Circassian: Είμαστε ένα κολάζ σύγχρονης rock και pop μουσικής

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι Circassian από το 2011 που κυκλοφόρησε το πρώτο τους E.P. έχουν σταθερή παρουσία στην εγχώρια σκηνή. Ο ήχος τους μπορεί να περιγραφεί ως ψυχεδελική pop, όρος που πάντως αποκρύπτει αρκετά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μπάντας. Έχοντας αρκετά live στο ενεργητικό τους, αλλά και ένα πολύ πρόσφατο E.P. στις αποσκευές τους θα βρεθούν στην Πάτρα στις 9 Νοεμβρίου και πιο συγκεκριμένα στη σκηνή της ''Γιάφκα'' για να παρουσιάσουν ζωντανά το υλικό τους. Αυτή η συναυλία στάθηκε η αφορμή για να μιλήσουμε με το συγκρότημα, οπότε ο λόγος ανήκει σε αυτούς.

Πείτε μας με λίγα λόγια για το πως ξεκινήσατε και για την πορεία σας μέχρι σήμερα.

Ως παιδικοί φίλοι είχαμε κοινά ενδιαφέροντα και μουσικές προτιμήσεις από παλιά. Οι περισσότεροι παίζαμε ήδη μουσική σε διάφορα σχήματα αρκετά διαφορετικά από τους Circassian και συνεπώς όταν βρεθήκαμε όλοι μαζί να παίξουμε μουσική για πρώτη φορά, κάπως διαμορφώθηκε η θέληση, η όρεξη και η δημιουργικότητα που κυριαρχεί και σήμερα για μουσική. Ξεκινήσαμε όσο ήμασταν ακόμα μαθητές στο σχολείο το 2009, χωρίς όμως να επιδιώκουμε να ακουστούμε τόσο. Κυκλοφορήσαμε ένα ομώνυμο EP το 2011 και ένα δεύτερο EP το 2012. Αρχές του 2014 κυκλοφορήσαμε τον ντεμπούτο δίσκο μας ‘Hantse Guashe’ με το οποίο λάβαμε αρκετές όμορφες κριτικές και σχόλια, μας άνοιξε επίσης δρόμο για πολλές συναυλίες εντός και εκτός Αθηνών. Τέλος, πριν από κάποιους μήνες κυκλοφορήσαμε το αγαπημένο μας EP μέχρις στιγμής, το ‘Quadrivium’ το οποίο παρουσιάζουμε συνάμα με τις παλιές κυκλοφορίες στην περιοδεία που πραγματοποιούμε αυτήν την στιγμή.

Πως θα περιγράφατε την μουσική σας σε κάποιον που δεν σας έχει ακούσει ποτέ;

Πρόκειται πάντα για την πιο δύσκολη ερώτηση γιατί ακόμα και ως δημιουργός της εν λόγο μουσικής, δεν ξέρεις αν θα πέσεις μέσα 100% στον χαρακτηρισμό του είδους. Παρόλα αυτά, με βάση πάντα τον χαρακτηρισμό φίλων και ακροατών, θα λέγαμε πως είμαστε μία ψυχεδελική μπάντα, με στοιχεία indie rock, στοιχεία από την παράδοση μεσογειακών λαών αλλά και ένα γενικότερο ‘κολάζ’ σύγχρονης rock και pop μουσικής. Προσπαθούμε μονίμως να εξελίσσουμε το είδος με κάθε νέα κυκλοφορία, να ανανεωνόμαστε αλλά και να αλλάζουμε τα κομμάτια με κάθε νέα λάιβ εμφάνιση, ώστε να μην ξέρει αυτός που πρόκειται να παρακολουθήσει μία συναυλία, τι να περιμένει.

Πως βλέπετε στην σύγχρονη εγχώρια εναλλακτική σκηνή και ποιες οι διαφορές της με παλαιότερα;

Ίσως το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας φαν της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής είναι να παραμένει μονίμως ενήμερος με τις κυκλοφορίες, τις εξελίξεις και τις συναυλίες σε όλη την χώρα. Είμαστε μία χώρα 11 εκατομμυρίων με πάρα πολλούς περιορισμούς αλλά με εξαιρετική δυναμική και παθιασμένους μουσικούς. Η σκηνή λοιπόν, με κάθε νέα γενιά εξελίσσεται όλο και περισσότερο, αποκτάει μία στιβαρή ομοιογένεια και φορείς που την υποστηρίζουν. Υπάρχουν περισσότερα μαγαζιά (και ας υπάρχει κρίση), περισσότερες μπάντες και δεν αναλωνόμαστε σε τετριμμένα είδη μουσικής απαραίτητα. Πάντα όμως είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί θα θέλαμε ακόμη περισσότερο ο κόσμος να συσπειρωθεί και να αγκαλιάσει τον χώρο αυτόν και να μην τον βλέπει ως κάτι παρωδικό αλλά ως κάτι που θα γράψει ιστορία.  

Οι Ciracassian προτιμούν τις live εμφανίσεις ή τις ηχογραφήσεις στο studio;

Ουφ. Οι Circassian μάλλον αμφιταλαντεύονται πάνω σε αυτό το ζήτημα. Από την μία είναι τρομερό το συναίσθημα να ηχογραφείς την μουσική σου, να προσθέτεις πινελιές και στοιχεία που δεν μπορείς να τα αποδώσεις εύκολα στο live και τελικά να ακούς το αποτέλεσμα ως ακροατής αλλά και τις γνώμες των υπολοίπων για την δουλειά σου. Από την άλλη η άμεση ανταπόκριση στην μουσική σου γίνεται στις live εμφανίσεις. Όταν δηλαδη ακούς και βλέπεις κόσμο να χορεύει, να τραγουδάει και γενικά να περνάει καλά με την μουσική σου, προκαλεί ένα συναίσθημα δέους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι όμορφο να συνεργάζεσαι με εξαιρετικούς ανθρώπους για να πραγματοποιήσεις είτε μία ηχογράφηση, είτε κάποια συναυλία.

Πόσο εύκολο είναι να παρουσιάσετε την δουλειά σας σε επαρχιακές πόλεις;

Πάντα εξαρτάται από το κοινό και τις υποδομές της πόλης. Αν η πόλη έχει παράδοση στις συναυλίες τέτοιου είδους, το κοινό απαρτίζεται από ανθρώπους που αγαπάνε την αντίστοιχη μουσική και γενικότερα υπάρχει όρεξη για πρωτοβουλίες και οργάνωση, τότε είναι πανεύκολο. Τα διόδια να μην υπήρχαν σε τέτοιο βαθμό μόνο…

Θεωρείτε ότι το ελληνικό κοινό πηγαίνει εύκολα να παρακολουθήσει ένα live;

Σχετικά με την προηγούμενη απάντηση κιόλας, γίνεται αντιληπτό πως στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πολύ πιο εύκολο διότι σε μια πόλη 4-5 εκατομμυρίων όπως η Αθήνα, θα βρεθεί ο κόσμος που θέλει να παρακολουθήσει τις μπάντες που είναι ενεργές στον χώρο. Το ίδιο ισχύει για την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα σε γενικές γραμμές.  Στις υπόλοιπες πόλεις οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που κρατάνε τον πήχη ψηλά και δεν θα παρακολουθήσουν απλώς, αλλά θα διοργανώσουν και θα χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες αυτές με πολύ μεράκι κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Σας έχει βοηθήσει το διαδίκτυο στο να κάνετε γνωστή τη δουλειά σας;

Είναι αυτονόητο πως βοηθάει το διαδίκτυο στην οργάνωση και υλοποίηση συναυλιών, όπως και στην ακρόαση δισκογραφικής δουλειάς για κάθε μπάντα. Χωρίς αυτό, δύσκολα θα παραχωρούσαμε και την συνέντευξη αυτή! Είναι ένας μικρόκοσμος όπου μπορεί κανείς να προωθήσει και να οργανώσει την δουλειά του όπως εκείνος επιθυμεί και να μοιράζονται τις εμπειρίες και τις πληροφορίες γύρω από αυτήν όλοι. Αποτελεί βασικό στοιχείο για να συνεχίσει κανείς την προσπάθεια να παίζει μουσική στην εποχή μας.

Θα σας ενδιέφερε να συμμετέχετε σε κάποια συναυλία που προβάλει κάποιο κοινωνικό αίτημα;

Με το πρόσχημα πως η μουσική έχει και σημαντική κοινωνικοπολιτική διάσταση και έχει την δυνατότητα να συσπειρώνει κόσμο γύρω από σοβαρά κοινωνικά ζητήματα της εποχής, πάντα θέλουμε να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες εκείνες που μας το επιτρέπουν. Στο παρελθόν για παράδειγμα είχαμε παίξει στην συναυλία που διοργανώθηκε όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας και θα το ξανακάναμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν είναι πάντα απαραίτητο να εκφράζει μια μπάντα κάποια κοινωνική τοποθέτηση αλλά είναι σαφές πως σε σοβαρά ζητήματα στα οποία μπορεί να παίξει ρόλο η μουσική, είναι σημαντικό να το επιδιώκει.

Πιστεύετε ότι η δωρεάν πρόσβαση στη μουσική ενός καλλιτέχνη, τον βοηθά να έχει περισσότερο κόσμο στις συναυλίες του, αφού το κοινό έχει έρθει πιο εύκολα σε επαφή με τη μουσική του;

Είναι ένα ερώτημα που χωράει πολύ συζήτηση διότι δεν έχουμε καταφέρει πολιτισμικά να ορίσουμε ποιο είναι το κόστος εκείνο της πνευματικής εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν αντιλαμβάνεται κανείς την διαδικασία που κρύβεται πίσω από την υλοποίηση της δισκογραφικής δουλειάς ενός καλλιτέχνη, ή την διοργάνωση της συναυλίας του διότι ο απώτερος σκοπός είναι η ψυχαγωγία του ατόμου και δεν συνάδει συνήθως με την γενική έννοια της εργασίας. Όταν μπορεί ο καλλιτέχνης να επιφέρει κάποιο εισόδημα χωρίς να αναγκάζεται να ‘πουλάει’ την μουσική του για να συνεχίσει αυτό που κάνει, τότε ίσως είναι θεμιτή η δωρεάν πρόσβαση. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ίσως οι Radiohead που επέτρεψαν να κατεβάσει το κοινό τους δωρεάν τον δίσκο τους ‘In Rainbows’, πράξη με έντονη πολιτική διάσταση μιας και αντιτίθεται στο μοντέλο της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας. Ενδέχεται λοιπόν, να βοηθά τον καλλιτέχνη να βρει μια προσέγγιση για το κοινό (και αντιστρόφως) αλλά δεν είναι απαραίτητο να συμβεί και έτσι.

Τα κομμάτια σας είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς ή τα φέρνει έτοιμα κάποιος από εσάς στο studio;

Έχουμε την τάση να γράφουμε συλλογικά την μουσική μας, που όμως προκύπτει από την ιδέα ενός από εμάς. Συνολικά το ‘προϊόν’ της ομαδικής δουλειάς είναι το τελικό κομμάτι μουσικής και νιώθουμε πως έτσι μετέχουμε όλοι ισάξια στην διαδικασία της σύλληψης όπως και αποδίδουμε καλύτερα το κομμάτι στην live του μορφή κατά αυτόν τον τρόπο. Δεν ξέρουμε όμως αν έτσι έχουμε βρει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να γράφουμε μουσική, όμως σίγουρα έτσι αγαπάμε όλοι αυτό που κάνουμε.

Τα να περιμένει από εσάς κάποιος που θα έρθει να σας δει στη Γιάφκα στις 9 Νοεμβρίου;

Επειδή η συναυλία στην Γιάφκα είναι ο προτελευταίος προορισμός (με τελευταίο εκείνο της Αθήνας) της περιοδείας μας, σίγουρα εκείνοι που θα έρθουν θα δουν την μπάντα στην πιο φορμαρισμένη της μορφή! Έχουμε ετοιμάσει ένα σετ που εμπεριέχει κομμάτια από σχεδόν όλη την δισκογραφία μας και ανυπομονούμε να έρθουμε στην Πάτρα μιας και έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εκεί.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon