Οι JustCause μιλούν για το πρώτο τους E.P. και τα σχέδιά τους

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Πολλές μπάντες σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής των μελών τους. Η έντονη δημιουργικότητα αλλά και οι ανησυχίες της ενήλικης, πλέον, ζωής, βρίσκουν ιδανικη διέξοδο στη μουσική. Κάποιες μπάντες συνεχίζουν δουλεύοντας πιο επαγγελματικά, εξελίσσουν τον ήχο τους και μετατρέπονται σε ''κανονικά'' συγκροτήματα. Μία τέτοια περίπτωση δείχνουν να είναι οι πατρινοί JustCause, οι οποίοι κυκλοφόρησαν το πρώτο τους E.P. με τίτλο ''Upon The Sun''. Με αφορμή αυτή τη κυκλοφορία δίνουν μία από τις πρώτες τους συνεντεύξεις στο Presspop.

 

 

Πείτε μας με λίγα λόγια πως δημιουργήθηκε το συγκρότημα και πως φτάσατε μέχρι σήμερα.

Το συγκρότημα σχηματίστηκε στα σχολικά μας χρόνια πίσω στο 2009. Υπήρξαν αρκετές ανακατατάξεις και προσθήκες από τότε και ένα διάστημα σχεδόν δύο χρόνων που ήμασταν ανενεργοί λόγω της όλης ιστορίας των πανελληνίων. Σήμερα, αφού έχουμε ενεργοποιηθεί ξανά εδώ και 10 μήνες, είμαστε μια τετραμελής μπάντα που μόλις έχουμε κυκλοφορήσει την πρώτη μας δισκογραφική δουλειά.

Από που πήρατε το όνομά σας;

Το όνομα προέκυψε κάπως αιφνιδιαστικά. Υπήρχαν, όπως είναι λογικό, πολλές γνώμες και διαφωνίες για το όνομα μέχρι που τις παραμονές ενός live οι διοργανωτές ζήτησαν το όνομά μας για να τυπωθεί στις αφίσες. Οπότε κάποιος τότε είπε το “JustCause”, το οποίο σημαίνει είτε «Γιατί έτσι» όταν οι λέξεις είναι ενωμένες είτε «Δίκαιος σκοπός» όταν είναι χωριστά (εξ ου και το ότι γράφουμε το C κεφαλαίο στη μέση), και έμεινε.

Ποια η σχέση με τα live έως τώρα;

Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει αρκετά live με μερικά από αυτά να είναι ιδιαίτερα σημαντικά αφού έχουμε «ανοίξει» τους Puressence, τους Matisse και άλλες μπάντες που σεβόμαστε και θαυμάζουμε. Γενικά μας αρέσουν πολύ τα live, καθώς πιστεύουμε ότι εκεί φαίνεται η πραγματική αξία του μουσικού, ο οποίος είναι εκτεθειμένος μπροστά στο κοινό, χωρίς τα εφέ και τις ανέσεις ενός studio, και ανυπομονούμε να βρεθούμε σύντομα on stage.

Ποια τα σχέδια σας για το επόμενο διάστημα;

Αυτή τη στιγμή γράφουμε καινούρια κομμάτια για την επόμενη δουλειά μας την οποία τοποθετούμε αόριστα κάποια στιγμή μέσα στο 2016 ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθούμε να προωθήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε με live εμφανίσεις το “Upon the Sun”.

Ακούγοντας το E.P. σας “Upon the Sun” εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι έχετε αρκετά και διαφορετικά ακούσματα. Πόσο ισχύει και ποιες θεωρείται τις σημαντικότερες επιρροές σας;

Όντως τα ακούσματά μας είναι αμέτρητα και αλλάζουν διαρκώς με τον καιρό. Διαφέρουν για τον καθένα από εμάς και ως προς το είδος μουσικής και ως προς την αισθητική του ήχου αλλά γενικά θα θεωρούσαμε ως «κοινούς μας παρονομαστές» και κοινές μας επιρροές τα μεγάλα συγκροτήματα της αγγλικής σκηνής όπως οι Radiohead, οι Muse, οι Placebo και οι Pink Floyd.

Έχετε ικανοποιηθεί από τη πορεία του E.P. έως τώρα;

Καταρχάς χαιρόμαστε που με αυτή την κυκλοφορία πετύχαμε ένα στόχο που αποτελούσε όνειρό μας ανέκαθεν. Είμαστε ικανοποιημένοι που ήδη σε 4 μήνες το έχουν ακούσει αρκετά «αυτιά» και σε αυτό βοήθησε πολύ η προβολή από το internet αλλά πιστεύουμε ότι μπορεί να ακουστεί ακόμα περισσότερο ,ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του ότι έχουμε παίξει τα κομμάτια live από ελάχιστα ως καθόλου. Οπότε συνεχίζουμε την προσπάθεια…

Γιατί πιστεύετε ότι η εγχώρια αγγλόφωνη σκηνή έχει παρουσιάσει άνοδο τα τελευταία χρόνια;

Δεν ξέρουμε ακριβώς τι να απαντήσουμε σε αυτό. Πιστεύουμε ότι καταλυτικός παράγοντας σε αυτό είναι το internet το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να εξερευνήσει άπειρους καλλιτέχνες ανεξάρτητα της αναγνωρισιμότητάς τους. Αυτό σε συνδυασμό ίσως με το γεγονός ότι στη σημερινή κοινωνία τα αγγλικά αποτελούν διεθνή γλώσσα και είναι κατανοητά από όλους έχει οδηγήσει πολλούς οι οποίοι έχουν την τάση να εξερευνούν νέους ήχους στις αγγλόφωνες μπάντες της χώρας μας. Ευελπιστούμε στο μέλλον το ρεύμα αυτό να ενισχυθεί και η σκηνή αυτή να καθιερωθεί και να προβάλλεται όχι μόνο στην Ελλάδα.

Θεωρείτε ότι οι τρέχουσες κοινωνικές εξελίξεις παίζουν ρόλο στη μουσική σας;

Αναμφισβήτητα παίζουν ρόλο. Πιστεύουμε ότι κάθε κοινωνική εξέλιξη ή διαταραχή έχει αντίκτυπο σε όλους τους σημερινούς μουσικούς άμεσα ή έμμεσα. Μπορεί αυτό να φαίνεται μέσα από τους στίχους όσο και μέσα από τη μουσική. Άλλωστε ο κάθε καλλιτέχνης είναι δημιούργημα του καιρού του. Είναι αδύνατον απλά να κλείσει τα αυτιά και να μείνει ανεπηρέαστος.

Αρκετές μπάντες προσπαθούν να ξεφύγουν από τα σύνορα της Ελλάδας. Θα σας ενδιέφερε μία τέτοια προοπτική για το απώτερο μέλλον;

Φυσικά υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μας, όμως προς το παρόν έχουμε το κεφάλι χαμηλά και προσπαθούμε να κάνουμε ολοένα και μεγαλύτερα βήματα. Τώρα αν στο μέλλον προκύψει κάτι τέτοιο εννοείται ότι θα το κυνηγήσουμε όσο μπορούμε, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτός ο σκοπός. Εμείς θα είμαστε εντάξει με τους εαυτούς μας όσο θα παίζουμε τη μουσική που μας αρέσει.

Πέρα από τη μουσική με τι άλλο ασχολείστε;

Τις ώρες που δεν έχουμε πρόβες, συναυλίες ή ηχογραφήσεις ο καθένας μας ασχολείται με τις σπουδές του καθώς είμαστε όλοι φοιτητές. Πέρα από αυτό ασχολούμαστε με ό,τι ασχολούνται όλα τα παιδιά της ηλικίας μας.

Για όποιον ενδιαφέρεται να μαθαίνει μουσικά νέα τους,μπορεί να επισκεφτεί τη σελίδα των JustCause στο facebook. Όπως επίσης στο soundcloud, itunes και spotify.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon