Camera Obscura - Desire Lines

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι Σκωτσέζοι Camera Obscura είναι από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα των fans της pure indie pop. Ο συνδυασμός της pop των 60ς με την αρχετυπική indie λογική των 80ς, όπως αυτή ορίστηκε από μπάντες σαν τους Smiths και τους Felt, γοήτευσε εξαρχής τους ακροατές της ανεξάρτητης pop και τοποθέτησε τους Camera Obscura ιδιαίτερα ψηλά στις προτιμήσεις τους. Σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η γοητευτική φωνή και παρουσία της τραγουδίστριας Tracyanne Campbell. Το ''Desire Lines'' είναι ο πέμπτος δίσκος των Camera Obscura και όπως ήταν αναμενόμενο ακολουθεί πιστά το ύφος που έχουν υιοθετήσει έως τώρα. Τα κομμάτια των Camera Obscura είναι είτε ρομαντικές μπαλάντες, με έντονο το στοιχείο του λυρισμού, είτε up tempo pop χιτάκια, ιδανικά για χρήση σε indie pop βραδιές. Όσον αφορά το στιχουργικό κομμάτι, το μοναδικό θέμα που πραγματεύονται είναι αυτών των ανθρώπινων σχέσεων και πιο συκγεκριμένα των ερωτικών. Κατά περίεργο τρόπο όμως ένα συγκρότημα που για πολλά χρόνια κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα δεν καταντά ποτέ βαρετό. Αυτό σημαίνει ότι οι Camera Obscura έχουν συνεχώς γερές συνθέσεις στους δίσκους τους και ότι η προσωπικότητα της μπάντας κάνει αμελητέα την ηχητική και στιχουργική επανάληψη. 

Μετά από ένα σύντομο ορχηστρικό πρελούδιο, έχουμε το ''This Is Love (Feels Alright)'' που στα τρεισήμισι λεπτά του, θυμίζει στους παλαιότερους fans τους λόγους που αγάπησαν τους Camera Obscura και για τους νεότερους αποτελεί ιδανική εισαγωγή στον κόσμο του συγκροτήματος. Ρομαντικά φωνητικά και ακουστικά όργανα, συνοδεία πνευστών, δημιουργούν τον θαυμάσιο ροζ κόσμο των Camera Obscura. Ακολουθεί το ''Troublemaker'', που φέρνει μία γεύση από τους συντοπίτες τους Belle & Sebastian, ενώ το ''William's Heart'' είναι μία χαρακτηριστική Camera Obscura μπαλάντα. Το ''New Year's Resolution'' είναι σίγουρα από τα highlights του δίσκου με τα φωνητικά της Tracyanne να ακούγονται σχετικά μελαγχολικά και η μουσική να συμβάλλει στο γλυκόπικρο κλίμα του τραγουδιού. Το ''Fifth In Line To The Throne'' φέρνει στο νου τους ομοϊδεάτες She & Him, ενώ το ''I Missed Your Party'' είναι μια απόπειρα των Camera Obscura να ακολουθήσουν πιο folk διαδρομές. Προσωπικά θεωρώ ότι το ''Break It To You Gently'' είναι η κορυφαία στιγμή του δίσκου. Η ευγενική και ταυτόχρονα εθιστική μελωδία του, σε συνδυασμό με το ρεσιτάλ ερμηνείας της Campbell, καθιστά το κομμάτι ένα κλικ ανώτερο από τα υπόλοιπα. Για κλείσιμο ακούμε το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου με τις χαρακτηριστικές ακουστικές κιθάρες και την λιτή ενορχήστρωση. Κάτι σαν καληνύχτα από την μπάντα από την Γλασκώβη.

Το ''Desire Lines'' είναι ένας ακόμα όμορφος δίσκος στην πορεία των Camera Obscura. Μπορεί το είδος που υπηρετεί το συγκρότημα να μην προσφέρεται για πρωτοποριακά πράγματα, αλλά ήταν αυτό που πάντα έχει την δυνατότητα να μας γοητεύει με τις κομψές μελωδίες του. Και οι Camera Obscura μας έχουν πολλάκις αποδείξει ότι κατέχουν στο έπακρο την δημιουργία pop μελωδιών.

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon