Peel Dream Magazine - Agitprop Alterna

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι Peel Dream Magazine είναι ένα από τα πολλά αμερικάνικα της τελευταίας δεκαπενταετίας, που αντλούν επιρροές από την indie βρετανική σκηνή των late '80s με early '90s. Αυτοί με το ένα πόδι πατούν στους My Bloody Valentine και με το άλλο στους Stereolab. Κάτι που σημαίνει ότι θα ακούσουμε κιθάρες με πολλαπλά στρώματα παραμορφώσεων, αρκετά εκτεταμένη χρήση mellotron, kraut παρεκλίσεις και εναλλαγές ανάμεσα σε ανδρικά και γυναικεία φωνητικά. Από τους Stereolab πήραν και την έντονη πολιτικοποίηση. Με ξεκάθαρο πρόσημο, αυτό της αριστερής οπτικής των πραγμάτων. Η λέξη Peel στο όνομά τους αποτελεί αναφορά στον σπουδαιότερο ραδιοφωνικό παραγωγό ever, τον John Peel και αυτή είναι ακόμα μία απόδειξη της έντονης μουσικοφιλίας τους. Ιθύνων νους του συγκροτήματος είναι ο Joe Stevens, όπου ουσιαστικά μόνος του έγραψε το ντεμπούτο album. Ο δεύτερος δίσκος τους ονομάζεται ''Agitprop Alterna'' και κυκλοφορεί από τη Slumberland, μία εταιρεία που δείχνει σταθερά συμπάθεια σε συγκροτήματα που έχουν αναφορές στη βρετανική indie σκηνή. Σε αυτό το δεύτερο βήμα ο Stevens συνεπικουρείται από κανονική μπάντα για τις ανάγκες των ηχογραφήσεών του.

Αν υπάρχει ένα πρόβλημα με τους Peel Dream Magazine είναι ότι οι αναφορές τους αντιμετωπίζονται με υπερβολικό σεβασμό και εύκολα μπορεί κάποιος να πει ότι αντιγράφουν τις μπάντες που τους επηρέασαν. Και θα έχει δίκιο. Αν αυτό το ξεπεράσεις, το ''Agiprop Alterna'' θα σου φανεί απολαυστικό. Το εναρκτήριο ''Pill'' είναι σαν να έχει ξεπεταχτεί από τα sessions του ''Isn't Anything'' με τις χαρακτηριστικές κιθάρες και τις εναλλαγές φωνητικών να θυμίζουν αυτές των Kevin Shields και Belinda Butcher. Το stereolab-ικό mellotron δίνει το στίγμα στο ''Emotional Devotion Creator'', ενώ τα ''It's My Body'' και ''Brief Inner Mission'' παραπέμπουν στην τελευταία περίοδο του σπουδαίου συγκροτήματος της Laetitia Sadier και Tim Gane. Στο ''NYC Illuminati'' βρίσκουν τη χρυσή τομή μεταξύ kraut και pop και στο ''Escalator Ism'' επιστρέφουν στο shoegaze by My Bloody Valentine. Η ιδιότροπη indie pop βρίσκεται σε κομμάτια σαν το ''Too Dumb'' και ''Pernament Moral Crisis'', ενώ στο ''The Bertolt Brecht Society'' αναφέρονται στον σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα και σημείο αναφοράς της αριστεράς εν γένει. Το ''Do It'' είναι η πιο dreamy στιγμή του δίσκου και το ''Eyeballs'' ακόμα ένα απολαυστικό κομμάτι kraut pop. Τη μεγαλύτερη έκπληξη τη συναντάμε στο τελευταίο κομμάτι του δίσκου. Αυτό ονομάζεται ''Up And Up'' και σε αυτό οι Peel Dream Magazine έχουν αφομοιώσει δημιουργικά όλες τις επιρροές τους, κατασταλλάζοντας στο δικό τους ηχητικό στίγμα. Σίγουρα θα μπορούσε να είναι οδηγός για το μέλλον τους, αν θελήσουν να δημιουργήσουν κάτι πραγματικά ξεχωριστό.

Το κοκτέηλ του ''Agitprop Alterna'' αποτελείται από πέντε δόσεις Stereolab, τρεις My Bloody Valentine, μία kraut και μία dream pop. Ένας δίσκος που κυκλοφόρησε σήμερα, αλλά η καρδιά του ανήκει στα '90ς. Ας σημειώσουμε ότι η κιθαριστική pop και το shoegaze είχαν περάσει ξώφαλτσα από την Αμερική τότε, οπότε για μεγάλο μέρος του κοινού στην από εκεί πλευρά του Ατλαντικού οι Peel Dream Magazine παίζουν κάτι πρωτόγνωρο για αυτούς. Αλλά για όποιον ακροατή, δίσκοι σαν το ''Loveless'' και το ''Isn't Anything'' των My Bloody Valentine ή το ''Peng!'' και το ''Switched On (vol.1 & 2) των Stereolab, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στη δισκοθήκη του, θα απολαύσει απόλυτα το ''Agitprop Alterna''.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon