Dinosaur Jr - Sweep It Into Space

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Χρειάστηκαν πέντε χρόνια από την τελυταία δισκογραφική δουλειά των Dinosaur Jr με τίτλο ''Give A Glimpse Of What Yer Not'', για να έχουμε νέο υλικό από αυτούς. Ο δίσκος ονομάζεται ''Sweep It Into Space'' και είναι ο πέμπτος τους από το 2007 που επανασυνδέθηκαν με την αρχική τους σύνθεση. Ποιος θα το φανταζόταν τότε ότι ο J.Mascis και ο Lou Barlow θα συνυπάρχουν κάτω από την ίδια δημιουργική στέγη για δεκατέσσερα χρόνια. Οι άνθρωποι που είχαν αντέξει μαζί για μία πενταετία, πρωτού ο Mascis διώξει τον Barlow κακήν κακώς το 1989 και συνεχίσει με άλλους μουσικούς τη μπάντα έως τη διάλυση της το 1997. Ο Barlow έφτιαξε τους Sebadoh αλλά και τους Folk Implosion, αλλά πάντα και οι δύο είχαν να πουν μία κακή κουβέντα για τον πρώην bandmate τους. Προφανώς μεγαλώνοντας έβαλαν νερό στο κρασί τους, άφησαν στην άκρη τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις και ξεκαθαρίστηκαν οι ρόλοι τους στη μπάντα βρίσκοντας την κατάλληλη ισορροπία. Ο J. Mascis είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της μπάντας, αλλά και ο Barlow συνεισφέρει τις δικές του συνθετικές πινελιές στους δίσκους τους. Ο Mascis είναι ο άνθρωπος που αποενοχοποίησε τα κιθαριστικά solo στο εναλλακτικό rock και άνετα μπορεί να καυχηθεί ότι οι Dinosaur Jr. είναι από τις επιδραστικότερες μπάντες αυτού, τοποθετώντας τους δίπλα σε ονόματα όπως οι Sonic Youth, οι Pixies, οι Nirvana και ελάχιστοι ακόμα. Ο Barlow πάντοτε ήταν πιο lo-fi λογικής και αυτή είναι η κατεύθυνση που πρόσφερουν τα δικά του κομμάτια στους Dinosaur Jr. Ο νέος δίσκος είναι ο πιο μελωδικός της πορείας τους, δείγμα των αυξημένων ευθυνών του Barlow, αλλά και της συμμετοχής του Kurt Vile στη παραγωγή του album.

Για τους Dinosaur Jr είναι πανεύκολο να φτιάχνουν κομμάτια εναλλακτικού rock. Τα δώδεκα κομμάτια του ''Sweep It Into Space'' είναι η απόδειξη ότι το έχουν ακόμα. Χωρίς fillers για άλλη μία φορά, ακούμε έναν δίσκο που περιέχει όλους τους λόγους που κατέστησαν τους Dinosaur Jr. σημαντικούς. Από το εναρκτήριο ''I Ain't'' μέχρι το κλείσιμο του ''You Wonder'', έχουμε να κάνουμε με μία μπάντα που μένει πιστή στον ήχο της και καθόρισε το τι είναι εναλλακτικό. Ναι, πολλές φορές ακούγονται παλιομοδίτες ή ακόμα και ξεπερασμένοι, αφού παραπέμπουν κάπου μεταξύ 1985 με 1995, αλλά είναι ολοφάνερο ότι το έχουν ακόμα σκαρώνοντας κομμάτια σαν το ''I Met The Stones'' ή το πιο americana ''I Ran Away''. Το ''To Be Waiting'' θα μπορούσε να είναι από τα καλύτερα κομμάτια των Sebadoh και τα ''Garden'' και ''And Me'' θα έπαιζαν σταθερά στο Mtv αν είχαν κυκλοφορήσει στα mid '90s. Στα ''Hide Another Round'' και ''Walking To You'' ο Mascis σολάρει ακατάπαυστα, θυμίζοντας τις ημέρες της νιότης του, τότε που έκανε ολόκληρους Sonic Youth να του αφιερώσουν ένα ''Teenage Riot'' και το ''I Expect It Always'' θυμίζουν Neil Young από το ''Ragged Glory'' ή το ''Mirrorball''. Το ''Take It Back'' είναι από τα πιο παιχνιδιάρικα κομμάτια που έχουν κυκλοφορήσει και το ''N Say'' είναι ακόμα μία κατάθεση αρχετυπικού Dinosaur Jr ήχου.

Το ''Sweep It Into Space'' είναι ο πιο '90ς εναλλακτικός rock δίσκος που θα κυκλοφορήσει το 2021. Οι Dinosaur Jr είναι οι βετεράνοι που μένουν πιστοί στις αξίες τους και αυτό τους καθιστά γοητευτικούς ακόμα και σήμερα. Σαν να μην πέρασε μια μέρα για εμάς που μεγαλώσαμε μαζί τους, μας κάνει να χαιρόμαστε που οι νεανικοί μας ήρωες βρίσκονται ακόμα σε φόρμα. Μπορεί πλέον να μην εμπνέουν έναν καινούργιο Kurt Cobain να φτιάξει τη δική του μπάντα, αλλά σε τελική ανάλυση ποιος νοιάζεται για αυτά; Οι Dinosaur Jr επιστρέφουν με τον πέμπτο καλό δίσκο τους στον 21ο αιώνα και αυτό από μόνο του είναι επίτευγμα.

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon