Οι No Clear Mind μιλούν για τον καινούργιο δίσκο τους

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι No Clear Mind κυκλοφόρησαν φέτος τον τρίτο τους δίσκο με τίτλο ''Makena''. Με αυτή την αφορμή αλλά και εξαιτίας της εμφάνισης τους στη Πάτρα, στο Westside Festival, μιλήσαμε με τον κιθαρίστα τους Λευτέρη Βολάνη.

 

 

 

 

Αν κάποιος δεν έχει ακούσει ποτέ τους No Clear Mind, πως θα του περιγράφατε τη μουσική σας;

Θα την περιγράφαμε σαν (υβριδική ποπ), θα γέλαγε και μετά θα του λέγαμε ότι είναι ένα μίγμα progressive, art, ψυχεδελικής ροκ, με έντονους ρυθμούς και μελωδίες.

Ποιες είναι οι διαφορές του ‘’Makena’’ και των δύο προηγούμενων δίσκων σας;

Η Μάκενα όπως μας αρέσει να τη λέμε γιατί είναι θηλυκή, είναι ένα εντελώς διαφορετικό μουσικό δημιούργημα πολύ πιο εξωστρεφές και ρυθμικό. Μουσικά και συνθετικά πιο πολυδιάστατο από κάθε τι που έχουμε κάνει τα τελευταία 10 χρόνια.

Τι σχέδια έχετε για τη προώθηση του δίσκου το επόμενο διάστημα;

Έχουμε ξεκινήσει σειρά συναυλιών από τον περασμένο μήνα με μία μεγάλη περιοδεία στην Τουρκία. Θα ακολουθήσουν live σε όλη την Ελλάδα όπου μπορούμε να πάμε και το καλοκαίρι με συμμετοχή στο Up festival και διάφορα άλλα που είναι υπό συζήτηση. Έπειτα θέλουμε να οργανώσουμε μερικές άλλες εμφανίσεις στο εξωτερικό από φθινόπωρο.

Αποφασίσατε το ‘’Mekena’’ να είναι μία self released κυκλοφορία.   Πως φτάσατε σε αυτή την απόφαση και τι θεωρείται ότι ένα συγκρότημα κερδίζει και τι χάνει από το να μην βρίσκεται σε μία δισκογραφική εταιρεία;

Εξαρχής σαν μπάντα ήμασταν κατά κάποιο τρόπο DIY σχεδόν σε ότι  κάναμε από την ηχογράφηση μέχρι την παραγωγή και διανομή της μουσικής μας. Κάναμε ένα διάλειμμα με τον δεύτερο δίσκο μας Mets που τον κυκλοφορήσαμε στην Inner Ear και πήραμε αρκετά και από αυτή την συνεργασία. Αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε τη Μάκενα ξανά μόνοι μας θέλοντας να δούμε και στην πράξη ποια είναι η δυναμική της μπάντας κάνοντας κάτι τέτοιο και παράλληλα να δούμε στην πράξη πως είναι να έχεις τον πλήρη έλεγχο της μουσικής σου σε επίπεδο διαχείρισης σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε το 2017. Οι No Clear Mind είχαν την τύχη με τα χρόνια να κερδίσουν το σεβασμό και την υποστήριξη από κοινό σε όλο τον κόσμο και αυτό είναι πολύ σημαντικό στο να στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, αλλά πάντα κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις. Προφανώς εάν είχες μια πρόταση από μια μεγάλη εταιρία του εξωτερικού αυτό θα το λάμβανες σοβαρά υπόψιν. Δεν μπορείς όμως να διαμορφώσεις νέους όρους για την μουσική σου και για την καλλιτεχνική σου δράση αν δεν δοκιμάσεις. Οπότε όλα είναι ένα πείραμα με κάποιο τρόπο. Πάντα όμως είμαστε ανοικτοί σε όμορφες και ουσιαστικές συνεργασίες για την μπάντα.

Έχοντας ζήσει και στην Αγγλία ποιες θεωρείται ότι είναι οι κυριότερες διαφορές στον τρόπο δημιουργίας και λειτουργίας ενός Αγγλικού και ενός Ελληνικού συγκροτήματος;

Ο τρόπος δημιουργίας και λειτουργίας μιας μπάντας είναι ακριβώς ο ίδιος όπου και να είσαι και είναι πάντα πολύ δύσκολος αλλά άμα δέσει το γλυκό τότε μπορεί να γίνουν μαγικά πράγματα. Στην Αγγλία πέρα από πληθώρα μουσικών και μπαντών, η μουσική βιομηχανία δουλεύει “ρολόι” ότι και αν σημαίνει αυτό. Όταν μιλάμε όμως για βιομηχανία δεν μιλάμε μόνο για coorporate πράγματα αλλα και για το υγειές underground που πάντα αυτό τροφοδοτούσε αυτό που έβγαινε στην επιφάνεια, σε πολλά αυτό μοιάζει και με αυτό που μπορεί σε φάσεις να έχει η Αθήνα άλλα χάνεται γρήγορα λόγω απουσίας πολιτιστικής υποδομής να δεχτεί τέτοια πράγματα η χώρα μας. Πρέπει να είσαι πολύ αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις να παίζεις συνέχεια live, σε πάμπ και σε χώρους αμφίβολης ποιότητας και αυτό για να φτάσεις να σε ακούσει κάποιος και να βγεις μέσα από το χάος. Αλλά επειδή η ζωή δεν είναι μόνο μουσική, η Αγγλία και το Λονδίνο που εμείς ζήσαμε κάποια χρόνια, είναι ένας τόπος που σου ζητάει να δώσεις πολλά για να είσαι εκεί και αυτό πολλές φορές σκοτώνει τους καλλιτέχνες. Κάποτε πριν 15 χρόνια τα πράγματα ήταν διαφορετικά και πιο υγιή για τους καλλιτέχνες. Οι καιροί έχουν αλλάξει και μπορείς να κάνεις τα πάντα αρκεί να είσαι δραστήριος και ικανός και να μην μιζεριάζεις και να περιμένεις να κάνουν οι άλλοι για εσένα αυτά που πρώτα από όλα πρέπει να κάνεις εσύ για εσένα. Αυτό οφείλεις να το κάνεις όπου και να ζεις.

Πόσο εύκολο είναι για τους No Clear Mind να γυρίσουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και να παίξουν τη μουσική τους;

Αυτό είναι κάτι που πραγματικά είναι η κατάρα σε αυτή τη χώρα. Πώς τα έχουν κάνει έτσι και για να πας στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα από την Αθηνά είναι πιο ακριβό από το να γυρίσεις όλη την Αγγλία με αμάξι δεν βγάζει καμία λογική. Δυστυχώς είναι ένα αγκάθι για κάθε μπάντα που θέλει να επισκεφτεί την επαρχία. Ξεκινάς με πάγια έξοδα που είναι σχεδόν αδύνατον να τα καλύψεις. Παρόλα αυτά μέσα σε όλο αυτό το χάος υπάρχουν χώροι και άνθρωποι που καθαρά από μεράκι και αγάπη προσπαθούν και βοηθούν καλλιτέχνες και μπάντες να ταξιδέψουν και να παίξουν την μουσική τους. Τέτοια προσπάθεια αποτελεί και το WestSide Festival και χρειάζεται την υποστήριξη όλης της Πάτρας. Ας ελπίζουμε με τον καιρό όλο και να μεγαλώνει αυτή η πρωτοβουλία μιας και ήρθε ο καιρός σιγά σιγά να αρχίσουν να γίνονται πράγματα σε αυτή τη χώρα ξανά και να βγει λίγο ουσία που μόνο καλό μπορεί να κάνει στην κοινωνία.

Πείτε μας ένα χαρακτηριστικό γεγονός που έχει αποτυπωθεί στη μνήμη σας από κάποια συναυλία σας;

Ένα που μου έρχεται τώρα είναι στο πρώτο sold out live από τα δύο που κάναμε στην Κωνσταντινούπολη πριν ένα μήνα όταν κόσμος που ήταν εκεί σιγοτραγουδούσε στίχους από τραγούδια μας από το πρώτο μας δίσκο. Αυτό σε μία ξένη χώρα ειδικά την Τουρκία που έχουμε τόσα κοινά είναι κάτι που μας συγκίνησε πολύ.

Πέρα από τους No Clear Mind με τι άλλα μουσικά projects ασχολείστε;

Πολλά και διάφορα όλοι μας. Θα γράψω ότι θυμάμαι όποτε συχωράτε με αν ξεχνάω κάτι! Εάν θυμάμαι καλά εγώ παίζω κιθάρα στην μπάντα της Nalyssa Green, Leon of Athens, στους παγωμένους Misuse, Masturbation Goes Cloud. O Βασίλης έχει το προσωπικό του πρότζεκτ Fleeting Sun, κάνει παραγωγές και παίζει στον Theodore, Melentini. O Δημήτρης έχει το προσωπικό του project Jimmy Trap. Ο Βαγγέλης παίζει στους Nalyssa Green, Jack Heart, Νότια Ντακότα, Melorman. O Κρίτωνας εχει τους Bootleggers, Patatatiti και πολλά άλλα. Ο Κώστας στους Radio Sol αλλά και σε πολλά άλλα.

Έχετε μετανιώσει για κάτι που έχετε κάνει ή για κάτι που αρνηθήκατε να κάνετε έως τώρα ως συγκρότημα;

Ξεκάθαρα μόνο για πράγματα που δεν έχουμε κάνει αρκετά λόγο διαφόρων συνθηκών.

 Τι μπορείτε να υποσχεθείτε στο κοινό που θα έρθει να σας δει στο φετινό Westside Festival;

Θα κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε αυτό που ξέρουμε και θα είναι ένα πολύ έντονο και δυνατό live για εμάς μιας και θα είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στην Πάτρα.

Οι No Clear Mind θα εμφανιστούν το Σάββατο 29 Απριλίου στον Συνδετήρα στα πλαίσια του Westside Festival.

Φωτογραφίες: Μαρίζα Καπσαμπέλη

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon