One Step Beyond #1

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Από τον Χάρη Γιαννακόπουλο

One STeP BeyoND, μια μουσική ιδέα που ξεκίνησε ως διασκεδαστικό + ψυχαγωγικό πρόγραμμα με εφαλτήριο τη "σύγχρονή μουσική , flashbacks και συναφείς περιπλοκές ...

 Ως φυσικό χώρο , σημείο γέννησης , μπορούμε να θεωρήσουμε την ευρύτερη περιοχή του Κάστρου της Πάτρας (σε σπίτια ραδιοερασιτεχνών , με μπόλικο diy και πολύ "κυνήγι") , χρονικά δε αυτό τοποθείται στα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του '80 (κι ενώ ο γράφων και υπογράφων τελείωνε το γυμνάσιο). Μετά τα πρώτα 2-3 χρόνια της αθωότητας , η εκπομπή , ακολούθησε μια πορεία σε ραδιόφωνα της πόλης , για 10 χρόνια , μετεξελίχθηκε σε στήλη εφημερίδων , on-line περιοδικών , blogs και portals , αλλά και παίρνοντας τη μορφή κινήματος διοργάνωσε πάρτυ και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (σχεδόν πάντα σε σχέση με τη μουσική) σε χώρους μεγάλους και μικρούς , πολλά από τα οποία έχουν μείνει στις μνήμες των παλαιότερων (ναι, η γενιά των 40+ άρχισε να μιλάει αναδρομικά ...) . 

Η μουσική είναι άνθρωποι , είναι επικοινωνία και έκφραση και το " Ένα Βήμα Παραπέρα " πάντα ανήσυχο και δυναμικό ,  ξεκινά ένα νέο κύκλο , άρθρων και συνεργασίας στο PressPop ,  με διάθεση για αναδρομές, ενημέρωση , κριτική σκέψη και ακρόαση , ψάξιμο πάνω σε τζαζ , ροκ , φολκ , μπλουζ, μουσικές φόρμες αυτού του κόσμου , άλλοτε πιο γνωστούς δημοφιλείς , ποπ δηλαδή,  ήχους ,άλλοτε λιγότερο , και μερικές φορές ίσως και πράγματα που κακώς ΔΕΝ ακούστηκαν τότε , ή και τώρα ....

Pop σημαίνει popular , δημοφιλής , "Top of the Pops" λεγόταν μια ιστορική εκπομπή του BBC1 που διήρκησε από το 1964 ως το 2006 , καλύπτοντας όλο το φάσμα της "τρέχουσας" βρετανικής -και όχι μόνο- δημοφιλούς μουσικής.  Ποπ-Κλαμπ λεγόταν μια καταπληκτική εκπομπή , αυτή το φορά στο ελληνικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ, που έβαλε μια τάξη στον τρόπο που ακουγόταν η ξένη μουσική από το 1975 και μετά , ιδέα του Γιάννη Πετρίδη όπως και το περιοδικό Ποπ και Ροκ , που δούλεψε στον ίδιο πάλι άξονα , της ενημέρωσης/επιμόρφωσης μέσω της ψυχαγωγίας , συνδέοντας φιλικά στο αυτί του μέσου ακροατή ακούσματα με τις κιθαριστικές μουσικές και ήχους της εποχής , δηλαδή το ΡΟΚ. 

Pop, από μόνο του δε σημαίνει καλό ή κακό , δηλαδή μπορεί ένας εμπορικός δίσκος ή τραγούδι ή ταινία , ή βιβλίο να είναι αριστούργημα , και να περάσει το τέστ του χρόνου, να γίνει κλασικό . Η εμπορικότητα ή η επιτυχία είναι άσχετη από την ποιότητα , αυτή στην οποία αναφέρονται οι κριτικοί , και οι αισθήσεις μας. Συνεπώς , τυχόν δαιμονοποίηση του όρου "εμπορικό" ή "εμπορικότητα" μόνο ως αφελής ή στερουμένη ουσίας , μπορεί να εκληφθεί . Π.χ. oι Beatles , ή o Βοb Dylan είναι μεγαθήρια στη μουσική , με αξία τεράστια καλλιτεχνική. Ταυτόχρονα είναι και ποπ.

 



 

 

O Armando Piazza είναι ένας τραγουδοποιός από τη Νάπολι , ο οποίος, κατά τις αρχές των 70ς κυκλοφόρησε 2 άλμπουμ στην τοπική δισκογραφική "Black Beautiful Butterfly" , πωλούσε δε ο ίδιος στις συναυλίες του απευθείας τους δίσκους του καθώς και μέσω μικρών περιοδικών. Τα άλμπουμ αυτά περιλαμβάνουν Αγγλόφωνες ψυχεδελικές/φολκ μπαλάντες , κυρίως χρησιμοποιούνται ακουστικές κιθάρες, με κάποια εξαιρετικά ηλεκτρικά όργανα ως εξαίρεση, αξιοσημείωτη δε είναι και η συμμετοχή του Αμερικανού πληθωρικού Folk μουσικού Shawn Phillips (ο οποίος ζούσε στη Νάπολι για κάποια χρόνια) στην κιθάρα και το μπάσο . Το απόσπασμα είναι από το ντεμπούτο του Piazza "Suàn" (1972) , ένα ταξιδιάρικο ψυχεδελικό ηλιοβασίλεμα....

________

Ποπ/Ροκ και πολιτική πάνε πολλές φορές μαζί , όπως και Ποπ και επικαιρότητα , θλιβερές εικόνες εξελίσσονται στα σύνορα τα θαλάσσια και τα χερσαία , της Ελλάδας , τον τελευταίο (πολύ) καιρό ...

 

3+1 τραγούδια διαφορετικής αισθητικής , για τους μετανάστες . Ένα ποπ (από ένα βρετανικό γκρουπ με εβραϊκό όνομα!) , ένα ροκ δυναμίτη του Tom Petty , διασκευασμένο εδώ απο την Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Μelissa Etheridge,  κι ένα έπος από το χώρο της Progressive Rock του 70 και την καταπληκτική μπάντα Van der Graaf Generator , του Peter Hammill .

 

 

Είναι ξένοι στη χώρα τους και ξένοι στην καινούρια χώρα ...

 

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon