Ο Doug Rickard το «ζει» φωτογραφίζοντας το Google Street View

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ο Doug Rickard είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση φωτογράφου. Ιδιάζουσα γιατί η διαδικασία εντοπισμού του επόμενου «ενσταντανέ» του σίγουρα μπορεί να ξενίσει κάποιους που ίσως  να είναι ιδιαίτερα αμυντικοί  για το τι είναι φωτογραφία και φωτογράφος. Αλήθεια, πως θα σας φαινόταν αν κάποιος δημιουργούσε μια ολόκληρη σειρά φωτογραφιών μέσα από την άνεση του σπιτιού του και χρησιμοποιώντας την οθόνη του υπολογιστή του; Σίγουρα θα είχατε πολλές ενστάσεις. Η κάθε περίπτωση δημιουργού όμως πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά και σίγουρα ο Rickard δεν κάνει μόνο αυτά που εμπεριέχει η υπεραπλουστευμένη περιγραφή μου πιο πάνω.

Όλα άρχισαν το 2009, δύο χρόνια μετά την εκκίνηση του Google Street View, ενός project που είχε ως στόχο να καταγράψει όλους τους δρόμους με πανοραμική κάλυψη 360 μοιρών για την περιήγηση του εκάστοτε χρήστη. Ο Rickard, ψάχνοντας διαδρομές και λεωφόρους, άρχισε να βυθίζεται όλο και περισσότερο μέσα σε αυτό,  κάνοντας εικονικά ταξίδια  στην χώρα του, καθώς βρισκόταν σε μια φάση που δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Ο αρχικός ενθουσιασμός του σιγά σιγά μετατράπηκε σε ένα από τα project της ζωής του, καθώς για 4 χρόνια εντόπιζε δρόμους και τοποθεσίες  φτωχικών και εγκαταλελειμμένων κοινοτήτων και  τις ξαναφωτογράφιζε. Αφού ανακάλυπτε μια γωνιά στο Street View που τον ικανοποιούσε, έστηνε την μηχανή του πάνω στο τρίποδό και μέσω της λήψης του έδινε την δικιά του οπτική. Έτσι με το εκούσιο μάτι του, απελευθερώνοντας τις εικόνες από την αρχική τους προέλευση, έβγαζε αυτές τις ξεχασμένες και οικονομικά κατεστραμμένες γειτονιές από την αφάνεια.

Ο Doug Rickard, με τις πρωτοπόρες μεθόδους του, καταφέρνει οι εικόνες του να ανοίξουν  την συζήτηση για τα αντικείμενά τους, όπως ακριβώς κάνουν και οι υπόλοιποι φωτογράφοι που συμμετέχουν με την φυσική τους παρουσία στην σκηνή και στο περιβάλλον του αντικειμένου τους. Μέσα από αυτό λοιπόν το πρίσμα δεν σερφάρει απλώς στο internet, αλλά χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, καταφέρνει να επεκτείνει  τα όρια της «πράξης» της φωτογραφίας.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon