Underground Diamonds :: January - February 2022

Η στήλη υποδέχεται το πρώτο δίμηνο του 2022 με πέντε νέες ανεξάρτητες κυκλοφορίες ενώ η χρονιά έχει ξεκινήσει αρκετά δυναμικά με δίσκους όπως των Beach House, Spoon, Eels, Big Thief, αλλά και των ελπιδοφόρων Yard Act και Silverbacks. Καλή ακρόαση!

1 // LOVE, BURNS - IT SHOULD HAVE BEEN TOMORROW

Ακόμα ένα project του Phil Sutton, ενός μουσικού που ποτέ δεν ξέφυγε από το indie underground περιθώριο με το πιο γνωστό του σχήμα να είναι οι Βρετανοί Comet Gain. Ο Sutton τα τελευταία δύο χρόνια έχει μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και συνεχίζει ακάθεκτος να κυκλοφορεί δίσκους, στην προκειμένη περίπτωση ως Love, Burns. Με τη βοήθεια του Kyle Forester του οποίου τα πλήκτρα έδιναν ξεχωριστό νόημα στις μελωδίες των Crystal Stilts, έτσι και σε αυτό το project βάζει τις σωστές χαρούμενες 60'ς αποχρώσεις ενώ παράλληλα η συμμετοχή του στις κιθάρες φέρνει ολίγο από την αύρα της Sarah Records και των jangle-pop συγκροτημάτων της δεκαετίας του '80.


2 // BEECHWOOD - SLEEP WITHOUT DREAMING

Οι τέσσερις πιτσιρικάδες από την Νέα Υόρκη έχουν ξεκινήσει την μουσική τους σταδιοδρομία από έφηβοι, καθώς το Sleep Without Dreaming είναι το τρίτο κατά σειρά άλμπουμ. Αν μη τι άλλο, διαθέτουν rock n roll αύρα, διάθεση, τσαμπουκά, τα live τους είναι εκρηκτικά (τελειώνουν ενίοτε με συλλήψεις ή διακόπτονται) και η φήμη τους έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και εκτός συνόρων. Είναι προφανές ότι έχουν μεγαλώσει με Stooges και New York Dolls αλλά οι αθεόφοβοι δεν διστάζουν να διασκευάσουν μέχρι και Beatles όπου το ψυχεδελικό (Β-side) Rain μετατρέπεται σε έναν ουρλιαχτό - punk ύμνο.


3 // KING HANNAH - I'M NOT SORRY I WAS JUST BEING ME

Με τον τέλειο αυτό τίτλο, το ντουέτο των King Hanna, δηλαδή ο βρετανός Craig Whittle και η Ουαλή Hanna Merrick, προσφέρουν ένα δίσκο ιδανικό για να κλείνει κάποιος ήρεμα αλλά συνάμα και απολαυστικά την μέρα του. Ήδη ο ξένος μουσικός τύπος αναφέρει ως επιρροές την Pj Harvey και τον Nick Cave, όμως με τα αλλεπάλληλα ακούσματα εμφανίζονται ονόματα όπως οι Portishead αλλά και o Bill Callahan, όταν κυκλοφορούσε δίσκους ως Smog. Τραγούδια όπως τα All Being Fine και Big Big Baby αναδεικνύουν τα φωνητικά της Hanna τα οποία ίσως μελλοντικά χαρακτηριστούν ως ιδιαίτερα και αναγνωρίσιμα, όπως αντίστοιχα έγινε στο παρελθόν με της Hope Sandoval και της Cat Power.


4 // NO - DOMESTIC PULSE

NO είναι το solo project του Καναδού με Πορτογαλικές ρίζες Antonio Pavao Pereira ο οποίος μεγάλωσε με όλο το φάσμα της post punk, που κορυφώθηκε στα μέσα των 80's. Όπως και στο προ διετίας Permanent Wound, το Domestic Pulse περικλείεται από το φάσμα αυτό, κινούμενο όμως σε synth wave άξονες. Αν εξαιρέσουμε το ιντερλούδιο Outside που κόβει στη μέση το άλμπουμ, τα υπόλοιπα δέκα τραγούδια του δίσκου θα μπορούσαν να είναι δέκα πραγματικά ισάξια χορευτικά singles έτοιμα για σκοτεινές πίστες.


5 // BLUSHING - POSSESSIONS

Οι Blushing με έδρα το Austin αποτελούνται από δύο ντουέτα συζύγων. Το Possessions είναι ο δεύτερος δίσκος στον οποίο η Miki Berenyi των Lush κάνει την τιμή να συμμετέχει στα φωνητικά του Blame, ενώ το τελικό mastering κάνει εξ'ολοκλήρου ο Mark Gardener των θρυλικών Ride. Συνολικά το Possesions είναι ένα μικρό κομψοτέχνημα, που θα έλξει όχι μόνο τους λάτρεις του θορύβου και της παραμόρφωσης, αλλά και της γλυκόπικρης indie pop.


Σιλιντζήρης Πάνος

---------------------------

ARCHIVE:
Underground Diamongs: 2018 Edition
2019
Underground Diamonds: January - February 2019
Underground Diamonds: March - April 2019
Underground Diamonds: May - June 2019
Underground Diamonds: July - August 201
Underground Diamonds: September - October 2019
Underground Diamonds: November - December 2019
2020
Underground Diamonds: January - February 2020
Underground Diamonds: March - April 2020

Underground Diamonds: May - June 2020
Underground Diamonds: July - August 2020

Underground Diamonds: September - October 2020
Underground Diamonds: November - December 2020
2021
Underground Diamonds: January - February 2021
Underground Diamonds: March - April 2021
Underground Diamonds: May - June 2021
Underground Diamonds: July August 2021
Underground Diamonds: September - October 2021

Underground Diamonds: November - December 2021

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon