Πέντε μπάντες που δεν θα υπήρχαν χωρίς τον Lou Reed και τους Velvet Underground

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια πέθανε ο Lou Reed. Το πόσο επιδραστικός μουσικός υπήρξε δε χρειάζεται να το διαβάσετε εδώ στο presspop για να το αντιληφθείτε. Έχουν φροντίσει άπειροι πριν από εμάς. Όπως και ότι η μουσική δεν θα ήταν η ίδια αν δεν είχε κυκλοφορήσει αυτός ο πρώτος δίσκος των Velvet Underground με τη μπανάνα στο εξώφυλλο. Μπορεί στους Velvet o Lou Reed να μην ήταν μόνος του και σίγουρα η συμβολή των υπολοίπων να ήταν καθοριστική, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Reed αξίζει ένα κλικ παραπάνω στον καταμερισμό της επιτυχίας της μπανάνας. Η μπανάνα μπορεί να μη μοσχοπούλησε στην εποχή της, όμως εδώ και πολλά χρόνια φιγουράρει στις πρώτες θέσεις, αν όχι στη πρώτη, με τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών. Πάμε να δούμε ορισμένες μπάντες που επηρεάστηκαν βαθύτατα από τον ήχο και το πνεύμα της μουσικής του Lou Reed.

Television

Αν κάποιος δίσκος άλλου συγκροτήματος είναι πιο κοντά στους Velvet, αυτός είναι σίγουρα το ''Marquee Moon'' των Television. Ο Tom Verlaine έπιασε το νόημα των Velvet και το μετέφερε στα '70ς. Τρομερός δίσκος από την αρχή μέχρι το τέλος το ντεμπούτο των Television και η σκιά του Lou reed πανταχού παρούσα.

Sonic Youth

Οι Sonic Youth ήταν και αυτοί από τη Νέα Υόρκη, σαν τους Velvet και τους Television. Το συγκρότημα που ανήγαγε τον θόρυβο σε υπέρτατη αξία και αυτοί με τη σειρά τους έγιναν βασική επιρροή για εκατοντάδες μπάντες. Η δικιά τους όμως βασική επιρροή δεν ήταν άλλοι από τους Velvet Underground.

Pixies

Οι Pixies μπορεί να μην μοιάζουν ηχητικά με τους Velvet Underground, αλλά είναι αυτοί  που μελέτησαν σε βάθος την άποψή τους πάνω στη μουσική. Δημιουργία διαφορετικών pop τραγουδιών, που σε πολλούς ηχούν αλλόκοτα στην πραγματικότητα είναι μαγικά. Ο χοντρούλης το έκανε το θαύμα του τότε και μετά τους Pixies φλερτάρει σταθερά με τη μετριότητα.

Pavement

Ο Stephen Malkmus είναι ιδιοφυία. Τελεία και παύλα. Δυστυχώς όμως δεν θα υπήρχε δισκογραφική να τον κυκλοφορήσει αν δεν είχε προϋπάρξει ο Lou Reed.

Joy Division

Οι Joy Division δεν ήταν καλοί μουσικοί, είχαν όμως όραμα. Και αυτό το όραμα δημιουργήθηκε και μέσα από την ακρόαση της μουσικής του Lou Reed.

+Bonus

Ολόκληρο το punk δεν θα είχε υπάρξει χωρίς τους Velvet Underground. Και αυτό δεν το γράφουμε ως αστείο. Ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

 

 

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon