Garage Rock, το παρεξηγημένο genre

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

του John Mitropoulos

Στις μέρες μας το συγκεκριμένο είδος μουσικής είναι αρκετά διαδεδομένο και όλο και περισσότερος κόσμος  γίνεται fan του. Eίναι ένα μουσικό στυλ, παρακλάδι της Βρετανικής ροκ μουσικής που γεννήθηκε την δεκαετία του 1960.

Αν και αρχικά είχε ονομαστεί Punk Rock, μετονομάστηκε τελικά σε Garage Rock για να μην συγχέεται με το είδος της πανκ που έγινε γνωστό από το διάσημο συγκρότημα Sex Pistols.

Το όνομα garage προήλθε από το γεγονός ότι οι πρώτες ηχογραφήσεις ήταν ερασιτεχνικές και γίνονταν σε γκαράζ σπιτιών, χωρίς τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων που διαθέτουν τα επαγγελματικά στούντιο.

Το στυλ χαρακτηρίζεται από μουσική και στίχους, πιο επιθετικούς από αυτούς που συναντάμε στην εμπορική pop μουσική.

Στο είδος της Garage Rock κυριαρχεί η χρήση ηλεκτρικής κιθάρας με παραμόρφωση (Fuzz,Dιstortion Tremolo και πολύ, πάρα πολύ Reverb) τόσο στα φωνητικά όσο και στις κιθάρες. Άλλα όργανα που συμμετέχουν είναι το μπάσο, τα ντραμς, ντέφι, φυσαρμόνικα, μαράκες και πλήκτρα.

Για αρκετά χρόνια το Garage Rock/Psych ήταν στο περιθώριο, συγκεκριμένα θυμάμαι τον εαυτό μου το 2005 να ανακαλύπτω μουσικές της Garage Rock σκηνής των 60’s – 70’s, όπως οι 13th Floor Elevators, Third Bardo, The Seeds, Electric Prunes, We The People







Λόγω μεγάλου ενθουσιασμού ήθελα να μοιραστώ την χαρά μου με φίλους και γνωστούς, οι απαντήσεις βέβαια που λάμβανα ήταν κάπως:
«Καλά, πως τα ακούς αυτά;» ή «Αυτά τα ακούει ο πατέρας μου!, «τι βλακείες ακούς ρε φίλε;»,
Λίγοι ένιωθαν αυτή την μαγεία την οποία έπαιρνα μέσα από τους βρώμικους ήχους και τους στίχους που έμοιαζαν να γράφονται υπό την επήρεια ψυχεδελικών ουσιών




Επηρεασμένος λοιπόν κατά 100% από της ανακαλύψεις μου και όχι από τις γνώμες τον άλλων, συνέχισα να ψάχνομαι όλο και περισσότερο, και κάπως έτσι πέφτω πάνω στο We Did Not Know The Forest Spirit Made The Flowers Grow των Black Lips.
(να το ακούσετε, γιατί από αυτούς ξεκίνησαν όλα κατά την δική μου γνώμη). 

Αρχικά δεν πίστευα στα αυτιά μου, ήταν κάτι πρωτόγνωρο άλλα ταυτόχρονα και γνώριμο, Fuzz, κιθάρες με τσιμπημένα treble, κραυγές και φωνές βγαλμένες σαν από παλιό τηλέφωνο, ένας νέος αέρας από Garage ήχους άνθιζε στο San Fransisco και σιγά σιγά  θα φυσούσε και στις αυλές μας.

Πέντε χρόνια αργότερα αυτό το αεράκι κάνει την εμφάνιση του στης αυλές μας με το όνομα Acid Baby Jesus και Bazooka. 

Acid Baby Jesus


Δυο Ελληνικά σχήματα που όμοια τους δεν είχαμε ακούσει. Με περιοδείες Αμερική και Ευρώπη, πολλή δουλεία και όρεξη, η μουσική τους δεν είχε τίποτα λιγότερο από της μπάντες του εξωτερικού.

Bazooka


Κάπως έτσι ξεκινήσανε όλα, ξαφνικά αρχίζουν να ξεφυτρώνουν μπάντες η μια πίσω από την άλλη, και έτσι το αεράκι μετατρέπετε σιγά σιγά σε δυνατός ανεμοστρόβιλος με διάφορα φεστιβάλ και live που σου αφήναν ένα συναίσθημα σαν να βρίσκεσαι στην καρδιά τις California η σε κάποιο stage του San Francisco. Μερικά από αυτά τα συγκροτήματα ακούναι στο όνομα:
The Velvoids, My Drunken Haze, Baby Guru, Drug Free Youth, Alien Mustangs,Οι Χάροι, Acid Barrets, Chickn, Circassian, The Social End Products, The Callas, The Steams, Nerrves, Vagina Lips, Psychedelic Trips To Death, Gay Anniversary

Ανοίξτε τα μάτια σας λοιπόν και τα αυτιά σας, μην πάτε μακριά, έξω από την πόρτα μας γίνονται πολύ όμορφα πράγματα και πολλές όμορφες μουσικές.

Θα προσθέσω μερικές  μπάντες του εξωτερικού που κατά την γνώμη μου έχουν παίξει σημαντικό ρόλο τα τελευταία 10 χρόνια στην μουσική σκηνή και έχουν πάει το Garage Rock/Psych πολλά βήματα παραπέρα, η επιλογή δική σας, με κάθε σεβασμό.

The Murlocs

Dead Ghosts
 Cosmonauts

Night Beats

Lola Colt

The Frowning Clouds

Indian Wars, The Black Angels, Dead Coast, King Gizzard And The Lizard Wizard, The Almighty Defenders, Christian Bland & The Revelators, Elephant Stone, Holy Wave, Go!zilla, Dirt Dress, Mystic Braves, The Abigails, Shape Have Fangs, Thee Oh Sees, The Wands, The Brian Jonestown Massacre, King Tuff, Ty Segall, White Fence, Strange Hands, Travel Check, The Mystery Lights.
 

Είναι πάρα πολλά για να τα γράψω όλα, αυτά όμως είναι αρκετά για μια καλή αρχή και μια πρώτη επαφή για όσους θέλουν να ακούσουν καινούργια πράγματα.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon