Review: Cass McCombs - Big Wheel and Others [Domino Records, 2013]

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

Ο γεννημένος στην Καλιφόρνια Cass McCombs έζησε μεγάλος μέρος της ζωής του νομαδικά, ζώντας σε αμάξια και σκηνές, μετακομίζοντας συνεχώς από πόλη σε πόλη. Αυτός ο τρόπος ζωής επηρέασε προφανώς και την μουσική του, με την λιτή αμερικάνικη φολκ που περιγράφει αυτήν την απέραντη χώρα  να αποτελεί το φυσικό του στοιχείο. Βέβαια δεν πρόκειται για νεοεμφανιζόμενο μουσικό καθώς ο McCombs κυκλοφορεί δίσκους εδώ και μια δεκαετία με βάση κυρίως την Βαλτιμόρη.

Πατώντας πάνω στην γραμμή που συνδέει πολλούς (αμερικάνους κυρίως) τραγουδοποιούς εδώ και αρκετές δεκαετίες, ο νομάς μουσικός αποτελεί ίσως έναν από τους καταληλότερους ανθρώπους να μας ταξιδέψει σε αυτήν την πολυπολιτισμική χώρα μέσα από την ευθήτητα και ειλικρίνεια της φολκ μουσικής παράδοσης. Ο Bod Dylan, o Neil Young ακόμα και ο μεταγενέστερος Elliott Smith αποτελούν βασικές επιρροές του και ο McCombs σεβόμενος τους, παραδίδει σε όσους αγαπάνε αυτό το είδος ένα δικό του κεφάλαιο, πιο σύγχρονο και ανανεωμένο. Όχι, βάζοντας ένα δίσκο του δεν περιμένεις να ακούσεις αυτό που θα φέρει επανάσταση στα μουσικά δρώμενα ή θα δημιουργήσει μια νέα τάση. Δεν ανακυκλώνει όμως τα ακούσματα του με ένα βαρετό τελματώδη τρόπο. Όπως άλλοι κάποτε με μια κιθάρα έλεγαν όλα όσα ήθελαν να πουν και περιέγραφαν την τότε Αμερική, έτσι και ο McCombs περιγράφει το τώρα της.

Το Big Wheel and Others είναι ο έβδομος κατά σειρά δίσκος του, κυκλοφόρησε από την ιστορική Domino Records και έρχεται ως συνέχεια μιας πολύ καλής δισκογραφικής πορείας. Θα περίμενει κανείς να επαναλαμβάνεται ή να του ξεφύγει και κανένας μέτριος δίσκος, ακούγοντας όμως το Big Wheel and Others δεν τίθεται αμφιβολία. Πρόκειται για ένα διπλό εξαιρετικό άλμπουμ, διάρκειας σχεδόν μιάμισης ώρας! Απλά λιτά αρπίσματα στην κιθάρα, ταξιδευτική διάθεση, μοναδική ατμόσφαιρα και μεστά φωνητικά συνθέτουν αυτό το μινι-έπος σύγχρονης αμερικάνικης φολκ. Μάλλον είναι περιττό να μπούμε σε ανάλυση των κομματιών όταν ο ίδιος μας έχει παραδώσει σχεδόν δύο ντουζίνες υπέροχων τραγουδιών, προκαλώντας μας να χαθούμε μαζί τους ακούγοντας την πραγματική Αμερική. Ενδεικτικά επιλέγουμε τα Morning Star, There Can Be Only One και το Everything Has To Be Just-So. Αλλά επιλέγουμε και στο σύνολο του το Big Wheel and Others ως ένα σύγχρονο φολκ διαμαντάκι.

 
 
Μίμης Πλέσσας - Στήλη "Ακούω" Τέταρτο #103
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon