Gioumourtzina - "Σκεφτόμουν να κάνουμε live σε κάποιο κωλόμπαρο. Ακόμη το θέλω!"

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Gioumourtzina! Το δίδυμο των Ανέστη Νείρου και Γιάννη Τσέλικα από τη Θεσσαλονίκη, που κυκλοφόρησε φέτος έναν εξαιρετικό δίσκο από την Inner Ear. Το ονομά του Blakk Metall, που δικαιωματικά καταλαμβάνει μια θέση στις καλύτερες, φετινές, εγχώριες κυκλοφορίες. Ένας πολύ υψηλής αισθητικής δίσκος και με κομμάτια που περιλαμβάνουν σκοτεινά synths, καθαρά beats, groovy μπασογραμμές και πνιγμένα φωνητικά, δυσκολά μπορείς να τον κατατάξεις σε κάποιο συγκεκριμένο όνομα μουσικού είδούς.
Οι περισσότεροι εδώ στο Presspop είχαμε την ευκαιρία να τους δούμε live στο πρώτο Westside Festival τον περασμένο Απρίλιο καταλήγοντας ότι ήταν ένα από τα κορυφαία acts.

- Μυθικά τέρατα, τρομακτικά παλάτια μέχρι και ο προστάτης της Σμύρνης Χρυσόστομος. Μπορείτε να μας πείτε την ιστορία πίσω από την επιλογή των ονομάτων σε κάποια από τα κομμάτια σας;

Από τη στιγμή που υπάρχει συγκεκριμένο concept γύρω από τον ήχο αλλά και τη δομή των κομματιών, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε δώσει τυχαία τα ονόματα τους. Πίσω από κάθε όνομα λοιπόν υπάρχει και μια αναφορά, ένα Easter Egg στην Κομοτηνή. Στην περίπτωση του “Glasgow”, το βάπτισμα ήρθε από έναν φίλο του Γιάννη που μένει στην Σκωτία και απλά σκεφτήκαμε ότι το όνομα ταιριάζει απόλυτα με την αισθητική του κομματιού. Ωστόσο θα σου αποκαλύψω πως όταν το ακούω, μου φέρνει στο μυαλό έναν αστικό μύθο Κομοτηνής, περί σατανιστικών τελετών που λαμβάνουν χώρα στο δάσος Νυμφαίο. “Χρυσοστόμου Σμύρνης” είναι η οδός του πρώτου σπιτιού που έζησα και για το λόγο αυτό είναι συνδεδεμένο με ανεξίτηλες παιδικές αναμνήσεις. Τις πρώτες μου ντομάτες τις πέταξα εκεί. Τις πρώτες μου εξερευνήσεις σε γιαπιά τις έκανα εκεί. To “Lobby Raver” αναφέρεται σε γνωστό club της πόλης, στο οποίο μπαίνοντας νόμιζες ότι βρίσκεσαι κάπου στο Λονδίνο, μέχρι που ξεκινούσε να τραγουδάει ο Παντελίδης. Αυτά ενδεικτικά, τα υπόλοιπα από κοντά..

            

- Αν έπρεπε να τοποθετήσετε τους Gioumourtzina κάτω από το όνομα ενός μουσικού είδους, ποιο θα ήταν αυτό;

Δεν μπορώ να μας κατατάξω κάπου. Όχι από αντίδραση η κάτι τέτοιο αλλά γιατί πραγματικά τα κομμάτια είναι αποτέλεσμα τζαμαρίσματος. Ψάχναμε τον ήχο μας τότε, πειραματιζόμασταν. Γι’ αυτό ίσως κάποια από αυτά δεν είναι χορευτικά. Μπορώ όμως να κατατάξω τα καινούργια μας αν θες!

- Προτιμάτε να κτίζετε τον ήχο σας στο studio ή να παίζετε ζωντανά σε κάποια σκηνή;

Νομίζω ότι για ένα μουσικό το πιο σημαντικό είναι να κάθεται σπίτι και να γράφει όποια ιδέα κατεβάζει στο κεφάλι του. Εξίσου σημαντική βέβαια θεωρώ και την παρουσίαση της δουλειάς σου μπροστά σε κόσμο. Το να παίζεις live είναι εθιστικό! Και τα δύο είναι όμορφα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

- Συμμετείχατε με μεγάλη επιτυχία στο Plisken Festival και το Westside festival κερδίζοντας τις εντυπώσεις του κοινού. Ποια η γνώμη σας για τη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη και την υποστήριξη καλλιτεχνών όπως οι Gioumourtzina και πόσο σημαντικό θεωρείτε την ύπαρξη τέτοιου είδους ανεξάρτητων φεστιβάλ;

Όλα τα φεστιβάλ βοηθάνε στο να αναδειχθούν νέοι καλλιτέχνες. Αλλά όχι μόνο τα φεστιβάλ. Πλέον τρως την πληροφορία στη μάπα. Δεν μπορεί να σου ξεφύγει τίποτα. Θες δεν θες θα τους ακούσεις τους Gioumourtzina, αλλά και τους κάθε Gioumourtzina. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν ακόμη να διοργανώσουν μεγάλα event.

- Το να μην συμμετέχει drummer στα live σας πλέον, που οφείλεται;

Ο ήχος μας έβγαινε rock. Και δεν το θέλαμε αυτό.

- Σε ποιου σκηνοθέτη την ταινία θα θέλατε να γράψετε το soundtrack, και σε ποιο ασυνήθιστο μέρος θα θέλατε να παίξετε;

Σίγουρα σε ταινία του Joon-ho Bong! Κάποτε σκεφτόμουν να κάνουμε live σε κάποιο κωλόμπαρο. Ακόμη το θέλω!

- Πως φαντάζεστε τους Gioumourtzina σε 5 χρόνια από τώρα; Tι στόχους θα θέλατε να έχετε πετύχει μέχρι τότε;

Να συνεχίσουμε να γράφουμε μουσική και να εξελίσσουμε τον ήχο μας. Δεν μας έχω φανταστεί κάπως συγκεκριμένα, η κάπου συγκεκριμένα.

- Η ύπαρξη δισκογραφικών εταιριών που στηρίζουν έναν όχι και τόσο προσοδοφόρο οικονομικά ήχο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά ξεκάθαρα νεανικού και μοντέρνου αισθητικά, σε τι βαθμό ικανοποιούν τις φιλοδοξίες μιας μπάντας που θέλει να ζει από τις δημιουργίες της;

Απόστολε δεν μπορείς να ζήσεις από την μουσική στην Ελλάδα. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Και ποια Ελλάδα. Εδώ δεν ξέρω αν μπορείς να ζήσεις από την μουσική στο εξωτερικό! Γι’ αυτό έχουμε και τις “πρωινές” δουλειές μας. Να μπορούμε να πληρώνουμε το νοίκι!

- Η αναζήτηση περαιτέρω εμπορικότητας είναι ικανή να επηρεάσει την μουσική κατεύθυνση των Gioumourtzina;

Δεν είναι κακή η εμπορικότητα. Απλώς πιστεύω πως όταν γίνεται καταναγκαστικά οδηγεί στην αποτυχία. Ήδη τα καινούργια μας κομμάτια θεωρώ ότι είναι περισσότερο χορευτικά και mainstream από ότι τα κομμάτια στον BLAKK METALL.

- Στην εποχή του διαδικτύου ο καθένας έχει πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες μουσικής χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει κάτι για να τις ακούει. Πως επηρεάζει αυτό τα ίδια τα συγκροτήματα; Αυτή η υπερπληροφόρηση έχει μόνο θετικά τελικά;

Ναι είμαι υπέρ αυτού. Η τέχνη είναι δωρεάν. Πάντα ήταν και πάντα θα είναι. Πρέπει όλοι να έχουν την δυνατότητα να σε ακούσουν. Ζούμε στην εποχή του Internet. Ο ελιτισμός και το “βρήκα μια μπάντα από το Τσιμπουτί που παίζει krautrock με στοιχεία drone και folk electronica” έχει πεθάνει!

- Ποια τα πλάνα σας για τη προώθηση του δίσκου. σχεδιάζετε κάποιο tour; Θα συμμετέχετε σε κάποιο από τα επερχόμενα καλοκαιρινά φεστιβάλ;

Ο δίσκος προωθείται ήδη και από την εταιρία και από εμάς. Κάποιο tour δεν υπάρχει στα άμεσα σχέδια, υπάρχουν όμως προτάσεις από εξωτερικό. Θα πάρουμε μέρος σε δύο καλοκαιρινά φεστιβάλ. Στο ‘Up Festival’, το οποίο φέτος θα γίνει στην Αμοργό 12-17 Ιουλίου, καθώς και στο ‘Saristra Festival’ στην Κεφαλονιά στις 5-7 Αυγούστου!

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon