Το ραδιόφωνο του σχολείου μου

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Γυρνάμε στο χρόνο αρκετά πίσω, τέλη '80ς αρχές '90ς, τότε που πήγαινα στις τελευταιές τάξεις του δημοτικού- πρώτες γυμνασίου και ανακάλυψα μία ιδιαίτερη έλξη προς τη μουσική. Βασική πηγή για να ανακαλύψει μουσική ένας πιτσιρικάς ήταν το τοπικό ραδιόφωνο. Ένα ραδιόφωνο που γνώριζε ημέρες δόξες, αφού η απελευθέρωση των συχνοτήτων ήταν πρόσφατη και είχαν φυτρώσει άπειροι σταθμοί στα FM. Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί της εποχής ήταν κάτι σαν τοπικοί ήρωες και ο κόσμος ήταν συνεχώς συντονισμένος σε κάποιο σταθμό. Αφού ήδη είχα καταλάβει ότι η κλήση μου ήταν προς την αγγλόφωνη μουσική, απορρίπτοντας λαϊκά και τα συναφή, και δεν είχα καμία σχέση με τη brutal αισθητική του heavy metal, που γοήτευσε πολλούς συνομήλικους, έψαχνα στο ράδιο για να βρω τι μου αρέσει. Προφανώς και δεν είχα γεννηθεί με το ΝΜΕ αγκαλιά, ούτε οι γονείς ήταν hippies των '60ς για να έχουν τη κατάλληλη δισκογραφία, άρα έπρεπε να ανακαλύψω τα πάντα από την αρχή. Και για να μην απορούν οι νεότεροι, να τους θυμήσω ότι τότε δεν υπήρχε ούτε youtube, ούτε torrents ούτε καν internet, οπότε το τοπικό ραδιόφωνο ήταν μονόδρομος στην ακρόαση μουσικής για κάποιον που ήθελε να μάθει πέντε πράγματα. Σερφάροντας στα FM έπεφτες σε πληθώρα μουσικών εκπομπών, που έπαιζαν διάφορα είδη. Για έναν απαίδευτο νεαρό λογικό ήταν να κολλήσει με πιο mainstream πράγματα, τα οποία τα πετύχαινε συνεχώς μπροστά του. Αυτά τα κομμάτια θα παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο. Κομμάτια που επέλεγαν οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί συνεχώς εικοσιπέντε χρόνια πριν στη Πάτρα. Κομμάτια που κάποιοι τα έμπλεκαν με κλασσικά κομμάτια των '60ς (Beatles, Doors, Rolling Stones κτλ), ακόμα και με τραγούδια του εναλλακτικού (που τότε προφανώς δεν αντιλαμβανόμουν τον όρο) χώρου της εποχής (R.E.M., Cure, Depeche Mode, Talking Heads κτλ). Κομμάτια που σήμερα σίγουρα θεωρούνται είτε ξεπερασμένα, είτε cult, είτε με έντονη την οσμή της ναφθαλίνης ενός κλασσικού rock που ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Το τοπικό ραδιόφωνο τότε αποτελούσε την καθημερινή πολύωρη συντροφιά μου και κύριο διαμορφωτή του μουσικού μου γούστου. Εξάλλου από αυτό το ραδιόφωνο άκουσα ένα συνηθισμένο μεσημέρι ΤΟ τραγούδι που ξεκινούσε με τον στίχο ''I Don't Have To Save My Soul..'', αφήνοντάς με με το στόμα ανοιχτό να κοιτάω το ταβάνι και καθορίζοντας τις μουσικές μου προτιμήσεις για πάντα. Αλλά αυτό είναι το θέμα για ένα μελλοντικό άρθρο στο Presspop. Για αυτό εδώ επανερχόμαστε για να θυμηθούμε βασικές επιλογές ραδιοφωνικών παραγωγών εικοσιπέντε περίπου χρόνια πριν στη Πάτρα. Τα τραγούδια που θα μπορούσα να βάλω είναι άπειρα, αλλά θα προσπαθήσω να εστιάσω στα πιο χαρακτηριστικά.

Scorpions - Still Loving

Οι Scorpions είχαν πάντοτε τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα. Ανεξήγητα υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που τους θεωρούν μεγάλο συγκρότημα. Εκείνη η περίοδος πρέπει να ήταν η πιο χρυσή της πορείας τους. Θα μπορούσα να είχα βάλει τουλάχιστον άλλα πέντε κομμάτια τους, αλλά το Still Loving You κέρδισε στο νήμα.

Bryan Adams - Heaven

Άλλος ένας καλλιτέχνης του soft rock σε εποχές δόξας. Το πιασάρικο του κομματιού σε συνδυασμό με την αρχή του ενδιαφέροντος για τα κορίτσια εκείνη την εποχή το τοποθετεί πολύ ψηλά στη λίστα.

Roxette - Listen To Your Heart

Τεράστια επιτυχία της εποχής, όπως και αρκετές ακόμα για το ντουέτο από τη Σουηδία. Το είχε διασκευάσει μέχρι και η Σοφία Βόσσου στα Ελληνικά με τον τίτλο ''Άκου τη Καρδιά''.

Foreigner - I Want To Know What Love Is

Το ραδιοφωνικό rock ή AOR όπως το έλεγαν τότε, στα καλύτερα του και οι Foreigner ήταν από τους κύριους εκπροσώπους του.

Phill Collins - Something Happened On The Way To Heaven

Ο πρώην drummer των Genesis είχε αφήσει τις progressive ανησυχίες και είχε αποφασίσει να γίνει παγκόσμιος star ως τραγουδιστής. Είχε πληθώρα ραδιοφωνικών επιτυχιών και εμείς ενδεικτικά επιλέγουμε το παρακάτω.

Richard Marx - Right Here Waiting

Ο νεαρός, με τη χαίτη λασπωτήρα, είχε σπάσει πολλές εφηβικές καρδιές και οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί τον επέλεγαν ασταμάτητα.

Ten Sharp - You

One hit wonders από την Ολλανδία που έκαναν θραύση με το συγκεκριμένο κομμάτι.

Toto - Africa

Αποκλείται να σέρφαρες για κάποια ώρα στα FM και να μην το πετύχαινες

Europe - Carrie

Η προφανής επιλογή είναι το ''The Final Countdown'' που συνδέθηκε άρρηκτα με τον Νίκο Γκάλη και το θρίαμβο του 1987. Εμείς θα παρεκλίνουμε και θα διαλέξουμε το κομμάτι που έβαλε τους Europe αφίσα σε κάθε δωμάτιο ευαίσθητης κορασίδας της εποχής.

Def Leppard - Love Bites

Το hair metal βρίσκονταν στη κορύφωση του, ναι τα '80ς ήταν κακόγουστη δεκαετία, και οι Def Leppard ήταν οι σημαντικότεροι Άγγλοι εκπρόσωποί του.

Bon Jovi - Livin' On A Prayer

Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του hair metal ήταν Αμερικάνοι και πιο συγκεκριμένα από το New Jersey. Η επιτυχία τους συνεχίζεται μέχρι και στις μέρες μας και σε αυτό σίγουρα έχει συμβάλλει ότι κουρεύτηκαν.

Rainbow - Temple Of The King

Ένα κομμάτι που το προτιμούσαν ισάξια τόσο οι εκπομές με μπαλάντες όσο και αυτές του classic rock. Οι κιθάρες του Blackmore άγγιζαν τους πάντες τότε.

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon