Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης στο βιβλιοπωλείο «Το δόντι»

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Μια δυναμική συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, έναν από τους πιο συνεπείς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, εξελίσσεται στο βιβλιοπωλείο «Το δόντι». Η συνεργασία θα περιλαμβάνει προσφορές, καθώς και εκδηλώσεις, όπως η πολύ επιτυχημένη παρουσίαση του βιβλίου «Τα ίχνη της εμπειρίας» που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου.

Ξεκινώντας το 1984 ως «πείραμα», οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ) έχουν να επιδείξουν μια προσφορά υψηλών προδιαγραφών στο χώρο των επιστημονικών εκδόσεων. Το εγχείρημα, ακολουθώντας τα πρότυπα αντίστοιχων θεσμών του αγγλοσαξονικού κόσμου, είχε από την αρχή ως κίνητρο και στόχο την κοινωνία των πολιτών που αναζητούν τη γνώση.

Η φιλοσοφία του εκδοτικού οίκου αποτυπώνεται στα λόγια του Στέφανου Τραχανά, ιδρυτικού μέλους και τ. Διευθυντή των ΠΕΚ και επίτιμου διδάκτορα του Φυσικού Τμήματος του Παν/μίου Κρήτης: «Για μας ‒αλλά, πιστεύω, και για κάθε ακαδημαϊκό εκδοτικό οίκο‒ ο βασικός στόχος είναι απλός: η διάδοση των επιστημονικών ιδεών και του επιστημονικού πολιτισμού στο ευρύτερο μορφωμένο κοινό. Πέρα όμως απ' αυτό, θα θέλαμε η επιστημονική εκλαΐκευση να διαδώσει κάτι πιο πολύτιμο από τα επιμέρους επιστημονικά επιτεύγματα. Να διδάξει κάτι από το ήθος της επιστημονικής μεθόδου, που συνοψίζεται σε μια φράση: να είμαστε διαρκώς ανοικτοί στο ενδεχόμενο να έχουμε κάνει λάθος, ότι δεν υπάρχουν αλήθειες που εξαιρούνται από την υποχρέωση να υποβάλλονται σε εμπειρικό έλεγχο. Η επιστημονική "νοοτροπία" ‒αυτή που δίνει προτεραιότητα στα γεγονότα έναντι των γνωμών και των πεποιθήσεών μας‒ είναι, πιστεύουμε, το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο στον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, που φαίνεται να απειλούν ξανά τον ανθρώπινο πολιτισμό όπως πολλές φορές στο παρελθόν».

Κύριο χαρακτηριστικό των βιβλίων των ΠΕΚ αποτελεί η ποιότητα τόσο στο περιεχόμενο και τις μεταφράσεις όσο και στην αισθητική τους. Η θεματολογία αντλείται κυρίως από τις θετικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, ενώ περιλαμβάνει και αρκετά βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης.

Είναι αξιοσημείωτο δε ότι οι ΠΕΚ έχουν κάνει ίσως τη μόνη συστηματική προσπάθεια στον ελληνικό εκδοτικό χώρο να προσφέρουν τη φροντίδα που απαιτείται στην ελληνική γλώσσα, στο πεδίο των θετικών επιστημών, ώστε έχει δημιουργηθεί και μια μεγάλη βάση ορολογίας που θα είναι σύντομα προσβάσιμη και από άλλους μεταφραστές.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου 490 τίτλοι βιβλίων στις βασικές θετικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Στα 30 χρόνια της πορείας τους, οι ΠΕΚ έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις, ενώ σε 1500 περίπου πανεπιστημιακά μαθήματα όλων των ΑΕΙ της χώρας χρησιμοποιούνται βιβλία τους ως διδακτικά συγγράμματα.

Το βιβλιοπωλείο «Το δόντι» (Φιλοποίμενος 36-42, Πάτρα) φιλοξενεί δεκάδες τίτλους των ΠΕΚ, που προτείνει ανεπιφύλακτα σε αναγνώστες απαιτητικούς και ανήσυχους ‒ «Βιολογία της ομοφυλοφιλίας», «Εγκώμιο της απραξίας», «Πόθεν και πότε οι Έλληνες;», «Ο στεναγμός των πενήτων», «Ηθο-οικονομικά», «Φιλοσοφία και θρησκεία», «Η φύση και η δύναμη των Μαθηματικών», «Περί αστέρων και συμπάντων», «Πορτρέτα των χημικών στοιχείων», «Η αρχιτεκτονική της αρχιτεκτονικής», «Αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης» είναι μερικοί μόνο από αυτούς.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon