Οι πρώτες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ και σώζονται μέχρι σήμερα

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Poulia Voukelatou

Η φωτογραφία είναι ένας συνδυασμός φυσικών και χημικών φαινομένων. Οι αρχές των φυσικών φαινομένων παρατηρήθηκαν και αναφέρθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες με το φαινόμενο του σκοτεινού θαλάμου (camera obscura) να περιγράφεται από τον Αριστοτέλη. Στα χρόνια της αναγέννησης ο σκοτεινός θάλαμος αρχίζει να χρησιμοποιείται σαν μέσο μηχανικής αναπαραγωγής της εικόνας.

Το 1802 οι Άγγλοι Humphry Dany και Thomas Wedgwood κατόρθωσαν να τυπώσουν τα πρώτα περιγράμματα ψύλλων και άλλων μισοδιάφανων αντικειμένων όταν τα έβαζαν σε επαφή με ένα χαρτί που είχαν επιστρώσει με διάλυμα χλωριούχου αργύρου. Οι πρώτες αυτές φωτογραφίες ονομάστηκαν ‘’φωτογράμματα’’.

Πατέρας της φωτογραφίας θεωρείται ο Γάλλος Joseph Nicephore Niepce (1765-1833) όπου το 1816 ‘’πάντρεψε’’ τα χημικά φαινόμενα με τα φυσικά και οδηγηθήκαμε στη γέννηση της φωτογραφίας. Το 1829 ο Niepce θα συνεργαστεί με έναν άλλο Γάλλο ζωγράφο και φωτογράφο που ζει στο Παρίσι, τον Louis Jacques Daguerre, ο οποίος και μετά το θάνατο του Niepce θα συνεχίσει μόνος του τα πειράματα. Η μέθοδος που χρησιμοποιούσε ήταν μια χάλκινη πλάκα η οποία είχε επιστρωθεί με άργυρο καλά γυαλισμένο και γινόταν ευαίσθητη στο φως όταν την τοποθετούσε πάνω σε ατμούς ιωδίου. Κατόπιν την έβαζε στη μηχανή, τραβούσε τη φωτογραφία και την εμφάνιζε σε ατμούς υδραργύρου. Το είδωλο που σχηματιζόταν, όταν το έβλεπες από πλάγια γωνία, φαινόταν σαν θετικό και ήταν φυσικό να μην είναι δυνατό να γίνει άλλο ανάτυπο από το ίδιο πρωτότυπο.

 Το 1837 ο Daguerre κατόρθωσε να σταθεροποιήσει τις εικόνες του με τη χρήση χλωριούχου νατρίου. Έτσι στις 19 Αυγούστου του 1839 φτάνουμε στην επίσημη αναγγελία της φωτογραφικής εφεύρεσης με τη μέθοδο της δαγκεροτυπίας. Σήμερα παρουσιάζουμε κάποιες από τις πρώτες φωτογραφίες που σώζονται μέχρι σήμερα.

Μια φωτογραφία της φύσης του Joseph Nicéphore Niépce. Απεικονίζει αυτό που έβλεπε ο δημιουργός της από το παράθυρο του στην Βουργουνδία της Γαλλίας το 1826 ή το 1827. Ο χρόνος έκθεσης είναι 8 ώρες.

 

Άποψη της Boulevard du Temple στο Παρίσι από τον Luis Daguerre  το 1838. Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φωτογραφία ανθρώπου. Στην φωτογραφία φαίνεται ένας πολυσύχναστος δρόμος, αλλά επειδή ο χρόνος έκθεσης ήταν περισσότερο από 10 λεπτά, η κίνηση της κυκλοφορίας δεν εμφανίζεται. Μόνο ένας άνθρωπος που γυαλίζει τις μπότες του, ο μικρός λούστρος και δύο ακόμα άνθρωποι που κάθονται σε ένα τραπέζι μπροστά από το ξενοδοχείο φαίνονται μιας και είχαν αρκετή ώρα σταματημένοι για να τους "πιάσει" ο Daguerre  στο πλάνο. Η εικόνα είναι αντεστραμμένη (όπως και οι περισσότερες δαγκεροτυπίες), όπως αποδεικνύεται από την επιγραφή στο κτίριο στο επάνω αριστερό μέρος.

 

Τα οδοφράγματα της Οδού Σαιν Μορ Ποπινκούρ πριν από την επίθεση των στρατευμάτων του στρατηγού Λαμορισιέρ. Κυριακή 25 Ιουνίου 1848 . Ώρα 11.7΄. Δαγκεροτυπία που βρίσκεται στο Μουσείο D'Orsay.

 

Ένα από τα δύο πορτρέτα της Ντίκινσον που έχουν διασωθεί. Είναι μια σπάνια φωτογραφία-δαγκεροτυπία που απεικονίζει την αισθαντική Ντίκινσον γύρω στα 1846-1847. Βρίσκεται στις Συλλογές των Αρχείων του Κολεγίου του Άμχερστ (Archives and special Collections at Amherst College).

 

Η μοναδική φωτογραφία του Σοπέν (δαγκεροτυπία εκείνης της εποχής), η οποία πάρθηκε από τον Louis-Auguste Bisson το 1849.

 

Η πρώτη δαγκεροτυπία τραβηγμένη από τον Louis Jacques Mande Daguerre το 1837.

 

Πρώτη φωτογραφία του φεγγαριού. Είναι από τον John W. Draper και πιστεύεται πως έχει τραβηχτεί από την στέγη ενός παρατηρητηρίου στη Νέα Υόρκη στις 26 Μαρτίου του 1840. 

 

Η παλιότερη σωζόμενη φωτογραφία της Νέας Υόρκης, όπου φαίνεται το Upper West Side του Μανχάταν το 1848. Η πρώτη φωτογραφία της Νέας Υόρκης από τον Samuel F.B. Morse έχει χαθεί.

 

 

Μια ηλιόλουστη μέρα του Οκτωβρίου του 1893, ο Robert Cornelius έστησε την κάμερα του στο πίσω μέρος της επιχείρησης του πατέρα του στην οδό Chestnut στο Center City της Φιλαδέλφεια. Αφού αφαίρεσε το καπάκι του φίλτρου, έτρεξε για να μπει στο πλάνο, όπου κάθισε για πάνω από ένα λεπτό μέχρι να κλείσει το φακό. Εκτός από την πρώτη αυτοπροσωπογραφία, η φωτογραφία αυτή θεωρείται και η πρώτη επιτυχημένη φωτογραφία ανθρώπου.

 

1840. Hippolyte  Bayard (1807 - 1887) Ο αδικημένος από την πολιτική εξουσία πρωτεργάτης της φωτογραφίας, σκηνοθετεί τον εαυτό του σαν αυτόχειρα. Στη φωτογραφία γράφει: "Το πτώμα που βλέπετε είναι αυτό του κ. Bayard ,εφευρέτη της διαδικασίας που μόλις σας παρουσιάστηκε. Απ' όσο ξέρω αυτός ο ακούραστος πειραματιστής ασχολήθηκε τρία χρόνια με αυτή την ανακάλυψη. Η κυβέρνηση που τόσο γενναιόδωρη στάθηκε για τον κ. Daguerre είπε πως δεν μπορεί να κάνει τίποτε για τον κ.Bayard και ο κακομοίρης έπνιξε τον εαυτό του. Ωχ ιδιοτροπίες της ανθρώπινης ζωής!"

 

Η πρώτη φωτογραφία ανεμοστρόβιλου. Είναι τραβηγμένη κοντά στο Garnett του Κάνσας στις 26 Απριλίου του 1884.

 

Η παλαιότερη φωτογραφία προέδρου των ΗΠΑ. Απεικονίζει τον John Quincy Adams και είναι από το 1843. 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon