"Η μαγεία του πτυχίου": Παρουσίαση του βιβλίου του Π. Κυπριανού

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Η μελέτη του Παντελή Κυπριανού για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η μαγεία του πτυχίου» παρουσιάζεται την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 στις 7.00 μ.μ. στην Αγορά Αργύρη (Αγ. Ανδρέου 12, Πάτρα).

Την παρουσίαση διοργανώνουν οι εκδόσεις «Βιβλιόραμα», το βιβλιοπωλείο «Το Δόντι», το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΑΕ) και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Πάτρας. Θα μιλήσουν οι:

- Βασίλης Καρδάσης, Πρόεδρος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου 

- Πανωραία Μαυρόγιαννη, Εκπαιδευτικός Αρσακείων Σχολείων, Φοιτήτρια στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό «Πολιτική Ανώτατης Εκπαίδευσης»

- Γιώργος Παναγιωτάκης, τ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιώργος Σταμέλος, Καθηγητής ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Πατρών και συντονιστής του Δικτύου ΠΑΕ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Φωτεινή Συριώτη – Κυπραίου, Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Πάτρας.

Το βιβλίο παρακολουθεί την ιστορία της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παράλληλα με αυτή του ελληνικού κράτους. Εξετάζει τους μύθους που κατά καιρούς συνοδεύουν αυτή την ιστορία και προσπαθεί με επιχειρήματα να τους ανατρέψει. Ένας από αυτούς τους μύθους είναι και η «έμφυτη» αγάπη των Ελλήνων για την παιδεία…

Σύμφωνα με τη μελέτη, η εξέλιξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα ακολουθεί το γενικό ελληνικό κανόνα: Μια μικρή γωνιά μιας υπανάπτυκτης οικονομικά αυτοκρατορίας, της Οθωμανικής, σε λιγότερο από δύο αιώνες έφτασε να μοιάσει κάπως, φτιασιδώνοντας και εξιδανικεύοντας αδυναμίες της, στο είδωλό της, τη Δύση. Ίσως αυτή η διττή εικόνα αποδίδει και τη σημερινή κατάσταση. Μια χώρα γεμάτη δυνατότητες και αδυναμίες, τόσο στην εκπαίδευση όσο και σε πλείστα άλλα πεδία.

Ο Παντελής Κυπριανός είναι καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης και των Πολιτικών Ιδεών στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Μεταξύ των βιβλίων του:

Δημόσιο Ενδιαφέρον και Κοινωνική Αξία της Πολιτικής (1997), Συγκριτική Ιστορία της Ελληνικής Εκπαίδευσης (2004, 3η έκδοση 2015), Παιδί, Οικογένεια, Κοινωνία: Ιστορία της Προσχολικής Αγωγής από τις απαρχές ως τις μέρες μας (2007), Ανατομία των Ποδοσφαιρικών Παθών, (2009, με τον Μ. Χουμεριανό).

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon