Σερφάροντας στο μυαλό του Brian Wilson

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Μία από τις μεγαλύτερες δημιουργικές ζηλοφθονίες στην ιστορία της μουσικής, ήταν αυτή που ένιωσε ο Brian Wilson, ηγετική μορφή των The Beach Boys, για τον δημιουργικό οίστρο των The Beatles. Αυτό το συναίσθημα από την μία τον οδήγησε στην δημιουργία της δικιάς του κορυφαίας στιγμής, αλλά ήταν και αυτό που τον οδήγησε στο να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι Beach Boys από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '60, καθιερώθηκαν ως το κορυφαίο αμερικάνικο νεανικό συγκρότημα. Με καταγωγή από τη Καλιφόρνια, έγιναν υμνητές ενός νεανικού και ανέμελου τρόπου ζωής, δίνοντας έμφαση στιχουργικά στην αγάπη τους για το surf, στην ανεμελιά των πρώτων εφηβικών ερωτικών σκιρτημάτων και σε μία γενικότερη επιθυμία για party και διασκέδαση. Οι νέοι της Αμερικής, έχοντας αφήσει στο παρελθόν τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και λίγο μετά την καταιγίδα που είχε φέρει η εμφάνιση του Elvis Presley, ήταν διψασμένοι για αχαλίνωτη διασκέδαση χωρίς προβληματισμούς, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν με μανία την ηλιόλουστη pop που απλόχερα πρόσφεραν οι Beach Boys. Σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε και η οικονομική ευημερία της χώρας, όπου ο καθένας θεωρούσε ότι μπορούσε να κατακτήσει το αμερικάνικο όνειρο. Και πια άλλη θα μπορούσε να είναι η εκδοχή αυτού του ονείρου, πέρα από τον ήλιο της Καλιφόρνιας, όπου συνοστίζονταν τα πιο όμορφα κορίτσια και αγόρια αναζητώντας την δικιά τους θέση στη βιομηχανία του θεάματος που ονομάζεται Hollywood. Οι Beach Boys θα κυκλοφορήσουν στο πρώτο μισό των 60ς δέκα δίσκους, τεράστιας εμπορικής επιτυχίας, αλλά δεν θα εισπράξουν και την αντίστοιχη καλλιτεχνική καταξίωση από τους κριτικούς της εποχής τους. Κάτι που όπως θα δούμε και παρακάτω στοίχιζε στον ηγέτη τους Brian Wilson. Οι Beatles από τη μεριά τους αφού κατέκτησαν με συνοπτικές διαδικασίες τη πατρίδα τους, ηγήθηκαν της British Invansion που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική. Από την αρχή της αμερικάνικης περιοδείας δεν έμενε τίποτα όρθιο στο διάβα τους. Το κοινό τους λάτρεψε, οι κυκλοφορίες του προσγειώνονταν στη κορυφή των charts και οι κριτικοί παραμιλούσαν για το καλλιτεχνικό τους εκτόπισμα. Πλέον αυτοί ήταν οι βασιλιάδες της νεανικής κουλτούρας και κάθε τους δισκογραφική κίνηση ήταν ανώτερη της προηγούμενης.

Οι Beatles με την κυκλοφορία του Rubber Soul το 1965 σηματοδοτούν την εποχή της καλλιτεχνικής τους ωρίμανσης και ο δίσκος εισπράτει διθυράμβους για τη ποιότητα του. Ο Brian Wilson από τη πλευρά του δε δείχνει ικανοποιημένος από τη πορεία των Beach Boys, παρόλη την επιτυχία που έχουν, και αποφασίζει να δημιουργήσει και αυτός κάτι εφάμιλο με τους Beatles. Πλέον η σανίδα του surf αράζει στο garage, ενώ και η εποχή της αθωότητας έχει τελειώσει για αυτόν. Η δόξα των Beatles του έχει γίνει εμμονή, παράλληλα με τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών. Τελικά τα κατάφερε και η δικιά του απάντηση άκουγε στο όνομα Pet Sounds. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε έχοντας ο Wilson τον πλήρη έλεχγο της πορείας τους, παρά την αντίθετη άποψη της δισκογραφικής τους, της Capitol. To αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και κυκλοφόρησε το 1966. Ένας concept δίσκος ανυπέρβλητης αισθητικής, νεανικού ενθουσιασμού και γλυκόπικρης μελαγχολίας. Οι Beach Boys είχαν απλά καταθέσει τη δικιά τους πρόταση για τη δημιουργία της pop τελειότητας. Ο Brian Wilson μόλις είχε φτιάξει το δικό του magnum opus. Η Capitol όμως δεν κατάφερε να προωθήσει το δίσκο αφού απουσίαζε και το fun και ο sun. To Pet Sounds με δυσκολία κατάφερε να μπει στη δεκάδα του καταλόγου επιτυχιών του Billboard και η εταιρεία μην ξέροντας πως να αντιδράσει σε μία τέτοια αποτυχία, για τα δεδομένα των Beach Boys, κυκλοφορεί εσπευσμένα ενα best of με παλαιότερες επιτυχίες του συγκροτήματος. Αυτή η κίνηση δυσκολεύει και άλλο τις πωλήσεις του Pet Sounds, το οποίο και γίνεται ο λιγότερο εμπορικός δίσκος των Beach Boys μέχρι τότε. Την ίδια εποχή με τη κυκλοφορία του Pet Sounds, οι Beatles βρισκόμενοι στο απόγειο της πορείας τους, είχαν ήδη έτοιμο το επόμενο αριστούργημα τους, το Revolver, θέτοντας νέες προκλήσεις στον Brian Wilson. Αυτός όμως δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Πληγωμένος από την αποτυχία του Pet Sounds πέφτει με τα μούτρα στη χρήση ναρκωτικών και στην υπερβολική κατανάλωση junk food. Σύντομα παίρνει πολλά κιλά και σε τίποτα δεν θύμιζει τον ανέμελο surfer της Δυτικής Ακτής. Η πνευματική του κατάστηση χειροτερεύει, αλλά ο Wilson κανει την απέλπιδα προσπάθεια για να νικήσει τους δαίμονες του. Ξαναμπαίνει στο studio για να ηχογραφήσει το Smile, προσπαθώντας πλέον να ξεπεράσει οχί μόνο τους Beatles αλλά και τον ίδιο του τον ευατό. Δεν τα καταφέρνει, καταβεβλημένος ψυχολογικά εγκαταλείπει τη προσπάθεια και το Smile δεν ολοκληρώνεται. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε τις ηχογραφήσεις κάτι που διαψεύδεται σαράντα χρόνια μετά όταν και τελικά κυκλοφόρησε ο δίσκος. Η κατάρρευση του Brian Wilson οδήγησε και στη σταδιακή πτώση των Beach Boys τα επόμενα χρόνια.

Η εμμονή του Wilson στο να δημιουργήσει και αυτός κάτι αντάξιο των Beatles τον βοήθησε στο να φτιάξει το Pet Sounds, την πλέον αξιομνημόνευτη στιγμή της καριέρας του. Ο δίσκος μπορεί να έχει δικαιωθεί πανηγυρικά στις μέρες μας και να θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της pop κουλτούρας, αλλά η αποτυχιά του όταν κυκλοφόρησε καταρράκωσε τον δημιουργό του. Έτσι και στην περίπτωση του Brian Wilson, επαληθεύεται κάτι σύνηθες στο χώρο των τεχνών, όπου ο καλλιτέχνης πληρώνει ακριβά σε προσωπικό επίπεδο την προσπάθειά του να φτάσει τη τέχνη του στα όριά της.

     

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon