Woodsman

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Από τον Σταμάτη Τζιώλα

Πόσο εύκολο είναι να γραφτεί ένα κείμενο για μία ταινία, κεντρικός ήρωας της οποίας είναι ένας μετανοημένος παιδόφιλος; Η βαρύτητα της συγκεκριμένης λέξης και η αμιγώς αρνητική εκπεμπόμενη αύρα της, το καθιστά αυτομάτως ως ένα εγχείρημα ιδιαίτερης δυσκολίας και αυξημένης επικινδυνότητας.

Ο Walter επιστρέφει στην πόλη του, έχοντας εκτίσει 12 χρόνια φυλακή για παιδοφιλία. Νοικιάζει ένα διαμέρισμα και πιάνει δουλειά σε μία αποθήκη ξυλείας, προσπαθώντας να κρατήσει μυστικό το παρελθόν του και να επανενταχθεί ήσυχα στην κοινωνία. Εκεί θα γνωρίσει μια δυναμική συνάδελφο, τη Vickie, με την οποία θα συνάψει σχέση. Το οικογενειακό του περιβάλλον τον έχει απομονώσει, ενώ ο υπεύθυνος αστυνομικός επιτήρησής του, τον επισκέπτεται συχνά και τον παρακολουθεί στενά, αντιμετωπίζοντάς τον εριστικά, με σκοπό να τον ωθήσει στο επόμενο ολίσθημά του. Το μυστικό του τελικά αποκαλύπτεται στον εργασιακό του χώρο, όχι φυσικά χωρίς συνέπειες. Ο Walter, στη συνέχεια, θα δώσει μία σκληρή μάχη με τις ενοχές και τα ένστικτά του, πασχίζοντας να βρει την εξιλέωση, και να αγγίξει τη γαλήνη σε εσωτερικό επίπεδο. Το φινάλε του φιλμ θα κλιμακώσει την οδυνηρή συναισθηματική του διαδρομή (προς τη λύτρωση;) και θα αφήσει τον θεατή να τον κρίνει, παρέχοντας και την εξήγηση για το νόημα της λέξης του τίτλου.  

Η αμερικανίδα σκηνοθέτης Nicole Kassell, στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο το 2004, τολμά να αγγίξει το εν λόγω θέμα-ταμπού, προσεγγίζοντάς το με διακριτικά λεπτούς χειρισμούς. Επιτυγχάνει, έτσι, να παραδώσει μία συγκινητική ταινία υπόκωφης δύναμης, η οποία ουσιαστικά πραγματεύεται τον αγώνα των ανθρώπων να αποδράσουν από το άσχημο παρελθόν τους, να ξεφύγουν από τον ίδιο τους τον εαυτό, να τιθασεύσουν τους μαινόμενους εσωτερικούς τους δαίμονες και να ενταχθούν σε μία κοινωνία, η οποία (δικαιολογημένα;) τους έχει διαπομπεύσει, αντιμετωπίζοντάς τους με καχυποψία και εχθρότητα.     

Η ερμηνεία του Kevin Bacon στο ρόλο του Walter είναι αθόρυβα συγκλονιστική, αποπνέοντας εσωτερικότητα και βουβό σπαραγμό, η (σύζυγός του στην πραγματική ζωή) Kyra Sedgwick αποδίδει τη Vickie με ειλικρίνεια και φυσικότητα, ενώ ο Yasiin Bey (γνωστός και για την ενασχόλησή του με τη Hip-Hop και Afro μουσική, ως Mos Def) είναι ανατριχιαστικά πειστικός στο ρόλο του αστυνομικού επιτηρητή.        

Με πλήθος υποψηφιοτήτων και βραβεύσεων για τις ερμηνείες και τη σκηνοθεσία σε πολλά ανεξάρτητα φεστιβάλ του πλανήτη (μεταξύ των οποίων και το περίφημο Sundance), το χαμηλών τόνων, πλην όμως υπέροχο, αυτό φιλμ, επιδεικνύει αξιοθαύμαστο θάρρος, θέτει εξόχως δύσκολα ερωτήματα που επιδέχονται αμφίσημων απαντήσεων, επικαλείται τη βαθύτερη ανθρωπιστική μας πτυχή και μας ζητά να κρατήσουμε ανοικτό πνεύμα και ζεστή καρδιά, ανεξάρτητα από τα συντηρητικά αντανακλαστικά του καθενός, τα οποία ενδεχομένως θα ενεργοποιηθούν αυτόματα σε μικρό ή μεγάλο βαθμό.  

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon