Bazooka: ''Σπάμε τη σοβαροφάνεια και τη ματσίλα''

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Πριν από λίγο καιρό οι Bazooka κυκλοφόρησαν την καινούργια τους δουλειά με τίτλο ''Zero Hits'' από την Inner Ear. Πλέον είναι ένα από τα πιο καταξιωμένα συγκροτήματα της ελληνικής σκηνής, κάτι που το διαπιστώσαμε τόσο στην τελευταία τους εμφάνιση στην Πάτρα, όσο και στην παρουσίαση του καινούργιου album που έγινε στο Gagarin 205 την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα συγκρότημα που σφίζει από ενέργεια και αυτοπεποίθηση και ένα κοινό που ξέρει απ΄έξω τους στίχους τους. Σίγουρα ένα από τα πιο δυναμικά live act που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος. Η κυκλοφορία του δίσκου και η επερχόμενη περιοδεία αποτέλεσαν απλά την αφορμή για να συνομιλήσουμε μαζί τους.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το concept του καινούργιου σας δίσκου με τίτλο Zero Hits.


Ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε καινούργια τραγούδια αμέσως μετά την κυκλοφορία του “Ζούγκλα” EP το Νοέμβριο του 2017. Τον Ιανουάριο του 2018 σε συνεννόηση με την manager μας Πέννυ Λιαρομάτη αποφασίσαμε να έχουμε μπει στο στούντιο για την ηχογράφηση του καινούργιου δίσκου μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Και έτσι έγινε. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο ετοιμάσαμε 14 κομμάτια και τον Ιούνιο μπήκαμε στο στούντιο για να ηχογραφήσουμε το “Zero Hits”. Η ηχογράφηση έγινε στο Electric Highway Studio με μηχανικό ήχου τον Γιάννη Βούλγαρη και με βοηθό του τον Γιάννη Δαμιανό. Γράφαμε ένα με δύο κομμάτια την ημέρα live και όταν τελειώσαμε τις live ηχογραφήσεις ακολούθησε η ηχογράφηση των overdubs, των φωνητικών και των υπολοίπων οργάνων όπως κρουστά, σύνθια και πνευστά. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο concept πίσω από το album. Είναι απλά ο καινούργιος μας δίσκος.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το επόμενο διάστημα;

Αυτή τη στιγμή κλείνουμε ευρωπαική περιοδεία για τον Απρίλιο και μετά από Μάιο θα ξεκινήσουμε τα live στην Ελλάδα.

Η εμπειρία σας από τη δράση σας στο εξωτερικό σας έχει βοηθήσει να γίνεται, με την καλή έννοια, ένα περισσότερο επαγγελματικό συγκρότημα;

Μας έχει βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι μουσικοί και καλύτεροι performer επίσης γιατί έχουμε κάνει πάρα πολλά live έξω. Αυτό όμως μπορεί να γίνει οπουδήποτε από τη στιγμή που ένα συγκρότημα παίζει πολύ συχνά. Επίσης είναι πολύ αναζωογονητικό όταν φεύγουμε για μία περιοδεία. Βλέπουμε άλλα συγκροτήματα, μαθαίνουμε καινούργια πράγματα και ξεφεύγουμε για λίγο από την καθημερινότητα.  
 

Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο συγκρότημα να προσέξει στην αρχή της πορείας του;

Να μην τα παρατάει με την πρώτη δυσκολία. Και διαφωνίες θα υπάρξουν, και αποτυχίες και τσακωμοί όπως και σε ότι άλλο κάνουμε στη ζωή. Θέλει υπομονή και επιμονή.

Η κρίση των τελευταίων χρόνων δυσκολεύει μία μπάντα να πραγματοποιήσει τις συναυλίες που θα ήθελε στην επαρχία;

Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν έχουμε εμπειρία για το πώς ήταν τα πράγματα προ κρίσης. Ξεκινήσαμε να κάνουμε κάποια σποραδικά live στην επαρχεία το 2011 με 2012. Το κλείσιμο ενός τουρ στην επαρχεία δεν είναι εύκολη υπόθεση πάντως. Προυποθέτει πολλά τηλέφωνα, e-mail και χρόνο. Η manager μας θα ήταν πιο κατάλληλη να μιλήσει για αυτό. Στο τέλος όμως βρίσκονται οι κατάλληλοι άνθρωποι σε διάφορες ελληνικές πόλεις οι οποίοι είναι πρόθυμοι να στήσουν μία συναυλία.

Για εσάς πιο σημαντική είναι η ενέργεια που δίνει ένα live ή οι ηχογραφήσεις στο studio;

Είναι και τα δύο εξίσου σημαντικά. Η ηχογράφηση ενός δίσκου είναι μια πολύ πιο χαλαρή και δημιουργική διαδικασία σε σχέση με μία ζωντανή εμφάνιση. Απλά πρέπει να αποτυπώσουμε αυτό που είμαστε σαν συγκρότημα σε μία δεδομένη χρονική στιγμή όσο καλύτερα μπορούμε. Στις ζωντανές εμφανίσεις από την άλλη η αδρεναλίνη κάποιες φορές χτυπάει κόκκινο και γενικά μιλάμε για μία έντονη κατάσταση που καμία σχέση δεν έχει με τη θαλπωρή του στουντίου.

Στην Ελλάδα ένα συγκρότημα πρέπει να ασχολείται και το ίδιο με το promotion της δουλειάς του. Θεωρείτε ότι αυτό το αποσπά από πιο δημιουργικές διαδικασίες;

Ναι “τρώει” πολύ χρόνο από τη δημιουργική διαδικασία και αν σκεφτείς ότι οι περισσότεροι μουσικοί κάνουμε και άλλες δουλειές αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Εμείς από τότε που ξεκίνησε η Πέννυ να δουλεύει μαζί μας πριν τέσσερα χρόνια έχουμε χαλαρώσει πραγματικά και έχουμε αφιερωθεί εξ ολοκλήρου πλέον στο δημιουργικό κομμάτι πρόβες, live, ηχογραφήσεις.

Ποια είναι τα στοιχεία των Bazooka που πιστεύετε έχουν παίξει ρόλο ώστε το εγχώριο κοινό να σας έχει κατατάξει ως μία από τις πιο αγαπημένες του μπάντες;

Νομίζω ότι ένας από τους λόγους είναι ότι σπάμε αυτή τη σοβαροφάνεια και τη “ματσίλα” που υπάρχει στην ευρύτερη ελληνική ροκ/heavy/punk ελληνική σκηνή. Μπορεί να κάνω και λάθος όμως. Είναι λίγο δύσκολο να πεις γιατί αρέσει σε κάποιον η δικιά σου μουσική.

Είχατε ποτέ διαφωνίες μεταξύ σας για την κατεύθυνση που θα έπρεπε να ακολουθήσει το συγκρότημα;

Για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει γενικά, όχι. Αλλά πάντα μπορεί να προκύψουν διαφωνίες όταν δουλεύουμε ένα καινούργιο τραγούδι. Είναι μέρος και αυτό της δημιουργικής διαδικασίας.

Θα εμφανιζόσασταν σε μία συναυλία που είχε κοινωνικοπολιτικό μήνυμα;

Ναι εάν είναι ένα μήνυμα με το οποίο συμφωνούμε.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon