα εκτός και αν δανειστείτε από κάποιον. Ωστόσο και σχάρα να μην υπάρχει βγάζετε τις ρόδες και κάπως θα τα βολέψετε. Επίσης θα πρέπει να φροντίσετε να ντυθείτε καλά ειδικά χειμερινούς μήνες αφού αν και μικρό σχετικά υψόμετρο ένα κρύο το έχει . Η διαδρομή με το αμάξι είναι πολύ εύκολη, ακολουθήστε το δρόμο Πάτρας-Τρίπολης, περνάτε την διασταύρωση για Χαλανδρίτσα- Καλάβρυτα, περνάτε τον Πρέβεδο και τη Δαφνούλα και μετά από 3χλμ. θα δείτε στο δεξί σας χέρι ταμπέλα για Αλεποχώρι. Σε αυτό το σημείο υπάρχει ένα μεγάλο πλάτωμα που μπορείτε να αφήσετε τα αυτοκίνητα και να κατεβάσετε  τα ποδήλατα. Είστε έτοιμοι να απολαύσετε  τη βόλτα σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθήσετε το δρόμο που οδηγεί για Αλεποχώρι. Πρόκειται για μια διαδρομή 13χλμ. σε άσφαλτο με κάποια κομμάτια κατηφορικά και ανηφορικά, όπου κάποιος που είναι αρχάριος θα δυσκολευτεί λίγο, αλλά μπορεί να κατέβει και να κάνει κάποια σημεία με τα πόδια, άλλωστε βόλτα θα κάνει!!!…..και γι’ αυτό χρειάζεται καλή παρέα και υπομονή από όλους…

Συναντάμε τον οικισμό Κριθαράκια, στη συνέχεια το χωριό Κυπαρίσσι όπου στο δρόμο ανάμεσα τους υπάρχει ένας πανέμορφος Νερόμυλος, ίσως ο μοναδικός στη γύρω περιοχή. Μετά από αυτά τα δύο χωριά συναντάμε το χωριό Άγιο Δημήτριο από όπου μπορείς να πας και στη Μονή Αγίων Πάντων. Με ποδήλατο χρειάζεται να έχετε καλά πόδια για να ανεβείτε εκτός αν το περπατήσετε. Συνεχίζοντας μετά τον Άγιο Δημήτριο και διανύοντας 2χλμ πραγματικά ανάμεσα από δύο βουνά συναντάμε το Αλεποχώρι. Η επιστροφή είναι εξίσου υπέροχη με το συνδυασμό ανηφόρες- κατηφόρες.

Επίσης για τους λάτρεις του Mountain Bike υπάρχουν πολλά χωμάτινα κομμάτια για εξερεύνηση, μια πρόταση είναι το χωμάτινο κομμάτι που λέει για Καλούσι όπου υπάρχει ταμπέλα πάνω στην διαδρομή που προαναφέραμε και μπορείτε να το ενώσετε κ να βγείτε στον Άγιο Δημήτριο.

Αλλά επειδή τα λεγόμενα μου μπορεί και να μη σας πείσουν, μερικές εικόνες ίσως είναι αρκετές………

Παναγιώτης Πανταζόπουλος

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon