Επάγγελμα Διαιτολόγος

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Πριν λίγες μέρες ένα παιδάκι με ρώτησε τι δουλειά κάνω. Η ορολογία διαιτολόγος-διατροφολόγος δεν θα βοηθούσε ως απάντηση, καθώς οι λέξεις θα ήταν άγνωστες και θα γεννούσαν καινούρια ερωτήματα. Εκείνη τη στιγμή δεν προβληματίστηκα, αλλά τελικά η ερώτηση του παιδιού ήταν αφορμή να αναρωτηθώ για πολλά τις επόμενες μέρες.

Όταν με ρωτάει ένας ενήλικας τι δουλειά κάνω, απαντώ με τον τίτλο της ιδιότητάς μου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει οτι καταλαβαίνει τις λέξεις ή οτι οι λέξεις που καταλαβαίνει δεν του γεννούν καινούρια ερωτήματα όπως και στο παιδάκι. Ίσως να σημαίνει πως έχοντας τον τίτλο του ενήλικα παραδεχόμαστε πιο δύσκολα πως δεν γνωρίζουμε κάτι, ώστε να ζητήσουμε περισσότερες διευκρινιστικές πληροφορίες ή  υπάρχει το ενδεχόμενο να γνωρίζουμε πολλά πράγματα στερεοτυπικά και μέσω τρίτων, χωρίς οι ίδιοι να έχουμε άποψη και εμπειρία.

Η προσδοκία των ανθρώπων από το επάγγελμα του διαιτολόγου γίνεται φανερή όταν περνούν για πρώτη φορά το κατώφλι του γραφείου μας και κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης μοιράζονται μαζί μας το αίτημά τους, το λόγο που τους κινητοποίησε να αναζητήσουν βοήθεια. Οι περιοχές που υπάρχουν οι πιό συχνές παρανοήσεις είναι ο τρόπος που αναμένουν τα πάρουν βοήθεια και ο στόχος που θέτουν. Συνήθως, λοιπόν, με χίλιους δυο τρόπους και λέξεις αυτό που κατά πλειοψηφία δηλώνουν οτι επιθυμούν είναι το να τους περιορίσει ο ειδικός, να τους θέσει μάλιστα ένα αυστηρό και άκαμπτο όριο, το οποίο όταν ξεπερνούν ο ειδικός κατα κάποιο τρόπο να τους επαναφέρει στην τάξη «μαλώνοντάς» τους. Και ο στόχος συνήθως περιέχει απώλεια βάρους σε χρόνο ρεκόρ.

Από το αίτημα για βοήθεια που απευθύνει στον ειδικό λείπει ο ίδιος ο άνθωπος που ζητάει τη βοήθεια. Λείπουν οι ανάγκες του, λείπει η ιστορία του, ο συσχετισμός των γεγονότων στη ζωή του με τις αυξομειώσεις του σωματικού του βάρους, τα συναισθήματά του, οι συνθήκες της καθημερινότητάς του που πιθανώς έχουν πάιξει ρόλο στο να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες και να πάρει βάρος.

Ο ρόλος του Διαιτολόγου κατά τη δική μου άποψη είναι να υποστηρίζει το άτομο που ζητά βοήθεια δίνοντας του πληροφορίες με επιστημονική βάση αλλά με απλά και κατανοητά λόγια, με σκοπό να αλλάξει στερεότυπα και απόψεις που είτε έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, είτε δεν ίσχυαν ποτέ, είτε δεν λειτουργούν προς όφελος του ατόμου.

 Μεγάλη σημασία έχει η στάση του ειδικού και κατα τη διάρκεια της προσπάθειας. Ο τρόπος που διαχειρίζονται και αναλύονται οι δυσκολίες και τα εμπόδια που προκύπτουν. Η καθημερινότητα έχει συνθήκες που πιθανώς να τροποποιούν τις προγραμματισμένες διατροφικές οδηγίες. Ως εκ τούτου είναι κρίσιμης σημασίας η εκπάιδευση του ατόμου στο να αποκτά υπό κάθε συνθήκη την απαιτούμενη ελαστικότητα και να προσαρμόζει το μενού και όλες τις οδηγίες του διαιτολόγου, με βάση κάποιους γενικούς κανόνες, ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε μη προγραμματισμένες δραστηριότητες, όπως γιορτές, έξοδοι για φαγητό ή ποτό, ημερήσιες εκδρομές και άλλα. Τις περισσότερες φορές εντοπίζω μια δυσκαμψία και μια ανελαστικότητα σε αλλαγές που προκύπτουν. Είναι απαραίτητο το άτομο που ζητά βοήθεια να εκπαιδευτεί όχι για την ιδανική συνθήκη, αλλά για την πραγματικότητα. Έτσι οι άνθωποι που ζητούν βοήθεια από εμάς χρειάζονται να ακούσουν οτι είναι εντάξει να κάνουν αλλαγές βασισμένες σε αρχές πάνω στις οποίες έχουν εκπαιδευτεί. Χρειάζονται να πάρουν την πληροφορία οτι το ζητούμενο δεν είναι να τα κάνουν όλα τέλεια, αλλά να πραγματοποιούν σταθερά, συνειδητά και με επίγνωση βήματα προς το στόχο τους. Κι αν παρεκκλίνουν, δεν σημαίνει οτι ήρθε το τέλος του κόσμου, ούτε οτι ακυρώνεται ολόκληρη η προσπάθειά τους. Στα πλαίσια της πραγματικότητας κι αυτά μέσα στο πρόγραμμα είναι. Όπως συνηθίζω να λέω είναι σαν να κάνουν ποδήλατο και να πέφτουν. Δεν γίνεται μαγικά να βρεθούν στην αρχή της διαδρομής. Θα σηκωθούν και θα συνεχίσουν τη διαδρομή τους από το σημείο στο οποίο έπεσαν. Θα ήταν όμως πολύ χρήσιμο να δουν τι πήγε στραβά, ώστε να το αποφύγουν την επόμενη φορά ή έστω αν δεν μπορούν να το αποφύγουν, αντί να πέσουν να στηριχτούν στα πόδια τους και να αποφύγουν την επίπονη πτώση.

Δανάη Πανταζή 
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
http://e-diaitologos.com/

Διαβάστε Επίσης

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon