Donnie Darko

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Το 2001 ένας νέος, άγνωστος ακόμα, αμερικάνος σκηνοθέτης, που ακούει στο όνομα Richard Kelly, δημιούργησε ένα αλλόκοτο φιλμ, υβρίδιο θρίλερ και  επιστημονικής φαντασίας, το οποίο έμελλε να μετατραπεί σε «instant classic», αποκτώντας μια σταδιακά αυξανόμενη cult διάσταση. Στη χώρα μας, δεν βρήκε ποτέ το δρόμο προς τις κινηματογραφικές αίθουσες από τις εταιρείες διανομής, ωστόσο μέσω του κυκλώματος του DVD και του word of mouth απέκτησε ένα διευρυμένο φανατικό κοινό νέων ανθρώπων. Το καλά κρυμμένο κινηματογραφικό αυτό μυστικό είχε τελικά αποκαλυφθεί.   

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στα τέλη της δεκαετίας του ’80, στα προάστια μιας τυπικής αμερικάνικης πόλης με μεγάλες μονοκατοικίες, λευκούς φράχτες και φρεσκοκουρεμένα γκαζόν. Στο επίκεντρό της, βρίσκεται ένας παράξενος και μοναχικός νεαρός μαθητής, ο Donnie Darko, με ιστορικό δυσλειτουργικής συμπεριφοράς. Κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής υπνοβασίας του, βλέπει το όραμα ενός γιγάντιου κουνελιού με το όνομα Frank που τον πληροφορεί ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει σε «28 ημέρες, 6 ώρες, 42 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα» και λίγο αργότερα το ίδιο βράδυ ένας αεροπορικός jet κινητήρας, πέφτει ανεξήγητα από τον ουρανό πάνω στο σπίτι του!

Η συνέχεια μας συστήνει το οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον του Donnie και εξελίσσεται με έναν απίστευτα ευφάνταστο τρόπο που θα σας μείνει αλησμόνητος. Οτιδήποτε ειπωθεί για την ελαφρώς δυσνόητη πλοκή, πραγματικά θα την αδικήσει. Ιδιοφυείς διάλογοι, εξαιρετικά ενδιαφέροντες χαρακτήρες, εκκεντρικές υποπλοκές, πύλες για ταξίδια στο χρόνο, σχολικό bullying, θρησκόληπτοι διπρόσωποι μέντορες, αποδόμηση και ειρωνεία του συντηρητισμού της αμερικάνικης κοινωνίας και ένα τέλος τόσο συγκινητικό που δύσκολα κάποιος θα συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Το καστ είναι εξαιρετικό: Jake και Maggie Gyllenhaal, στο ρόλο του Donnie και της μεγάλης του αδερφής αντίστοιχα, Jena Malone ως συνεσταλμένη μαθήτρια και soul mate του Donnie, Drew Barrymore, Patrick Swayze και πολλοί άλλοι…. Το soundtrack αποτίνει φόρο τιμής στο New Wave tης δεκαετίας του ’80 (Joy Division, Echo and the Bunnymen, Duran Duran, The Church, κ.α.), ενώ η διασκευή του Gary Jules στο Mad World των Tears for Fears που γράφτηκε ειδικά για την ταινία, ακούγεται τόσο γλυκιά και μελαγχολική, που προκαλεί ρίγος.     

Αυτή η ωδή στις αποξενωμένες ευαίσθητες υπάρξεις αυτού του κόσμου που αναζητούν εναγωνίως κατανόηση και συντροφιά, θα χαϊδέψει τις βαθύτερες χορδές του ψυχισμού και των ανθρωπιστικών αντανακλαστικών σας. Αν θέλετε να μάθετε γιατί η φράση «cellar door» είναι η πιο όμορφη της αγγλικής γλώσσας, δεν έχετε παρά να βυθιστείτε στον κόσμο της υπέροχης αυτής ταινίας.

Σταμάτης Τζιώλας

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon