Watchlist: Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος - Μέρος 2ο [+Προβολή]

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Για το δεύτερο μέρος του αφιερώματος προτείνουμε τρεις ταινίες, που ανέδειξαν το σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο με το σενάριο, τους ηθοποιούς και τη σκηνοθεσία τους.

Στο 'Τέλος Εποχής' ο Αντώνης Κόκκινος, μέσα από μια ασπρόμαυρη ταινία μας θυμίζει την εποχή όπου η φιλία και η μουσική είχαν έναν αθώο ρομαντισμό.Η συμμετοχή νέων τότε ηθοποιών, όπως ο Κώστας Καζανάς, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Δέσποινα Κούρτη και Πέγκυ Τρικαλιώτη σημάδεψαν τη δεκαετία του '90 και τους έδωσε ένα εισιτήριο για τη μεγάλη τηλεοπτική καριέρα που θα ακολουθούσε.

Στο 'Όλα είναι δρόμος' ο Παντελής Βούλγαρης, σε μια από τις σημαντικότερες ταινίες του, μας παρουσιάζει τρεις εντελώς αυτόνομες και ανεξάρτητες ιστορίες με ένα κοινό παρανομαστή. Από τα θετικά της ταινίας, που είναι αρκετά απαισιόδοξη, η παρουσία του Θανάση Βέγγου και το τελευταίο μέρος που έχει μια δόση χιούμορ με την αξέχαστη ατάκα 'Ηλία ρίχτο'.

'Το Φως που Σβήνει' του Βασίλη Ντούρου με πρωταγωνιστές τον Αλέκο Αλεξανδράκη  και τη Βίκυ Βολιώτη, μας δείχνει την ιστορία ενός δωδεκάχρονου παιδιού μ' ένα εκπληκτικό ταλέντο στη μουσική και μια σπάνια ασθένεια που τον καταδικάζει να τυφλωθεί. Δυναμική ταινία, που δημιουργεί ατμόσφαιρα και έχει εκπληκτική φωτογραφία. 

Μέρος 2ο 

Τέλος Εποχής (1994)

Με την χρήση ενός μεγάλου φλας -μπακ, παρακολουθούμε την εξέλιξη μιας εφηβικής φιλίας στα τέλη του '60. Αφορμή για την αναπόληση, η κηδεία του Χρήστου, ενός εσωστρεφούς νέου που είχε καταφτάσει το φθινόπωρο του 1969 από την επαρχία στην Αθήνα. Γλυκόπικρη, τρυφερή νοσταλγία με το παρελθοντικό σκέλος στο ασπρόμαυρο. Ανέδειξε, επίσης, μια νέα γενιά ηθοποιών και συμμετείχε σε περισσότερα από 30 διεθνή Φεστιβάλ.

IMDB

Όλα Είναι Δρόμος (1998)

Ένας αρχαιολόγος μετά από μια πρόσφατη ανακάλυψη, αναζητά τους φίλους και συναδέλφους του γιου του που αυτοκτόνησε στο στρατό πριν από ένα χρόνο. 
Μια ομάδα ορνιθολόγων πηγαίνει στο Δέλτα του Έβρου για να παρατηρήσουν την τελευταία νανόχηνα που έχει καταφύγει στο ποτάμι, με τη βοήθεια ενός ηλικιωμένου θηροφύλακα. 
Ένας μεσήλικας εργοστασιάρχης καταφεύγει στα μπουζούκια της επαρχίας και πίνει για να ξεχάσει καθώς η σύζυγός του πήρε τα δυο μικρά παιδιά τους και τον εγκατέλειψε.

IMDB

Το Φως που Σβήνει (2000)

Ο Χρήστος, παιδί χωρισμένων γονιών, ζει μαζί με τη μητέρα του, Ελένη. Είναι ένα παιδί ιδιόρρυθμο και μοναχικό που βρίσκει διέξοδο στη φύση, συλλέγοντας φυσικούς ήχους που τους μετατρέπει σε μουσικές συνθέσεις στο βιολί. Μοναδικοί φίλοι του, η συμμαθήτρια του η Αγγελική και ο γερός φαροφύλακας Σουρσουμης, δάσκαλος του στο βιολί και στη ζωή. Όλα αλλάζουν όταν στο νησί έρχεται μια νεαρή δασκάλα, η Μαρία, η οποία προσεγγίζει τον Χρήστο, ανακαλύπτει το σπάνιο μουσικό ταλέντο του και τον βοηθά να το αξιοποιήσει. Οι τραυματικές οικογενειακές εμπειρίες ωριμάζουν καλλιτεχνικά το Χρήστο. Το μέλλον του ανήκει αρκεί να το παραδεχτεί και να σπάσει την κοινωνική του απομόνωση. "θα βλέπω μέσα από τη μουσική μου...".

Δείτε την ολόκληρη:

IMDB

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ζαφείρας - Γιάννης Πανταζόπουλος

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon