Underground Diamonds:: March - April 2019
Το δεύτερο δίμηνο του 2019 με μια πρόχειρη ματιά ήταν κάπως πιο υποτονικό (σε κυκλοφορίες) σε σχέση με το πρώτο, παρόλα αυτά έκαναν την εμφάνιση τους άλμπουμ όπως του Kevin Morby, το πολυσυζητημένο ντεμπούτο των Fontaines D.C. ή ακόμα και αυτό των Foals του δικού μας Γιάννη Φιλιππάκη. Ας ξεκινήσουμε ένα - ένα τα δικά μας Underground Diamonds για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου.
1. DATA FRAGMENTS - DATA FRAGMENTS
Ομώνυμο ντεμπούτο για το Αθηναικό γκρουπ, πατώντας πάνω σε new - wave & post punk μονοπάτια. Έχοντας "ανοίξει" συναυλιακά για ονόματα όπως οι Soviet Soviet & The KBV, συνθέτουν ένα δίκσο με εφτά καλοφτιαγμένα uptempo τραγούδια (με αποκορύφωμα το επικό "Walking in the Rain"), ο οποίος θα μπορούσε να είχε βγει και τη δεκαετία του 80.
2. CROWS - SILVER TONGUES
Μπάντα - ανακάλυψη του frontman των Idles - Joe Talbot, οι Λονδρέζοι Crows ηχογραφούν το ντεμπούτο τους στην Balley Records, ένα label που "τρέχει" ο Talbot. Ο ήχος του συγκροτήματος βρίσκει ισορροπία ανάμεσα στο punk και τη phych μουσική ενώ προσθέτει και shoegaze στοιχεία όπως στο Dysphoria που κλείνει το δίσκο.
3. THE SECRET FRENCH POSTCARDS - CONTRADICTIONS
Το όνομα αποπλανεί αλλά δεν είναι Γάλλοι. Το Σουηδικό τρίο των The Secret French Postcards κυκλοφορεί ένα από τα καλύτερα coldwave - post punk άλμπουμ της χρονιάς. Παρόλο που το άλμπουμ ακούγεται πολύ σκοτεινό, τα τραγούδια βγάζουν μια ρομαντική μελαγχολία που έμμεσα με το ρυθμό τους μπορούν να προκαλέσουν χορευτικές κινήσεις.
4. THE STROPPIES - WHOOSH
Μάλλον είναι σπάνιο να βρούμε κάποιον που να μην έχει αγαπήσει κάποια στιγμή μουσικά την Αυστραλία, είτε λόγω AC/dC είτε Nick Cave ή ακόμα και των Sunnyboys & The Go-Betweens. Στους τελευταίους έχουν βρει την βασική επιρροή καθώς και στην ιερή τριπλέτα ( The Bats - The Chills - The Clean) της Flying Nun Records από τη γειτονική Νέα Ζηλανδία. Έτσι οι εκ Μελβούρνης μεριά, The Stroppies δίχως να καινοτομούν μας δίνουν έναν καλόγουστο indie pop δίσκο με lo-fi καταβολές.
5. SON VOLT - UNION
Οι Jay Farrar & Jeff Tweedy ήταν φίλοι από τα σχολικά χρόνια. Στα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του 80 είχαν σχηματίσει τους Unkle Tupelo, ένα σχήμα παίζοντας alternative country & americana. Έχοντας μια αξιόλογη δισκογραφική πορεία μέχρι το 1994, οι μουσικοί δρόμοι των δύο φίλων χωρίστηκαν, με τον Jeff Tweedy να δημιουργεί τους Wilco και τον Jay Farrar τους Son Volt. Βέβαια η δημοσιότητα ήταν αντιστρόφως ανάλογη για τα δύο γκρούπ, όμως αυτό δεν εμπόδισε τον Farrar να βγάζει πολύ αξιόλογους δίσκους , πόσο μάλλον και πιο πολιτικοποιημένους όπως το φετινό Union ακολουθώντας τα βήματα του ήρωα του - Woody Guthrie.
6. WILD BELLE - EVERYBODY ONE OF A KIND
Τα αδέλφια Bergman (Elliot & Natalie) έχουν στο dna τους τη μουσική μιας και οι γονείς τους ήταν μουσικοί, οπότε ήταν σχεδόν μονόδρομος η απόφαση ότι θα ασχοληθούν με αυτή. Το καλό με τα αδέλφια είναι ότι καταπιάνονται με αρκετά είδη κ έχουν αρκετές επιρροές (σίγουρα οι γονείς έπαιξαν το ρόλο τους). Έτσι στο τρίτο κατά σειρά άλμπουμ με τίτλο "Everybody One of a Kind" αναμιγνύουν την pop με τη funk και τη reggae με τη dub προσφέροντας έναν διασκεδαστικό και χορευτικό δίσκο.
7. JOSEFIN OHRN & THE LIBERATIONS - SACRED DREAMS
Άλλο ένα σχήμα που έχει δημιουργήσει ένα χαρμάνι μουσικών ιδεών. Η Josefin & o Fredrik είναι η μόνιμη σταθερά του γκρούπ έχοντας τη βοήθεια μουσικών όπως της Maki των Go Team!, του Ben Ellis (συνεργασία με Iggy Pop & Swervedriver). Το μεγάλο ατού όμως στην υπόθεση, είναι ότι στην παραγωγή βρίσκεται ο Andy Ramsay των Stereolab βάζοντας τις δικές του πινελιές στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα με "έξυπνες'' μελωδίες από ευφάνταστα synths και ονειρικές κιθάρες.
Σιλιντζήρης Παναγιώτης
Διαβάστε Επίσης:
Underground Diamonds: January - February 2019
Underground Diamongs: 2018 Edition
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια