The National - I Am Easy To Find

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Αρκετά γρήγορη ήταν αυτή τη φορά η δισκογραφική επιστροφή των Νεοϋορκέζων The National. Μόλις ενάμιση χρόνο μετά το ''Sleep Well Beast'', έχουν έτοιμο το νέο τους πόνημα, το οποίο ονομάζεται ''I Am Easy To Find''. Οι National είναι ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της εποχής μας και ένα από τα πιο αγαπητά του ελληνικού κοινού, οπότε κάθε καινούργια τους κυκλοφορία αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσμονή. Ένα πράγμα που έχουν κερδίσει αναμφίβολα είναι ότι όλοι οι δίσκοι τους ανταποκρίνονται σε κάποια ποιοτικά στάνταρντς και ποτέ δεν έχουν απογοητεύσει το πολυάριθμο κοινό τους. Οι National καταφέρνουν να συνδυάζουν ιδανικά τις λυρικές μελωδίες, μία υφέρπουσα μελαγχολία και τα απαραίτητα κιθαριστικά ξεσπάσματα, κάτι που τους έχει βοηθήσει να κτίσουν μία σταθερή fanbase. Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζουν και τα φωνητικά του Matt Berninger, που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο παντού.

Το ''I Am Easy To Find'' είναι ένας κλασσικός δίσκος των National, έχοντας ταυτόχρονα και τις απαρταίτητες πινελιές διαφοροποίησης από τις σταθερές τους. Ενώ το γενικό πλαίσιο είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως ''ήχος National'', βρίσκουμε και στοιχεία που δεν έχουν προβληθεί ιδιαίτερα από αυτούς στο παρελθόν. Αυτό δείχνει ένα συγκρότημα που ενώ μένει πιστό στον ήχο του και κατ' επέκταση στο κοινό του, έχει διάθεση να δοκιμάσει και διαφορετικά πράγματα. Στον προηγούμενο δίσκο είχαν δοκιμάσει να χρησιμοποιήσουν τα πλήκτρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ εδώ οι συμμετοχή πολλών και διαφορετικών γυναικείων φωνών φέρνει μία άλλη οπτική στην τραγουδοποιία τους. Ο δίσκος έχει ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια για αυτούς, αλλά σίγουρα δεν κάνει κοιλιά. Το εναρκτήριο ''You Had Your Soul With You'' αποτελεί την φυσική συνέχεια του ''Sleep Well Beast'', με τα έντονα synths να παίζουν πάνω σε κλασσικές National μελωδίες. Στα ''Roman Holiday'' και ''Queit Light'' βρίσκουμε την πιο εσωστρεφή πλευρά τους, ενώ το ''Where Is Her Head'' θα μπορούσε να βρίσκεται στο ''Boxer'' χάρη στον επικότερο προσανατολισμό του. Υπέροχες γυναικείες φωνές συνοδεύουν τον Berninger στα ''Oblivions'' και ''The Pull Of You'', ενώ το ''Not In Kansas'' εκτός από κομμάτι που ξεχωρίζει μέσα στον δίσκο, είναι η δική τους άποψη για την αμερικάνικη παράδοση της αχανούς υπαίθρου. Ιδανικά θα μπορούσε να βρίσκεται ως τραγούδι τίτλων σε κάποιας αντίστοιχης θεματολογίας ταινίας των αδελφών Cohen. Οι National εστιάζουν στην λυρικότερη πλευρά τους και αυτό είναι φανερό ακούγοντας κομμάτια όπως το ομώνυμο του δίσκου, το ''So Far So Fast'' και το ''Hey Rosey''. Το ''Dust Swirls In Strange Light'' είναι αρκετά μακριά από ότι μας έχουν συνηθίσει. Μία λυρική indietronica πασπαλισμένη με αιθέρια φωνητικά και μία ''National'' κιθάρα να κάνει την εμφανισή της σε αραιά διαστήματα. Το γλυκόπικρο ''Rylan'' είναι η πιο pop στιγμή του δίσκου, ενώ στο τέλος συναντάμε το λιτό πιάνο του ''Light Years'', ένα κομμάτι που το είχαν επιλέξει να κυκλοφορήσει λίγο πριν τον δίσκο ως προπομπός του.

Το ''I Am Easy To Find'' δεν είναι ένας δίσκος που θα συγκαταλλέγεται στο μέλλον ανάμεσα στις κορυφαίες στιγμές των National. Θα στέκεται σίγουρα κάτω από το ''Alligator'' και το ''Boxer''. Είναι όμως τέτοιο το ταλέντο των National που δεν κυκλοφορούν μέτριους δίσκους, οπότε και αυτό θα ευχαριστήσει το κοινό τους. Εδώ δίνουν άπλετο χώρο στις καλεσμένες τους, κάνοντας ο Berninger ένα βήμα πίσω. Και σίγουρα έχοντας σχεδόν είκοσι χρόνια πίσω τους δημιουργικής πορείας, άξια θεωρούνται ένα από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα των τελευταίων χρόνων. Και το ''I Am Easy To Find'' προσθέτει το δικό του λιθαράκι σε αυτή την θεώρηση.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon