Satellite's gone, Up to the skies...R.I.P. Lou Reed (1942 – 2013)

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

Το να διαλέξεις μερικές λέξεις για να αποχαιρετήσεις ένα μουσικό του μεγέθους και της ιστορίας του Lou Reed σίγουρα δεν είναι εύκολο. Από που να αρχίσεις και που να τελιώσεις. Από το Velvet Underground & Nico (γνωστό και ως μπανάνα) του 1967 που θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς δίσκους της Ιστορίας που τότε πούλησε μόλις 30.000 αντίτυπα με τον Brian Eno να δηλώνει το 1982 ότι όποιος αγόρασε μια από αυτές τις κόπιες άρχισε το δικό του συγκρότημα; Από το γεγονός ότι τραγούδια που γράφτηκαν εκείνη την εποχή όπως τα "Heroin" και "I'm Waiting for my Man" σκιαγραφούσαν το συγγραφικό έργο του William S Burroughs; Από την συνεργασία των Velvet Underground με τον Andy Warhol που αποτέλεσε ορόσημο για την ποπ κουλτούρα;

Πλουσία όμως ήταν και η προσωπική του πορεία μετά την αποχώρηση από τους Velvet Underground το 1970. Από την μετακόμιση στο Λονδίνο και την γνωριμία με τον David Bowie που μαζί με τον Μick Ronson έκαναν την παραγωγή στο άλμπουμ Transformer του 1972, μέχρι την ενασχόληση του με τον Edgar Allan Poe και την συμμετοχή του σε ταινίες όπως το "Faraway, So Close" του Wim Wenders o Lou Reed ήταν μια τεράστια προσωπικότητα της μουσικής και της ποπ κουλτούρας γενικότερα.

Όσες λέξεις και αν διαλέξεις μάλλον είναι λίγες....

Ίσως ο καλύτερος αποχαιρετισμός είναι απλά η μουσική του...

Hey babe, 

It has been a great walk on the wild side

Καλό Ταξίδι

 

 

Το Perfect Day στο Trainspotting

 

Και φυσικά Velvet Underground...

 
 

Plus

1. David Bowie, Morrissey και John Cale αποχαιρετούν τον μεγάλο Lou (όπως και τα περισσότερα συγκροτήματα στα social media)

Οι δηλώσεις τους εδώ

2. Ένα πολύ ωραίο φωτογραφικό αφιέρωμα του NME εδώ

3. Σύντομα στο PressPop θα επανέλθουμε με μια σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Lou Reed στην στήλη με τα μουσικά αφιερώματα, όπως έχουμε κάνει για τον Mark E. Smith, τον Syd Barrett, τον Brian Jones και άλλους.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon