Motorama: Τα εγγόνια του Στάλιν παίζουν new wave

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Η Ρωσία είναι μία χώρα με βαθιά πολιτισμική παράδοση. Σε όλες τις τέχνες έχει να επιδείξει σημαντικούς δημιουργούς που θεωρούνται κορυφαίοι στο είδος τους. Στη rock μουσική όμως, που ήταν ένα φαινόμενο του εικοστού αιώνα, η καλλιτέχνες από τη Ρωσία είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Αυτό έχει να κάνει ότι στη Ρωσία δεν υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις η rock μουσική, που στο δεύτερο μισό ήταν από τις βασικές μουσικές επιλογές των νέων ανθρώπων παγκοσμίως, να φτάσει στα αυτιά των νεαρών Ρώσων. Η λογοκρισία του κομμουνιστικού καθεστώτος θεωρούσε τη rock άλλη μία απόπειρα της Δύσης να διαβάλλει τη περήφανη ρώσική νεολαία. Εξάλλου το rock πάντοτε βασίζονταν στην πρόκληση αλλά και πολλές φορές αμφισβήτησε την εξουσία. Αλλά ως γνωστόν, στη Σοβιετική Ένωση αυτά τα πράγματα ήταν επικίνδυνα και όποιος έδειχνε ροπή προς αυτά απλά είχε εξασφαλίσει μία θέση στα γκούλαγκ της Σιβηρίας. Με την πτώση του καθεστώτος στις αρχές των '90ς και την ύπαρξη μίας στοιχειώδους δημοκρατίας, η ρωσική νεολαία άρχισε να έρχεται σε αλληλεπίδραση με μουσικές και από τις δυτικές χώρες. Έτσι άρχισαν να δημιουργούνται και ρώσικα συγκροτήματα που εντάσσονταν σε διάφορα παρακλάδια της rock μουσικής. Αν οι πιο γνωστοί είναι οι Pussy Riot, που έγιναν διάσημοι για λόγους εκτός μουσικής, οι πιο δημοφιλείς στη χώρα μας είναι οι Motorama. Μας έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές για live, αφήνοντας πάντα πολύ καλές εντυπώσεις, και καταφέρνοντας να δημιουργήσουν πολλούς ακροατές της μουσικής τους.

Οι Motorama κατάγονται από το Ροστόφ, την ίδια πόλη με τον Ιβάν Σαββίδη του Πάοκ. Και αν ο δεύτερος αποφάσισε ερχόμενος ως κομήτης να σώσει την τιμή της μεγαλύτερης ομάδας του ελληνικού βορρά, οι Motorama. ερχόμενοι από το πουθενά, κατάφεραν να δώσουν υπόσταση σε αυτό που πλέον μπορούμε να ονομάσουμε ως ρωσική indie pop σκηνή. Την εποχή που πολλοί νεαροί αμερικανοί ανακάλυπταν την ανεξάρτητη βρετανική μουσική, φτιάχνοντας μπάντες σαν τους Pains Of Being Pure At Heart, τους Drums, τους Beach Fossils κ.α., το ίδιο έκανε και μία παρέα από τη Ρωσία, έχοντας ως εκφραστικό όχημα τους Motorama. Με σαφείς επιρροές από Joy Division, Smiths, Cure αλλά και ψήγματα από τη νοσταλγική pop της Sarah Records, οι Motorama γρήγορα κατάφεραν να ξεφύγουν από τα σύνορα της πατρίδας τους και να αποτελέσουν μία αξιόλογη πρόταση για κάθε indie kid, όπου αυτό και να βρίσκονταν. Τα μαύρα χρώματα ήταν κυριάρχα στη μουσική τους, κάτι που διαχρονικά γοήτευε το ελληνικό κοινό (επιτυχία Puressence, Madrugada κ.α.στη χώρα μας), με αποτέλεσμα γρήγορα να αποκτήσουν και μία σημαντική αναγνωρισιμότητα στην Ελλάδα. Οι επισκέψεις τους για live απλά την ενίσχυσαν. Τα φωνητικά παραπέμουν σε Ian Curtis και η μουσική τους είναι ένα κολάζ από indie anthems, με συνέπεια να βρουν εύκολα θέσεις τόσο σε ραδιοφωνικό airplay όσο και ως επιλογή στα απανταχού indie sets. Πλέον έχουν κυκλοφορήσει τέσσερις πολύ καλούς δίσκους (''Alps'' 2010, ''Calendar'' 2012, ''Poverty'' 2015 και ''Dialogues'' 2016) και αρκετά singles. Χωρίς να έχουν την υποστήριξη κάποιας μεγάλης δισκογραφικής και με καταγωγή από χώρα που καμία σχέση δεν έχει με την indie μουσική, οι Motorama με μοναδικό όπλο τα τραγούδια τους, έχουν καταφέρει να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στη μουσική που έχουν επιλέξει να υπηρετούν.

Οι Motorama θα εμφανιστούν την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στη Γιάφκα.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon