Πέντε Γαλλικά σχήματα ηλεκτρονικής μουσικής που έκαναν την διαφορά το 2016

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Σωτήρης Στυλιανός

Μέσα στο 2016 η Γαλλική electropop κατάφερε να εντρυφήσει σε ακροατήρια εκτός των συνόρων της.
Σίγουρα μέσα στην χρονιά αυτή μας απασχόλησαν περισσότερο, τα πιο "βαρβάτα" μουσικά ονόματα όπως o Weeknd ή οι Avalanches, όπως και άλλοι, αλλά αυτή η πρόσφατη υπερδημιουργική σκηνή ορμώμενη από διάφορα σημεία της Γαλλίας αξίζει να ανακαλυφθεί.

Βασικά χαρακτηριστικά που διέπουν αυτήν την σκηνή είναι:
H "επιστροφή στις ρίζες" που φέρνουν στις συνθέσεις τους στοιχεία από το παρελθόν, όπως space disco ή soul κ.α.
Η "μητρική γλώσσα" που προτιμάται από την διαδεδομένη Αγγλική, προσφέροντας έτσι αυθεντικότητα στα σχήματα.
Και σαφώς το γεγονός πως προέρχονται από την Γαλλία, άρα το χαρακτηριστικό στοιχείο του Γαλλικού "γονιδίου' όσο αφορά την παράδοση στο να έχουν πάντα εκπληκτική ηλεκτρονική μουσική. Και έχει πολλά σημαντικά ονόματα η Γαλλία!
Ακολουθουν μερικά ονόματα κάποιων δημιουργών που προσέξαμε, τις επιρροές τους, το πως αντιμετωπίζουν την μουσική σκηνή ως επι του παρόντος, τι μουσικές ακούνε οι ίδιοι.

L'imperatrice

Σε πρώτο επίπεδο της αναζήτησης, βλέπουμε πως το εξαμελές σχήμα των L'imperatrice είναι φρέσκο.
Με την ιστορία τους να ξεκινά τουλάχιστον δισκογραφικά από το 2014, έχουν λίγες μουσικές κυκλοφορίες αλλά με πολλή προσοχή τραβηγμένη πάνω τους, απαριθμώντας κάμποσες προβολές σε κάθε κομμάτι τους αναλογικά με το "μέγεθος" τους. Το εύρος των μουσικών τους επιρροών είναι μεγάλό καθώς ξεκινά από Bob James, Juliette Armanet και Cerrone έως και Ρώσους μουσικοσυνθέτες του 17ου αιώνα.
Η πρώτη ολοκληρωμένη μουσική τους προσπάθεια αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2017, εξ' ολοκλήρου στην μητρική τους γλώσσα. Bon!

Soundcloud - bandcamp


Poom

Το ντουέτο των Poom προέρχεται από το Παρίσι. Οι συμφοιτητές Camille Ferrera και Siegfried de Turckheim σπούδαζαν μαζί γραφιστική, την οποία πότε δεν συμπάθησαν τόσο ώστε να ασχοληθούν με αυτή, και αντ' αυτής ξεκίνησαν να συνθέτουν μουσική.
Ο ήχος τους είναι ένας ιδιαίτερος συνδυασμός disco, funk και Γαλλικής nouvelle chanson, πράγμα που τους θέτει ως αξιόλογους για να δημιουργήσουν ένα έργο αντίστοιχο με αυτό του Serge Gainsbourg ή του Francoise Hardy.
Όπως οι ίδιοι λένε επιδιώκουν να δείχνουν μουσικά “απαλοί' ενώ οι θεματικές τους μπορεί να πραγματεύονται τον θάνατο, την βαρεμάρα, την απόγνωση.

Soundcloud - bandcamp


Jabberwocky

Οι Jabberwocky ιδρύθηκαν το 2013 στην πόλη της Poitiers. Το τρίο των Jabberwocky αυτοπροσδιορίζει τον ήχο του ως “pop-electro”, ενώ εμείς μπορούμε σίγουρα να πούμε πως ο ήχος τους ακούγεται πιο περίπλοκος. Σε κάποια σημεία ο ήχος τους είναι φόρος τιμής στην house των 90s, αλλά συγχρόνως έχουν τα χαρακτηριστικά της νέας γενιάς με κάποια breaks και drops να θυμίζουν τις πρόσφατες μόδες της dubstep και της edm.

Soundcloud - bandcamp


Jean Tonique

Προερχόμενος από τα προάστια του Παρισιού, ο ειδικευόμενος στα κρουστά Jean Tonique ξεκίνησε να συνθέτει μουσικές προ πενταετίας. Ευχάριστες pop συνθέσεις με funk βάσεις και με απώτερο στόχο η εμπειρία της ακρόασης της μουσικής του Jean Tonique να είναι ευχάριστη και χορευτική. Λογικό αν σκεφτεί κανείς πως η αγαπημένη προσωπική του εμφάνιση ήταν στο Calvi on the Rocks Festival (υπαίθριο πάρτυ σε παραλία στην Κορσική).
Επίσης έχει κάνει μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέροντα remix.

Soundcloud - bandcamp


French 79

Ο Simon Henner βρίσκεται πίσω από την ονομασία του French 79. Το πρώτο του project λεγόταν “Husbands and Nasser”, το οποίο δεν του προσέφερε την ικανοποίηση που ήθελε, καθ' ότι η μουσική “παραήταν ηλεκτρονική” και δεν τον ιντρίγκαρε καθόλου.
Έτσι ξεκίνησε το solo project French 79, στο οποίο αφήνει τον εαυτό του να επηρρεαστεί και να εμπνευστεί από οτιδήποτε διαφορετικό κάνει στην καθημερινή του ζωή.
Από Αφρικάνικη μουσική, ρυθμούς της παραδοσιακής Βαλτικής μουσικής και Ινδικά τραγούδια, ο French 79 τα εντάσσει μέσα στις προσωπικές του φόρμες.

Soundcloud - bandcamp


 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon