Deus - How To Replace It

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι Βέλγοι Deus είναι από τα συγκροτήματα που σημάδεψαν την εναλλακτική σκηνή των '90ς. Μία μπάντα με τεράστια διάθεση να εξερευνήσει τον ήχο της, συνδύαζε την πειραματική διάθεση των Sonic Youth, την pop αντίληψη για την κιθαριστική μουσική των Pixies και έντυνε τα κομμάτια της με ένα υποχθόνιο groove. Οι τρεις πρώτοι δίσκοι τους υπήρξαν μνημειώδεις στο σύνολό τους. Από εκεί και πέρα και με αρκετές αλλαγέςψστη σύνθεσή τους, οι Deus παρουσίασαν πτωτική πορεία, κυκλοφορώντας τέσσερις δίσκους, με τελευταίο το ''Following Sea'' του 2012. Από εκεί και πέρα υπήρξε σιωπή , μέχρι που φέτος επιστρέφουν με καινούργιο album, που φέρει τον τίτλο ''How To Replace It''. Στην Αγγλία και τις Η.Π.Α. ποτέ δεν σημείωσαν επιτυχία, αντίθετα στη χώρα μας υπάρξαν ιδιαίτερα δημοφιλείς. Το κοινό τους ήταν αρκετά φανατικό και η σχέση του με τη μπάντα σφυρηλατήθηκε στα live που πραγματοποίησε η μπάντα στη χώρα μας, αλλά και στα after νυχτοπερπατήματα των Deus στη νυχτερινή Αθήνα, πίσω στα '90ς. Οι Deus και ο Tom Barman ως frontman, πλέον είναι βετεράνοι του altermative rock και προφανώς οι απαιτήσεις μας από αυτούς είναι πλέον μειωμένες. Οι Deus, όμως, με το ''How To Replace It'', μας εκπλήσσουν ευχάριστα και εύκολα μπορούμε να πούμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τους δίσκος από το ''Pocket Evolution'' και μετά. Τα χρόνια αποχής υπήρξαν ευεργετικά για τη μπάντα, που προφανώς επέστρεψε ανανεωμένη και με διάθεση να προσφέρει ένα απολαυστικό album. Ένας δίσκος που θα αρέσει στους παλιούς fans, αλλά θα δόσει την ευκαιρία και σε νεότερους να ασχοληθούν με ένα πραγματικά σπουδαίο συγκρότημα.

Ο δίσκος ξεκινά με το ομώνυμο κομμάτι, το οποίο είναι και το καλύτερο της νέας σοδειάς των Deus. Ένα κομμάτι όπου οι κιθάρες δοκιμάζουν τα όριά τους, στριγγλίζοντας ενίοτε, και αναπόφευκτα θυμίζει το κλίμα στο δεύτερο album τους, και μάλλον το καλύτερό τους, το ''In A Bar Under The Sea''. Στο γνώριμο ύφος του εναλλακτικού rock κινείται το ''Must Have Been Now'' και το ''Man Of The House'' θα μπορούσε να είναι b-side σε κάποιο single του ''The Ideal Crush'' και αυτό εν τέλει μόνο καλό είναι για τους Deus του 2023. Στο ''1989'' μας εκπλήσσουν ευχάριστα, μιας και ο Tom Barman ακούγεται να ακουστεί σαν τον Bryan Ferry της γενιάς του έχοντας τη συνδρομή από αισθησιακά γυναικεία φωνητικά και το ''Faux Bamboo'' είναι ένα όμορφο pop, για τα δεδομένα των Deus, κομμάτι. Η χαλαρή ατμόσφαιρα κυριαρχεί στα γοητευτικά ''Dream Is A Giver'' και ''Pirates'' και στο ''Simple Pleasures'' θυμίζουν τα πρώτα χρόνια της πορείας τους, καθώς ο ήχος είναι περισσότερο περιπετειώδης. Ένα υποχθόνιο groove οδηγεί το ''Never Get You High'', ενώ στο ''Why Think It Over (Cadillac)'' πλησιάζει το funky rock των Talking Heads. Το ''Love Breaks Down'' είναι μία τυπική rock μπαλάντα μετρίου ενδιαφέροντος και στο τέλος βρίσκουμε το τραγουδισμένο στα Γαλλικά ''Le Blues Polaire''. Σίγουρα οι Deus κυκλοφόρησαν τους καλύτερους δίσκους τους στα '90ς, αφήνοντας γερά το στίγμα τους. Το ''How To Replace It'' είναι μία παραπάνω από αξιοπρεπής επιστροφή για τους Βέλγους.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon