Παρουσίαση της συλλογής "Πριάπεια και σατυρικά" του Π. Καρώνη στην Ποικίλη Στοά

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Μια μοναδική συλλογή με δημοτικά γαμοτράγουδα απ’ όλη την Ελλάδα θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 στις 8.30 μ.μ. στην «Ποικίλη Στοά» (Ρ. Φεραίου και Παντανάσσης). Πρόκειται για τη συλλογή του Παναγιώτη Καρώνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Το Δόντι», στο πλαίσιο της οποίας ανατυπώνονται όλα τα Πριάπεια του Μιχαήλ Λελέκου, που κυκλοφόρησαν το 1869.
Για το βιβλίο θα μιλήσει, μαζί με τον συγγραφέα, η Γεωργία Παρπαρούση, μουσικολόγος, διδάσκουσα στο ΤΕΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Πατρών. Γαμοτράγουδα θα απαγγείλουν οι Νίκη Μανδανησιώτη και Παναγιώτης Καρώνης. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ελευθερία Μακρυγένη.

Τα Πριάπεια, συλλογή μικρή σε έκταση, είναι η πρώτη τυπωμένη καταγραφή άσεμνων δημοτικών τραγουδιών που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Την παρούσα έκδοση συμπληρώνουν τραγούδια από τη συλλογή Αποκριάτικα της Δόμνας Σαμίου και άλλα Γαμοτράγουδα που σταχυολογήθηκαν από διάφορες συλλογές ή από προσωπικές καταγραφές του Π. Καρώνη.

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του βιβλίου: «Τα Δημοτικά Γαμοτράγουδα ήταν και παραμένουν μια πτυχή του λαϊκού μας πολιτισμού, ένα ζωντανό κομμάτι του λαού μας. Τα ανίερα ιερά ή αποκριάτικα ή σκωπτικά ή αθυρόστομα ή άσεμνα ή όπως επιτρέψει η σιδερόφρακτη αστική ηθική να τα αποκαλέσουμε, δεν είναι τίποτε άλλο από την ανατρεπτική τρέλλα μιας οργιαστικής γιορτής, που τελείται σχεδόν ιερουργικά, σε κάποιες κρίσιμες, οριακές στιγμές του χρόνου».

Ο Παναγιώτης Καρώνης γεννήθηκε στη Νεστάνη της Αρχαίας Μαντινείας της Αρκαδίας. Παρακολούθησε έναν πενταετή κύκλο μαθημάτων στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου της Πάτρας με δάσκαλο τον Θανάση Μακρή και τους Στάθη Ανδρουτσάκη και Ηλία Αηδονίδη, με διευθύντρια του εργαστηρίου την Κλεοπάτρα Δίγκα.
Έχει υπογράψει σκηνικά για το θέατρο. Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα βιβλίων και αφίσες. Άρθρα του για τον κινηματογράφο, τη μουσική και τη λογοτεχνία έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Ζει και εργάζεται στην Πάτρα.

Από τις εκδόσεις «Το Δόντι» κυκλοφορούν τρία βιβλία σε δική του εικονογράφηση, καθώς και τα βιβλία:
– Η μελέτη «Ο μύθος του Δράκουλα στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο» (2014)
– Η μελέτη «Τραγούδια της Νεστάνης» (2013)
– Το λεύκωμα «Η ιεροτελεστία της άνοιξης» (2011)

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon