Παναγιώτης Χαλούλος: Φιλόλογος - Ζωγράφος - Λογοτέχνης - Συγγραφέας

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

O Παναγιώτης Χαλούλος γεννήθηκε το 1956 στην Πάτρα. Από τα μαθητικά του χρόνια άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική. Στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Πατρών εικονογραφούσε τα εξώφυλλα και εσωτερικές σελίδες του περιοδικού ''ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ" με καλές κριτικές από τον πατρινό τύπο.

Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Συνέγραψε βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου. Επίσης έγραψε έργα για το νεανικό θέατρο, «Εύθυμα Παραμύθια διασκευασμένα για το θέατρο-Πρακτικός οδηγός για σχολικές θεατρικές ομάδες», εκδ. περί τεχνών, Πάτρα 2006 και «Πατρινό καρναβάλι - Ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς», εκδ. το δόντι, Πάτρα 2011, θεατρική σάτιρα.

Παράλληλα συνέχιζε την ενασχόληση με τη ζωγραφική. Σήμερα είναι συνταξιούχος καθηγητής και συνεχίζει να ασχολείται με τις εικαστικές τέχνες.

Το Σεπτέμβρη του 1982 πραγματοποίησε στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της Πάτρας την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του, στην οποία παρουσίασε και δημιουργίες του στην τέχνη του κολλάζ. Για την έκθεση έγραψε ο πατρινός τύπος: «...ξέφυγε από τα ...συνηθισμένα καλούπια του ζωγραφικού κατεστημένου της Πάτρας... τα λιμνάζοντα νερά του τοπίου και της νεκρής φύσης ταράχτηκαν σε μεγάλο βαθμό...», Μιχ. Μπαϊρακτάρης, εφημ. ΑΛΛΑΓΗ, 22 Σεπτ. 1982. Την έκθεση μεταφέρει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αμαλιάδας το Δεκέμβρη του ίδιου έτους.

Τη δεύτερη έκθεση ζωγραφικής πραγματοποιεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας το Σεπτέμβρη του 1987.

Ακολουθεί η τρίτη έκθεση ζωγραφικής του στο «περί τεχνών», στην Πάτρα το Φεβρουάριο του 2007.

Έλαβε μέρος στην 6η Εαρινή Παμπατραϊκή Έκθεση Τέχνης, Μάιος-Ιούνιος 2014, στην Πάτρα και στην 7η Παμπατραϊκή Έκθεση Τέχνης, Μάιος-Ιούνιος 2015.

Τον Μάιο του 2016 παρουσίασε την ατομική του έκθεση «Ζωγραφισμένες Νεροκολοκύθες» με θέματα από την ελληνική φύση και θάλασσα στο στέκι της ΟΙΚΙΠΑ.

Ασχολείται και με την βυζαντινή αγιογραφία και πραγματοποίησε Έκθεση βυζαντινής αγιογραφίας στον Προοδευτικό Σύλλογο Γλαύκου στην Πάτρα, Μάιος-Ιούνιος 2015.

Ο πίνακας του «Τα ζάρια» κοσμεί το εξώφυλλο του μυθιστορήματος της Ειρήνης Σταματοπούλου «Ο κανόνας του παιχνιδιού», Αιγόκερως, Αθήνα 2015.

Ο πίνακάς του «Εναέριο τοπίο» κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου της Μαρίας Παρασκευά Σταθέα «Εικόνες της φύσης και της ζωής, 89 και 1 Χαϊκού», λεξίτυπον, Αθήνα 2016.

Έχει γράψει τους στίχους του τραγουδιού «Ξέρω πως έχεις το κλειδί» σε μουσική Χρήστου Κεχαγιά 

Ο πίνακας «Πρωινό δίπλα στο κάστρο» είναι το θέμα που «ντύνει» το βίντεο του τραγουδιού «Ρόδινη κυρία» σε στίχους Νίκου Αϊβαλή και μουσική Χρήστου Κεχαγιά 

Από τα νεανικά του χρόνια ο Παναγιώτης Χαλούλος είχε δείξει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες μέσα από τις σελίδες μαθητικών περιοδικών.

Τα θέματά του είναι εμπνευσμένα από την ελληνική φύση, τον πολιτισμό μας, αλλά και τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. H καλλιτεχνική του διαδρομή έχει μεγάλο εύρος θεμάτων και τεχνικών με κύριο άξονα την εμφανή-έμφυτη φυσιολατρία του.

«Αιγαίο 2015»

«Αφροδίτες των Κυκλάδων»

«Γυμνό»

«Ενάλιο τοπίο – βυθός»

«Ερωτικό σκάκι»

«Κυρά των αιθέρων»

«Μαντόνες των προσφύγων I-Ασφάλεια στην ακτή»

«Μαντόνες των προσφύγων IΙ-Ο φόβος»

«Νύχτα μαγική»

«Πρόσκληση σε εαρινό συμπόσιο»

«Πορτρέτο σε δύο επίπεδα»

 

«Το όνειρο των ιππέων ή Ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο»

«Πρωινό στο κάστρο»

«Μια Δευτέρα...Καθαρή»

«Τα μήλα»

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ​

ΠΤΗΣΗ

ΨΥΧΡΟΣ-ΘΕΡΜΟΣ ΗΛΙΟΣ

«Πρωινή συνάντηση»

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon