Σεμινάριο Χορογραφικής Σύνθεσης "Kinetic Installations" με τον Σπύρο Κουβαρά στο θέατρο act

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Με αφορμή την παρουσία του στην Πάτρα για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα του νέου του έργου, mountains not to climb, στις 22 Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο Πατρών στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβάλ της πόλης, ο διεθνής χορογράφος και χορευτής Σπύρος Κουβαράς θα παραδώσει τριήμερο master class σεμινάριο χορογραφικής σύνθεσης, συνολικής διάρκειας 12 ωρών, στο θέατρο ACT απο τις 27 έως και τις 29 Ιουλίου.

Το σεμινάριο με τον υπότιτλο «Κinetic Ιnstallations», θα εξετάσει την σχέση του σώματος και της κίνησης με τον χώρο, τα υλικά και τα αντικείμενα. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου η θεατρική σκηνή προσεγγίζεται σαν καμβάς, σαν αφηρημένη επιφάνεια, σαν εκθεσιακός χώρος στον οποίο ο κάθε συμμετέχοντας καλείτε αρχικά να δημιουργήσει την δική του μικροεγκατάσταση και μέσω της κίνησης και της χορογραφικής του σύνθεσης να δημιουργήσει μια εν κινήσει εικόνα, μια εικαστική μικροχορογραφία.

Οι μικρής διάρκειας solo performances που θα δημιουργηθούν απο τους συμμετέχοντες, θα προτάσσουν την δύναμη των συνειρμών και του κολάζ, την εικαστική ερμηνεία των συναισθημάτων και του ασυνειδήτου, καθώς και την ελεύθερη υποκειμενική ροή της δράσης την οποία ο θεατής καλείται να βιώσει ως άμεση εμπειρία, ως διαδικασία που συντελείται σε χρόνο ενεστώτα, ως χορευτική  πράξη σε εξέλιξη. Η αρχή και το τέλος του κάθε Kinetic Installation που θα δημιουργηθεί, θα παραμείνει απροσδιόριστη και η συνεχής τροφοδότηση της έντασης των εικόνων μέσω της κίνησης θα αποτελέσει τον κύριο δραματουργικό άξονα της κάθε performance.

MASTER CLASS Σεμινάριο Χορογραφικής Σύνθεσης
Στο θέατρο ACT (Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65)
Εισηγητής: Σπύρος Κουβαράς
Διάρκεια Σεμιναρίου: 12 ώρες
Ημερομηνίες και Ώρες: 27, 28 και 29 Ιουλίου απο τις 18:00 έως τις 22:00
Κόστος συμμετοχής: 50 €
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 12 άτομα

Προφίλ συμμετεχόντων: Χορευτές, χορογράφοι, εικαστικοί, performance artists και άτομα με προηγούμενη κινησιολογική εμπειρία (γιόγκα, τσίρκο, ακροβατικά). Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν βιογραφικό ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά πριν την εγγραφή τους.

Αποστολή βιογραφικών, πληροφορίες και εγγραφές:
6939769081, 6936122263, [email protected]

Χορήγηση Certificat daptitude professionnelle (βεβαίωση παρακολούθησης) απο την Compagnie Synthesis 748 / Spyros Kouvaras

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Α μέρος / Η λειτουργική ανάλυση της κίνησης

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν πάνω σε κάποιες θεμελιώδεις αρχές του ανθρώπινου σώματος που διέπουν την ανθρώπινη κίνηση συνολικά. Αυτές οι αρχές θα αποτελέσουν και τα βασικά εργαλεία για τον performer στην σκηνή.

- κλειδώσεις και αρχιτεκτονική του ανθρώπινου σώματος
- βλέμμα: παρουσία, εστίαση, προσανατολισμός

- τονικότητα και δυναμικές: ένταση και χαλάρωση, μυϊκή αντίσταση, ποιότητες κίνησης

Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές τεχνικής, θα διευκολύνουν την τοποθέτηση του κινούμενου σώματος στην σκηνή και θα διαμορφώσουν την σχέση του με  τον χώρο (χώρος του σώματος και σώμα μέσα στο χώρο), το χρόνο (ταχύτητες και ρυθμοί) και τις δυναμικές (διαμορφώσεις των εντάσεων).

Β μέρος  / Kinetic Installation: Σύνθεση και χορογραφική γραφή

Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν-συνθέσουν στον χώρο τα υλικά και τα αντικείμενα που θα τους έχουν δωθεί και μέσω αυτοσχεδιασμών θα διερευνηθεί η οργανική σχέση του σώματος με τα υλικά, η οποία και θα οδηγήσει στην δημιουργία κινητικών μικροεγκαταστάσεων και μικρής διάρκειας χορογραφικών solo performances. Θα δωθούν στους συμμετέχοντες υλικά (φυσικά και μη) απο το ρεπερτόριο και τις παραστάσεις της ομάδας Synthesis 748, παρ’ όλα αυτά είναι ελεύθεροι όσοι το επιθυμούν να φέρουν και να συνθέσουν με υλικά ή αντικείμενα της αρεσκείας τους κατόπιν συννενόησης με τον χορογράφο.

Η ομάδα Synthesis 748 και ο Σπύρος Κουβαράς υποστηρίζονται απο το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού στο Παρίσι

Links:
http://vimeo.com/channels/synthesis748
https://www.works.io/spyros-kouvaras
https://www.facebook.com/act.theater.patras/

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ / Χορογράφος, Χορευτής, Performer

Ο Σπύρος Κουβαράς γεννήθηκε το 1977 και σπούδασε Graphic Design και Ιστορία της Τέχνης στην ανωτέρα ιδιωτική σχολή ΑΚΤΟ.  Είναι απόφοιτος της Ευρωπαικής Ακαδημίας Σωματικού Θεάτρου του Παρισιού (Académie Européenne de Théâtre Corporel de Paris - École Magenia), σπούδασε σύγχρονο χορό και χοργραφία-performance στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού και στο στούντιο Ménagerie de Verre.

Εγκατεστημένος στην Γαλλία απο το 2004 έως το 2015, ιδρύει στο Παρίσι τον Μάιο του 2008 την ομάδα Synthesis 748 και  έχοντας την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας και τουCentre National de la Danse αναπτύσσει τη δική του χορογραφική και κινητική γραφή εστιάζοντας στην διαλεκτική σχέση του σύγχρονου χορού με τις εικαστικές τέχνες και την σύγχρονη μουσική.

Το 2010 η ομάδα επιχορηγούμενη απο το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού, δημιουργεί στο International Visual Theatre στο Παρίσι το « LIsolement dans un EspaceInfini », ένα χορευτικό σόλο 50 λεπτών, (χορογραφία για ένα γυμνό σώμα και 11 μέτρα σελοφάν) έργο που παρουσιάζεται σε θέατρα, φεστιβάλ και μουσεία σε Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία και Ελλάδα.

Το 2012, πάντα με την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού,  o Σπύρος Κουβαράς δημιουργεί το « You cannot enter twice the same river », ένα video dance project, έργο για δύο σώματα σε φυσικό περιβάλον. Το video dance αυτό παρουσιάζεται σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων, στο Instants Vidéo στην Μασσαλία, στο Loikka Video Dance Festival στο Ελσίνκι, στο Διεθνές ΦεστιβάλVideo Dance της Αθήνας, στην γκαλερί S.Hurts στο Μπουένος Άιρες, και στο Videoart BOX Project Space του Μιλάνου.

Το 2014, η Synthesis 748 σε συμπαραγωγή με το Centre National de la Danse και το Espace André Malraux στο Παρίσι δημιουργεί το « Nova Aetas », μια χορογραφημένη εγκατάσταση για δύο σώματα και 100 κούτσουρα. Το έργο δημιουργείται και με την υποστήριξη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του Γαλλικό Ινστιτούτου Αθηνών και παρουσιάζεται σε Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα.

Στις αρχές του 2015, ο Σπύρος Κουβαράς μετά απο 11 συναπτά έτη έρευνας και δημιουργίας στο Παρίσι, μεταφέρει την έδρα του και στην Αθήνα.

Τον Ιανουάριο του 2015, παρουσιάζει στην Πινακοθήκη του Πειραιά την performance « Ο άντρας που βαδίζει στην κολόνα », ένα έργο αναφορά στην γλυπτική του Ογκύστ Ροντέν.

Τον Μάιο του 2015, η Synthesis 748 σε συμπαραγωγή με την γκαλερί Owl Art Space στην Ακρόπολη παρουσιάζουν το OPUS I # Temporality, μια solo χορογραφική performance του Σπύρου Κουβαρά για το εικαστικό, εν εξελίξει, project ΜετροΛόγος, που εξετάζει την σχέση τέχνης και επιστήμης ευρύτερα. Το έργο είναι μια χορογραφία για ένα σώμα και 15 γλυπτικές εγκαταστάσεις και πέντε performances λαμβάνουν χώρα στην γκαλερί Owl Art Space.

Το OPUS I # Temporality, παρουσιάζεται επίσης, για τρείς performances, στον Εκθεσιακό Χώρο Νίκος Κεσσανλής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας στα πλαίσια του Athens VideoDance Project  καθώς και στο KW – Institute for Contemporary Art στο Βερολίνο και στην Μπιενάλε Παραστατικών Τεχνών στην Κολομβία.

Τον Οκτώβριο του 2015, ο Σπύρος Κουβαράς σε συμπαραγωγή και πάλι με την γκαλερί Owl Art Space στην Ακρόπολη, παρουσιάζει στο Μνημείο του Λυσικράτους στην Πλάκα, την χορογραφική performance, Ανάσκαμμα # 1: Άτιτλο (Μνήμη), έργο για τρία σώματα σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Η performance παρουσιάζεται παρουσία κοινού και περαστικών, καταγράφεται, και στην συνέχεια μετά απο επεξεργασία του υλικού της, εκτίθεται σε μορφή video art στην γκαλερί Owl Art Space, στα πλαίσια του εικαστικού, εν εξελίξει, project ΜετροΛόγος και της θεματικής Μεταβάσεις / Τόπος – Χρόνος, σε επιμέλεια Άγγελου Σκούρτη και Αλεξάνδρας Νασιούλα.

Τον Φεβρουάριο του 2016, μετά απο πρόσκληση του πειράματος CERN στα γαλλοελβετικά σύνορα, του ανατίθεται η solo χορογράφηση της οπτικοακουστικής εγκατάστασης του Ευρωπαικού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών, γύρω απο το σωματίδιο Χίγκς. Η διαδραστική εγκατάσταση-χορογραφία, σε ερμηνεία του ίδιου, παρουσιάστηκε για 6 performances στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2016 στα πλαίσια του Athens Science Festival και θα περιοδεύσει σε ευρωπαικές χώρες την σεζόν 2016-2017.

Ο Σπύρος Κουβαράς και η Synthesis 748 υποστηρίζονται απο το ευρωπαικό δίκτυο σύγχρονων καλλιτεχνών Pépinières Européennes, απο το Centre National de la Danse στο Παρίσι, απο το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, την γκαλερί Owl Art Space και απο την ΑΣΚΤ στην Αθήνα.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon