Burning

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Από τον Σταμάτη Τζιώλα

Βασισμένο σε διήγημα του Ιάπωνα συγγραφέα Haruki Murakami, το «Burning» του Νοτιοκορεάτη δημιουργού Lee Chang-Dong («Το παιχνίδι με τη Φωτιά» η ελληνική μετάφραση) αποτελεί ένα υψηλής αξίας κινηματογραφικό διαμάντι, το οποίο θα διοχετεύσει ανοιχτόκαρδα την υποβλητική του γοητεία στους θεατές που θα έχουν την τύχη και το προνόμιο να το ανακαλύψουν.  

Η πλοκή εκτυλίσσεται στη σύγχρονη Νότια Κορέα και ακολουθεί τον μοναχικό νεαρό Jong-su που ζει σε ένα γεωργικό χωριό, φροντίζοντας το σπίτι του υπόδικου- φυλακισμένου πατέρα του. Η ζωή του λαμβάνει μία απρόσμενη τροπή όταν συναντά τυχαία, στην κοντινή Σεούλ, τη Hae-mi, την οποία γνωρίζει και έχει να συναντήσει από την παιδική του ηλικία. Μεταξύ τους αναπτύσσεται ένας εκκεντρικός συναισθηματικός δεσμός και η Hae-mi ζητά από τον Jong-su να ταΐζει τη γάτα της, όσο αυτή θα λείπει σε ταξίδι στην Αφρική. Ωστόσο, οι επισκέψεις του Jong-su στο διαμέρισμα της Hae-mi σταδιακά αποκτούν μία περίεργη, μυστηριώδη υφή. Όταν η Hae-mi επιστρέφει, συνοδεύεται από τον βαθιά αινιγματικό, εμφανώς εύπορο και εθισμένο σε μία αλλόκοτη συνήθεια, Ben. Οι τρεις τους θα σχηματίσουν ένα, όχι ακριβώς ερωτικό, τρίγωνο, η κατάληξη του οποίου, θα επιφέρει δραματικές συνέπειες, όταν τα υποβόσκοντα πάθη συσσωρευτούν και αναβλύσουν.

Λιτό, χαμηλών τόνων, άρτια σκηνοθετημένο, εμπλουτισμένο με ορισμένες μαγικές εικόνες απόκοσμης ομορφιάς και μυσταγωγικά φωτογραφημένο, το φιλμ αποτελεί σεμινάριο αφηγηματικής οικονομίας και δεν προσφέρει σαφείς απαντήσεις, καθώς ο σκηνοθέτης επιλέγει να αφήσει πράγματα στη δική μας κρίση και ερμηνεία. Αρκετά είναι αυτά που υπονοούνται, λιγότερα είναι εκείνα που επεξηγούνται με ακρίβεια.

Και οι τρεις πρωταγωνιστές παραδίδουν μεστές ερμηνείες, προσδίδοντας στους υποδυόμενους χαρακτήρες βάθος, ειλικρίνεια και εκφραστικότητα. Εντούτοις, αυτός που ξεχωρίζει περισσότερο, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ο Yoo Ah-in στον ρόλο του Jong-su, ο οποίος επιτυγχάνει έναν υποκριτικό άθλο, κατορθώνοντας να αποτυπώσει στο βλέμμα και στην έκφρασή του, την ίδια στιγμή, ένα συμπυκνωμένο μείγμα αθωότητας, γλυκύτητας, μελαγχολίας, πόνου, ενόχλησης και απορίας, με αξιοθαύμαστη ικανότητα που σπάνια συναντάται.

Έχοντας αποσπάσει το βραβείο FIPRESCI καθώς και υποψηφιότητα για τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών του 2018, το «Burning» σας προσκαλεί σε ένα ατμοσφαιρικό, αθόρυβο ταξίδι που διαθέτει τη δυναμική να σμιλέψει τον εσωτερικό σας κόσμο, να εξευγενίσει τα συναισθήματά σας και να εξυψώσει τον στοχασμό σας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει εμφατικά το δυνητικό εκτόπισμα του σύγχρονου ασιατικού σινεμά. 

       

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon